«Maskorama»:

Dette visste du ikke

Konseptet blir like stort i alle land som prøver seg. Her er ting du kanskje ikke visste om programmet.

«MASKORAMA»: Det er ikke bare i Norge «Maskorama» er populært. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man kan trygt si at «Maskorama» har tatt Norge med storm de siste ukene. Tv-showet er kanskje det mest sette i landet for øyeblikket, og har engasjert både store og små enormt på sosiale medier.

Fire av deltakerne er avslørt - Susann Goksør Bjerkrheim (50), Trygve Slagsvold Vedum (41), Mia Gundersen (59) og Inger Lise Rypdal (70) har alle overrasket i varierende grad.

I USA og Storbritannia har «The Masked Singer», som det heter der, gjort det minst like stort som her til lands. Programmet har allerede rukket å samle store stjerner som Cee Lo Green, Gladys Knight og Seal.

Det var trolig også mange som satt kaffen i halsen da det ble avslørt at idrettsstjernen Rob Gronkowski, kjent som en av tidenes beste NFL-spillere, politikeren Sarah Palin og skateboarderen Tony Hawk gjemte seg bak noen av maskene.

Nå som norske «Maskorama» er godt igang, kan det være en fin anledning til å ta et dypdykk i konseptet.

Her kan du lese om ting du kanskje ikke visste om «Maskorama» fra før.

UTE: Det var Enhjørningen som måtte ta av masken og forlate «Maskorama». Vis mer

Internasjonal gjest

Konseptet kommer fra Sør-Korea, og går som kjent ut på at et panel skal gjette hvilke kjendiser som gjemmer seg bak ekstravagante masker.

I Sør-Korea heter programmet «King of Masked Singer», og her hadde det premiere allerede i 2015. Et av seriens kjennetegn, de gigantiske kostymene som dekker hele kroppen, er opprinnelig ikke en del av konseptet. I starten var deltakerne kun gjemt bak masker og store klær.

I 2018 nådde programmet trolig sin topp i internasjonal presse, da det ble avslørt at Hollywood-stjernen Ryan Reynolds var en av stjernene skjult bak et ekstravagant kostyme.

Kledd i en enhjørningmaske og kappe framførte skuespilleren sangen «Tomorrow» fra musikalen «Annie». Stuntet gjorde han som en del av promoteringen for filmen «Deadpool 2». Han var der kun for den ene opptredenen.

Programmet gjorde så stor suksess i Sør-Korea at flere andre land ønsket å teste det ut, og i dag finnes det versjoner i både Kina, Vietnam og Thailand, for å nevne noen.

UKJENT IDENTITET: «Ravnen» har fortsatt sin identitet intakt. Foto: Julia Naglestad/NRK
UKJENT IDENTITET: «Ravnen» har fortsatt sin identitet intakt. Foto: Julia Naglestad/NRK Vis mer

Seerne får ikke stemme

Her i Norge sendes «Maskorama» som lørdagsunderholdning på NRK, og blir sendt live fra studioet X Meeting Point på Skjetten. Hvem av deltakerne som får bli, og hvem som må avsløre sin egentlige identitet, er opp til seerne hjemme.

Slik er det imidlertid ikke i alle land. Grunnen til det er at ikke alle land sender sine versjoner live.

I de tre første sesongene av den amerikanske versjonen var det kun publikum som var til stede i studio som fikk stemme. De hjalp detektivpanelet, bestående av Ken Jeong, Jenny McCarthy, Nicole Scherzinger og Robin Thicke, med å ta en beslutning.

I sesong fire, som blir sendt nå, har de imidlertid funnet en måte å la hjemmepublikummet delta. Det sendes fremdeles ikke live, men det har blitt etablert en gruppe med «super-fans». Disse stemmene og detektivenes stemmer teller 50 prosent hver.

BLE OVERRASKET: Dommerne klarte ikke å gjette hvem som skjulte seg i «puddelen» under «Maskorama» på NRK 1 lørdag kveld. Video: NRK Vis mer

Får profesjonell hjelp

En gjenganger i alle lands versjoner av programmet, er at det ikke bare er profesjonelle sangere med. Alt fra idrettsutøvere til politikere kan være med, og det er derfor naturlig at de trenger litt hjelp til å finpusse på sangferdighetene.

I den amerikanske versjonen har derfor hver deltaker et eget team som hjelper til med forberedelser, noe som kan komme godt med for enkelte.

Programleder for den amerikanske versjonen, Nick Cannon (40), har tidligere uttalt at deltakerne har tilgang til sangpedagoger, koreografer og egne produksjonsteam.

Ifølge NRK er dette også tilfellet i den norske versjonen. Til Se og Hør forteller nemlig produsent i Fremantle, Kim Strømstad, at deltakerne går gjennom flere forberedelser før de står på scenen.

- Vi ønsker at seerne skal få så fine nummere fra scenen som mulig. Det er ganske vanlig i slike programmer at vi har følge av en sangpedagog og en sceneregissør/koreograf. Det bruker vi også her – for å få det til å skinne litt ekstra på lørdagskvelden, sier han.

PRODUSERER SEERSUKSESSEN: Slik ser du ut om du heter Kim Strømstad og er produsent for «Maskorama». Foto: Julia Naglestad/NTB
PRODUSERER SEERSUKSESSEN: Slik ser du ut om du heter Kim Strømstad og er produsent for «Maskorama». Foto: Julia Naglestad/NTB Vis mer

- Bare kaster ut navn

Her i Norge har trolig én av detektivene, Jan Thomas (53), gjort seg ekstra bemerket. Han har nemlig kastet ut det som noen kaller spinnville forslag, der han har gjettet både Carola og prinsesse Märtha Louise.

Jan Thomas kan derfor med god grunn sammenliknes med Ken Jeong, som er detektiv i den amerikanske versjonen. Nick Cannon uttalte nemlig til People i januar i fjor at «Ken har de dårligste gjetningene».

- Det faktum at han er lege og superintelligent, alt forsvinner ut av vinduet fordi han bare kaster ut navn. Men han er hysterisk morsom, fortalte han den gang.

Cannon innrømmet også at av dommerne er det Robin Thicke, kjent som artisten bak hitlåta «Blurred Lines», som er den mest seriøse, og at han virkelig prøver å høre på stemmen for å finne ut om han gjenkjenner den.

AMERIKANSK VERSJON: Her er detektiv Ken Jeong sammen med «Farao», fra den amerikanske «The Masked Singer». Foto: Doug Peters/Pa Photos/NTB
AMERIKANSK VERSJON: Her er detektiv Ken Jeong sammen med «Farao», fra den amerikanske «The Masked Singer». Foto: Doug Peters/Pa Photos/NTB Vis mer

De norske detektivene har imidlertid ikke noe ønske om å kaste hverandre under bussen hva gjelder anklager om dårligst gjetting overfor Se og Hør.

Jan Thomas får derimot passet påskrevet av podkast-makker Einar Tørnqvist, som mener detektiven ofte er helt på bærtur. I den forbindelse avslører Jan Thomas at detektivpanelet imidlertid er litt bedre stilt enn det norske folk når det kommer til å gjette på lørdagskvelden.

- Vi har gjennomgang av programmet før sending. Vi får ikke se noen ting, men vi får se disse hintpakkene. Vi får se dem før alle andre, avslører han i duoens seneste podkast-episode.

De to andre detektivene i det norske «Maskorama»-panelet er for øvrig Nicolay Ramm (31) og Marion Ravn (36).

«Ikke snakk til meg!»

En av de største delene av programmet er de flotte kostymene. Disse er blant det som skjuler deltakernes virkelige identitet, og det er derfor påkrevd i flere land at deltakerne også går med masker når de beveger seg rundt i produksjonen.

«The Masked Singer»-deltakerne har også pleid å øve på ulike steder, samt at de ankommer settet til ulike tider underveis i innspillingen - siden det ikke sendes live.

Margaret Cho, som gjemte seg bak «Puddelen» i den amerikanske versjonen, har tidligere avslørt til E! News at deltakerne måtte gå med finlandshetter og store hettegensere med teksten «Don't talk to me!» - eller «Ikke snakk til meg».

Disse genserne går også de norske deltakerne med, kan pressekontakt i NRK, Tonje Bergmo, avsløre til Se og Hør.

BACKSTAGE: Denne kappen får alle deltakerne når de går bak scenen. Foto: Tonje Bergmo/NRK
BACKSTAGE: Denne kappen får alle deltakerne når de går bak scenen. Foto: Tonje Bergmo/NRK Vis mer

«Lure-hint»

Kostymedesigneren i den amerikanske versjonen, Marina Toybina, har fortalt at kostymene er inspirert av alt fra Narnia til «Donnie Darko».

Den norske kostymedesigneren, Kjell Nordström, forteller imidlertid til Se og Hør at han har latt seg inspirere av norsk kultur og natur.

- Vi har hentet inspirasjon fra nordiske historier og eventyr. Alt har en forankring i det nordiske, og jeg tror folk synes det er veldig gøy at de kan identifisere seg mer med våre figurer, enn om det var Disney-figurer, forklarer han.

Som seerne sikkert har lagt merke til er det flere hint om deltakernes identitet i kostymene. Men det er ikke alltid det lønner seg å legge for mye i det, ifølge Nordström.

- Man må huske at vi lurer like mye som vi gir hint. Det er ikke alt man skal tro på, sier han lurt.

Lørdag er det klart for den nest siste sendingen av årets program, og nok en kjendis skal få masken fjernet. Finalen i «Maskorama» går av stabelen 12. desember, og fasiten på det en rekke nordmenn har grublet over de siste ukene vil være fullstendig.

LES OGSÅ: - Var ikke meg selv på lang tid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer