«Love Actually»:

Dette visste du kanskje ikke om «Love Actually»

En av skuespillerne tjente over 35 000 kroner i sekundet.

IKONISK: «Love Actually» har fått en spesiell plass i manges hjerter. I 2008 ble den kåret til tidenes julefilm. Foto: All over press / Universal
IKONISK: «Love Actually» har fått en spesiell plass i manges hjerter. I 2008 ble den kåret til tidenes julefilm. Foto: All over press / Universal Vis mer
Publisert

I år er det 15 år siden den romantiske komedien «Love Actually» kom ut, og opp gjennom årene har den britiske filmen og dens mange hendelsesforløp fått en spesiell plass i tv-seernes hjerter, og kanskje særlig i tiden før jul.

I 2008 ble den av Dagbladets lesere kåret til tidenes beste julefilm, og det er tydelig at mange ser på filmen for å komme i julestemning. I år er det derimot ingen norske tv-kanaler som har planer om å sende den populære komedien, til seernes store skuffelse.

En rekke kjente navn ble huket inn til å spille i filmen, og i hovedrollene er blant andre Keira Knightley (33), avdøde Alan Rickman, Hugh Grant (58), Liam Neeson (66), Colin Firth (58) og Emma Thompson (59).

Den populære filmen har en rekke ikoniske scener, og det er vel svært få som ikke husker den noe klønete gaveinnpakkingen til Rowan Atkinsons (63) rollefigur bak smykkedisken - eller den romantiske kjærlighetserklæringen med håndskrevne plakater til Keira Knightleys rollefigur, Juliet.

JULETRADISJON: Da Dagbladet i 2008 inviterte leserne til å kåre tidenes beste romantiske komedie, gikk «Love Actually» av med en overlegen seier. Opp gjennom årene har filmen blitt en juletradisjon for mange. Video: UniversalMovies / YouTube Vis mer Vis mer

For noen år tilbake ble det imidlertid kjent at det ligger mer bak enkelte av scenene enn det øyet kan se, da manusforfatter Emma Freud (56) la ut en rekke innlegg på Twitter med hemmeligheter fra innspillingen.

Det skriver The Sun.

Frekk baktanke

Blant annet ble den ovennevnte gaveinnpakkingen kommentert av manusforfatteren. Mens det i filmen kan se ut til at mannen bak smykkedisken bare legger veldig mye kjærlighet i jobben sin, skal rollefiguren angivelig ha hatt en frekk baktanke mens han pakket inn den noe upassende gaven.

MINNEVERDIG: Scenen der Rowan Atkinson pakker inn et smykke til Harrys elskerinne, er både frustrerende og underholdende. Foto: All over press / Universal
MINNEVERDIG: Scenen der Rowan Atkinson pakker inn et smykke til Harrys elskerinne, er både frustrerende og underholdende. Foto: All over press / Universal Vis mer

Gaven er nemlig ment til Alan Rickman sin rollefigur, Harry, sin elskerinne, og han forsøker å kjøpe den mens kona, spilt av Emma Thompson, er og titter på noe annet.

Den overdådige gaveinnpakkingen fører til at Harry står i fare for å bli oppdaget, og mannen bak smykkedisken gjør ifølge manusforfatteren dette med vilje - for å hindre fristelsen for elskerinnen.

Hjerteskjærende scene

Harry får omsider med seg elskerinnens smykke fra butikken, til tross for sabotasje-forsøket rundt innpakkingen. Når kona Karen finner smykket og innser at det ikke er til henne, skjønner hun at mannen har et sidesprang.

Manusforfatteren kan avsløre at scenen måtte gjøres hele syv ganger, og at hun selv satt på gulvet og gråt under hvert opptak.

Scenen er kanskje den som gjør sterkest inntrykk, og for skuespiller Emma Thompson var den samtidig veldig personlig. Hun kunne i februar avsløre at det var hennes egne tårer som rant, grunnet erfaringer fra eget liv.

Emmas tidligere ektemann, Kenneth Branagh (58) hadde nemlig et forhold til en annen skuespiller, Helena Bonham Carter (52) - noe som førte til at de gikk fra hverandre etter åtte år.

HJERTESKJÆRENDE: Emma Thompson brukte sin egen livserfaring i rollen som Karen. Foto: Filmweb
HJERTESKJÆRENDE: Emma Thompson brukte sin egen livserfaring i rollen som Karen. Foto: Filmweb Vis mer

- Scenen der karakteren min står ved sengen og gråter er så kjent fordi det er noe alle har vært gjennom. Jeg fikk hjertet mitt knust av Ken. Så jeg visste hvordan det føltes å finne det smykket som ikke var ment for meg, sa hun tidligere i år, ifølge Daily Mail.

- Det var ikke akkurat slik, men vi har alle vært gjennom det, la hun til.

Håndskrevne plakater

Scenen der Mark, spilt av Andrew Lincoln (45), erklærer sin kjærlighet for Juliet, spilt av Keira Knightley, har fått mye oppmerksomhet. Både fordi gesten er svært romantisk, men også fordi Juliet er gift med Marks beste venn.

Etter at Juliet har innsett at Mark er hemmelig forelsket i henne, blir stemningen mellom de to brått endret. Mot slutten av filmen tar derimot Mark turen hjem til Juliet, og forteller henne hva han virkelig føler.

Med julemusikk i bakgrunnen, og en hvit løgn om at det er julesangere på døren, sier Mark ved hjelp av håndskrevne plakater hva han synes om henne.

ROMANTISK: Scenen der Mark kommer på døren til Juliet er ikonisk. Foto: All over press / Universal
ROMANTISK: Scenen der Mark kommer på døren til Juliet er ikonisk. Foto: All over press / Universal Vis mer

I virkeligheten er det faktisk skuespilleren selv som har skrevet plakatene, for å gjøre scenen og gesten mest mulig autentisk.

Scenen ble i fjor brukt som inspirasjon til promoteringen av en ti minutter lang oppfølger til filmen, som ble vist i forbindelse med den veldedige innsamlingsaksjonen «Red Nose day».

GJENSYN: I denne snutten får man et gjensyn med flere av de mest sentrale karakterene fra klassikeren «Love Actually», fjorten år etter den første filmen. Vis mer

Tenåringsproblem

Keira Knightley var bare 17 år da hun fikk rollen i den populære filmen, og nylig ble det kjent at det å være tenåring førte med noen utfordringer på settet.

I scenen der hun dukker opp hos Mark uten forvarsel, og med det finner bryllupsvideoen - som tydelig avslører at han har en ting for henne - er hun hverdagslig kledd i en hettegenser og en stor denim-sixpence på hodet.

Det iøynefallende hodeplagget hadde imidlertid ingenting i filmen å gjøre i utgangspunktet. I et intervju med BBC Radio i november kunne nemlig Keira avsløre at sixpencen ble brukt for å dekke over en kvise.

- Dette er utfordringen med å være 17 år og spille i filmer. Kvisen var gigantisk, fortalte 33-åringen i radioprogrammet, ifølge Cosmopolitan.

- Jeg husker at jeg var ekstremt flau. Jeg kom inn der på morgenen og tenkte: «Wow, jeg har et hode oppå hodet mitt! Hva skal vi gjøre? Det er ingenting vi kan gjøre», fortsatte hun.

SJOKKØYEBLIKK: Scenen der Keira Knighleys rollefigur innser at ektemannens bestevenn, spilt av Andrew Lincoln, er hemmelig forelsket i henne. Foto: NTB Scanpix
SJOKKØYEBLIKK: Scenen der Keira Knighleys rollefigur innser at ektemannens bestevenn, spilt av Andrew Lincoln, er hemmelig forelsket i henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Keira var «kvisekrisen» såpass ille at ingen filmsminke eller lyssetting i verden kunne løse problemet.

- Vi hadde ikke noe valg, så vi måtte finne et hodeplagg for å dekke den til.

Fikk ikke betalt

Kris Marshall (45) sin rollefigur, Colin, pakket sekken og dro til USA for å finne seg kjæreste. Han hadde nemlig hørt at amerikanske jenter likte britisk aksent.

Teorien viste seg å være sann, og allerede på den første baren han gikk inn i, var det tre amerikanske jenter som nærmest kastet seg over ham.

Scenen der de tre jentene kler av ham, fikk skuespilleren derimot ikke betalt for - noe han ifølge manusforfatteren ikke hadde noen problemer med.

Kris skal nemlig ha uttalt at han hadde det så gøy under innspillingen av scenen at han med glede kunne spille inn scenen 21 ganger uten å få betalt.

Godt betalt

Claudia Schiffer (48) hadde en liten rolle i den ikoniske filmen, og dukker opp ved noen få anledninger som kjærlighetsinteressen til enkemannen og alenefaren Daniel, spilt av Liam Neeson.

Til tross for at rollen til 48-åringen ikke var så stor, tilsier lønnen at hun burde vært mye mer på skjermen. Ifølge The Times tjente hun nemlig 200 000 pund, som tilsvarer i overkant av to millioner norske kroner.

Med tanke på hvor liten rollen hennes var, betyr dette ifølge nettstedet at hun tjente over 35 000 kroner per sekund.

Familie på filmsettet

Kvinnen bak avsløringene, Emma Freud, er gift med filmregissøren Richard Curtis (62) - som gjorde sin debut som regissør med «Love Actually» i 2003.

Ekteparet involverte også flere familiemedlemmer i prosjektet, da både to av parets barn og Emmas mor fikk roller i filmen. Mens barna deres tar del i juleforestillingen på barneskolen, er moren til Emma å se i rollen som en av statsministerens, spilt av Hugh Grant, hushjelper.

LES OGSÅ: Reiser i timevis for å møte kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer