«Stranger things»:

Dette visste du ikke om «Stranger things»

«Stranger things» har tatt Norge med storm. Men visste du dette?

TOPPER LISTENE: Fra venstre Natalia Dyer som Nancy, Joe Keery som Steve, Gaten Matarazzo som Dustin, Maya Hawke som Robin, Sadie Sink som Max og Caleb McLaughlin som Lucas i sesong fire. Foto: Tina Rowden/Netflix
TOPPER LISTENE: Fra venstre Natalia Dyer som Nancy, Joe Keery som Steve, Gaten Matarazzo som Dustin, Maya Hawke som Robin, Sadie Sink som Max og Caleb McLaughlin som Lucas i sesong fire. Foto: Tina Rowden/Netflix Vis mer
Publisert

Nesten tre år etter at sesong tre av suksesserien «Stranger things» rullet over skjermer over hele verden kom endelig første del av sesong fire i mai.

Sesong fire ble godt mottatt, og satte Netflix-rekord allerede premierehelgen, ifølge Netflix' offisielle topplister. Den første uken etter premieren var «Stranger things» mest sett i verden - og også i Norge lå den øverst på listen.

Vennegjengen som bor i den oppdiktede byen Hawkins på 80-tallet har engasjert stort i Norge. Og i denne saken har Se og Hør samlet det folk flest lurer på om serien.

NB: Artikkelen kan inneholde spoilere for dem som ikke har sett «Stranger things».

Den svenske Netflix-serien «Kjærlighet og anarki» er ute med ny sesong, der vi blant annet får se skuespiller Ida Engvoll i en svært spesiell sexscene. Video: Rød Løper / Netflix Vis mer

Hvor kan man se «Stranger things»?

«Stranger things» sesong 1-3 og del en av sesong 4 ligger på Netflix.

Del to av sesong 4 kom på Netflix 1. juli. Del en av den siste sesongen består av syv episoder, mens del to består av to lengre episoder.

Det er bekreftet at det vil komme en sesong 5 av serien. Ifølge Netflix blir det siste sesong.

Hva handler «Stranger things» om?

Serien utspiller seg i den oppdiktede byen Hawkins, og er et gledelig gjensyn med alt 80-tallet hadde å by på.

Stikkord er walkitalkies, permanent, rollespillet Dungeons and Dragons og musikk fra blant annet Goblin, The Clash og Echo and the Bunnymen. Men det er også en gutt som forsvinner, et mystisk laboratorium, en annen dimensjon og en jente med superkrefter.

Serien har en anbefalt aldersgrense på 14 år.

NY TRAILER: Her er teaser traileren til sesong to av den populære Netflix-serien «Squid Game». Vis mer

270 millioner kroner per episode

Sesong fire skal ha kostet 30 millioner dollar per episode, melder Wall Street Journal. Det er altså i underkant av 270 millioner kroner.

Ifølge The AV Club er det dobbelt så mye som HBO måtte ut med per episode for den siste sesongen av «Game of Thrones».

37 år gammel sang toppet listene

Klassikeren fra 1985, Kate Bush (63) med «Running Up That Hill» har fått nytt liv. Etter kort tid ble den nemlig verdens mest spilte sang på Spotify.

Også i Norge lå sangen på topp, og den ligger fortsatt høyt på listen over Norges mest populære sanger.

PÅ TOPP: Kate Bush sin 37 år gamle sang «Running up that hill» har fått nytt liv. Foto: Trevor Leighton / Fish People / Scanpix
PÅ TOPP: Kate Bush sin 37 år gamle sang «Running up that hill» har fått nytt liv. Foto: Trevor Leighton / Fish People / Scanpix Vis mer

Den oppsiktsvekkende - og for noen plutselige - oppblomstringen av sangen på verdensbasis kommer av at låten er fremtredende i den ferske sesongen av «Stranger things». Uten å avsløre for mye kan man si at sangen reddet liv i serien.

NY SERIE: I den nye Netflix-serien «How to build a sex room», får vi bli med designer Melanie Rose når hun skal spice opp parforhold. Video: Rød Løper/Netflix. Reporter: Luna Lea Vis mer

I en presseuttalelse fra Bush sier hun følgende:

– Vi har sett hver sesong siden, som en familie. Da de henvendte seg til oss for å bruke «Running Up That Hill», var det lett å merke at det var lagt mye omtanke i hvordan den var brukt i historiens kontekst, og jeg likte veldig godt at sangen var en positiv totem for karakteren Max.

Millie Bobby Browns kjæreste

En av seriens største stjerner er Millie Bobby Brown (18). Den britiske skuespilleren spiller rollen Eleven. For rollen fikk hun en «Primetime Emmy Award»-nominasjon i en alder av 13 år.

PAR: Millie Bobby Brown og Jake Bongiovi på premieren til sesong 4 av «Stranger things». Foto: Steven Bergman/AFF-USA.COM/ Scanpix
PAR: Millie Bobby Brown og Jake Bongiovi på premieren til sesong 4 av «Stranger things». Foto: Steven Bergman/AFF-USA.COM/ Scanpix Vis mer

Brown er kjæreste med Jake Bongiovi (20), som er sønn av den kjente musikeren Jon Bon Jovi (60).

De ble et par for i underkant av et år siden, og i mars dukket paret opp sammen på den røde løperen for første gang i forbindelse med BAFTA-utdelingen.

Nylig publiserte Brown et bilde av dem på Instagram med teksten «Alexa, spill «Love of my life» med Harry Styles».

Derfor har ikke «Dustin» tenner

19 år gamle Gaten Matarazzo har også en fremtredende rolle i «Stranger things», og det er mange som har bitt seg merke i at han har en spesiell snakkemåte.

Det er det en naturlig forklaring på - han nar nemlig ikke fortenner.

MANGLER TENNER: Gaten Matarazzo har en sjelden sykdom. Foto: Charles Sykes/Invision/AP
MANGLER TENNER: Gaten Matarazzo har en sjelden sykdom. Foto: Charles Sykes/Invision/AP Vis mer

Han har tidligere åpnet seg om årsaken, blant annet i «The Jonatan Ross Show».

- Det er en sykdom hvor man er født uten kragebein, så jeg har ingen, sa Matarazzo, og fortalte at sykdommen Cleidocranial Dysplasia gjør at det blir en forsinket forbening i kroppen.

- Det påvirker hvordan ansiktet ditt vokser, skallen din, og så påvirker det tennene. Det er derfor jeg ikke har tenner, la han til.

Ifølge Oslo Universitetsykehus' nettsider er Cleidocranial dysplasi en medfødt arvelig tilstand som påvirker utviklingen av skjelett og tenner. Dette kan vise seg som manglende eller underutviklede krageben i varierende grad, en forsinket lukking av fontaneller og skallesømmer, samt avvikende tannutvikling.

Den unge skuespilleren har operert flere ganger som følge av sykdommen. I januar 2020 delte han på sin egen Instagram at han hadde en fire timer lang operasjon, hvor han fikk frem seks av sine egne tenner.

LES OGSÅ: Dukker opp i Netflix-serie

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer