«Polarekspressen»:

Dette visste du ikke om «Polarekspressen»

Visste du at Tom Hanks har syv stemmer i filmen?

JULEFILM: Det finnes flere ting du trolig ikke vet om den velkjente julefilmen. Foto: Moviestore/REX / NTB
JULEFILM: Det finnes flere ting du trolig ikke vet om den velkjente julefilmen. Foto: Moviestore/REX / NTB Vis mer
Publisert

Finnes julenissen egentlig? Vi har alle stilt oss spørsmålet fra tid til annen gjennom oppveksten. Det gjelder også den 12 år gamle gutten fra «Polarekspressen».

Gutten, som det aldri blir kjent hva heter, begynner nemlig å tvile på om julenissen faktisk finnes, og før han vet ordet av det, sitter han på et tog på vei til eventyrlige Nordpolen.

Julefilmen har blitt en nær og kjær tradisjon for mange nordmenn å se i desember - store som små. Det er imidlertid mye som skjuler seg bak «kulissene» til den koselige animasjonsfilmen, ifølge Fandango.

«THE HOLIDAY»: En av de koseligste julefilmene har rukket å bli over 13 år gammel! Spesielt barneskuespillerne har forandra seg - veldig! Bilder: NTB. Reporter: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Syv stemmer

De aller fleste har sikkert fått med seg at skuespiller Tom Hanks (65) er blant de som låner bort stemmen sin i filmen. Men visste du at han har stemmen til hele syv karakterer?

Skaperen av filmen, Robert Zemeckis (70) står bak filmer som «Forrest Gump» og «Cast Away». Begge har Hanks i hovedrollen, og det er dermed ingen hemmelighet at han er glad i å benytte seg av skuespillerens mange talenter.

I «Polarekspressen» låner han ikke bare bort stemmen sin til voksne karakterer som julenissen, fortellerstemmen, hovedkarakterens far, togkonduktøren, en hjemløs og Scrooge-dukken.

HANKS: Tom Hanks har hele syv stemmer i julefilmen. Av disse karakterene har han 3/3 stemmer. Foto: Moviestore / REX / NTB
HANKS: Tom Hanks har hele syv stemmer i julefilmen. Av disse karakterene har han 3/3 stemmer. Foto: Moviestore / REX / NTB Vis mer
KONDUKTØREN: Animasjonsfilmen har brukt Tom Hanks som utgangspunkt til flere av karakterene, i tillegg til at han låner bort stemmen sin. Foto: Moviestore / REX / NTB
KONDUKTØREN: Animasjonsfilmen har brukt Tom Hanks som utgangspunkt til flere av karakterene, i tillegg til at han låner bort stemmen sin. Foto: Moviestore / REX / NTB Vis mer

Han er nemlig også, sammen med to andre skuespillere, stemmen bak hovedkarakteren - gutten som har sluttet å tro på julenissen.

De to andre som har stemmen til hovedkarakteren er Josh Hutcherson (29), kjent fra «The Hunger Games» og Daryl Sabara (29), kjent fra «Småspioner».

VISSTE DU DETTE?: Det hittil ukjente faktumet får den kjente julefilmens fans til å sperre opp øya. Vis mer

Guinness World Record

Det er ingen hemmelighet at mange synes filmen kan føles litt «ekkel» å se på, fordi menneskene i animasjonsfilmen ser akkurat litt for ekte ut.

Det er imidlertid noe Guinness World Record ser på som banebrytende.

Teknikken som er brukt til å lage filmen, som altså gjør at karakterene ser livaktige ut, er nemlig den første som benytter seg av den type teknikk i en hel film. Tidligere har det bare blitt brukt til enkelte karakterer,

BANEBRYTENDE: Karakterene i filmen er laget på en måte som gjør at de ser livaktige ut. Foto: Moviestore / REX / NTB
BANEBRYTENDE: Karakterene i filmen er laget på en måte som gjør at de ser livaktige ut. Foto: Moviestore / REX / NTB Vis mer

Hyllet barndommen

For det nysgjerrige øyet er filmen stappet full med flere skjult «påskeegg». Det er fordi filmen er en slags hyllest til skapernes barndommer.

Allerede tidlig i filmen kan man høre konduktøren rope at de har nådd stoppet «11344 Edbrooke». Det er adressen til Zemeckis' barndomshjem i Chicago.

Senere i filmen passerer Polarekspressen en butikk kalt Herpolsheimer's. Det var en ekte butikk i Grand Rapids i Michigan, forfatter Chris Van Allsburgs (72) hjemby.

«NISSENE I BINGEN»: Julekalenderen, som er en parodi på reality-TV, har basert noen av karakterene sine på stjerner fra blant annet «Paradise Hotel». Video: Discovery + / Viapaly / Steffen Pettersen, Rød Løper. Reporter/klipp: Celina Morken Vis mer

Filmen er basert på en bok av nettopp Van Allsburg fra 1985. Den samme forfatteren har skrevet boken «Jumanji», som flere i dag kjenner som film.

Filmpremieren ble også holdt i Grand Rapids.

Nordpolen

I tillegg til å hylle filmskapernes barndommer, hylles også noen av de mest kjente stedene i USA. Da filmskaperne lagde Nordpolen, hentet de nemlig inspirasjon fra en svært kjent fabrikk i USA.

NORDPOLEN: Mye av filmens handling skjer på selveste Nordpolen, der julenissen og hans hjelpere holder til. Foto: Moviestore / REX / NTB
NORDPOLEN: Mye av filmens handling skjer på selveste Nordpolen, der julenissen og hans hjelpere holder til. Foto: Moviestore / REX / NTB Vis mer

Alle bygningene på Nordpolen, inkludert klokketårnet i nissens verksted, er løst basert på Chicagos kjente landmerke Pullman Palace Car Company.

De produserte mange av USAs togvogner fra midten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet.

Turistattraksjoner

Det kan av og til være vondt å høre sannheten, men faktum er at det faktisk ikke finnes togskinner som bringer deg helt til Nordpolen.

Derfor er det kanskje enda hyggeligere at filmen har inspirert flere turistattraksjoner som gjør at du kan kjøre Polarekspressen selv.

TUT-TUT: Flere steder rundt i verden kan man ta turen med Polarekspressen. Ikke på ekte, selvsagt, men det er koselig for både barn og voksne å late som. Foto: Bill Greenblatt / UPI / Shutterstock / NTB
TUT-TUT: Flere steder rundt i verden kan man ta turen med Polarekspressen. Ikke på ekte, selvsagt, men det er koselig for både barn og voksne å late som. Foto: Bill Greenblatt / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer

Slike togturer finnes over hele verden, deriblant i Grand Canyon i USA, i Canada og i Storbritannia. Der har de også fasiliteter som får det til å virke som at du sitter på toget på vei til å besøke nissen, akkurat slik de gjør i filmen.

LES OGSÅ: Minnes sin siste jul med faren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer