Finnes julenissen egentlig? Vi har alle stilt oss spørsmålet fra tid til annen gjennom oppveksten. Det gjelder også den 12 år gamle gutten fra «Polarekspressen».
Gutten, som det aldri blir kjent hva heter, begynner nemlig å tvile på om julenissen faktisk finnes, og før han vet ordet av det, sitter han på et tog på vei til eventyrlige Nordpolen.

- Alle i familien elsker pepperkakedeig
Julefilmen har blitt en nær og kjær tradisjon for mange nordmenn å se i desember - store som små. Det er imidlertid mye som skjuler seg bak «kulissene» til den koselige animasjonsfilmen, ifølge Fandango.
Syv stemmer
De aller fleste har sikkert fått med seg at skuespiller Tom Hanks (65) er blant de som låner bort stemmen sin i filmen. Men visste du at han har stemmen til hele syv karakterer?

«Jul i svingen»-stjernen avkrefter dødsfall
Skaperen av filmen, Robert Zemeckis (70) står bak filmer som «Forrest Gump» og «Cast Away». Begge har Hanks i hovedrollen, og det er dermed ingen hemmelighet at han er glad i å benytte seg av skuespillerens mange talenter.
I «Polarekspressen» låner han ikke bare bort stemmen sin til voksne karakterer som julenissen, fortellerstemmen, hovedkarakterens far, togkonduktøren, en hjemløs og Scrooge-dukken.


Han er nemlig også, sammen med to andre skuespillere, stemmen bak hovedkarakteren - gutten som har sluttet å tro på julenissen.
De to andre som har stemmen til hovedkarakteren er Josh Hutcherson (29), kjent fra «The Hunger Games» og Daryl Sabara (29), kjent fra «Småspioner».
Guinness World Record
Det er ingen hemmelighet at mange synes filmen kan føles litt «ekkel» å se på, fordi menneskene i animasjonsfilmen ser akkurat litt for ekte ut.
Det er imidlertid noe Guinness World Record ser på som banebrytende.

Sjokkanklager mot «Alene hjemme»-stjernen
Teknikken som er brukt til å lage filmen, som altså gjør at karakterene ser livaktige ut, er nemlig den første som benytter seg av den type teknikk i en hel film. Tidligere har det bare blitt brukt til enkelte karakterer,

Hyllet barndommen
For det nysgjerrige øyet er filmen stappet full med flere skjult «påskeegg». Det er fordi filmen er en slags hyllest til skapernes barndommer.
Allerede tidlig i filmen kan man høre konduktøren rope at de har nådd stoppet «11344 Edbrooke». Det er adressen til Zemeckis' barndomshjem i Chicago.

Derfor vekker julekortet oppsikt
Senere i filmen passerer Polarekspressen en butikk kalt Herpolsheimer's. Det var en ekte butikk i Grand Rapids i Michigan, forfatter Chris Van Allsburgs (72) hjemby.
Filmen er basert på en bok av nettopp Van Allsburg fra 1985. Den samme forfatteren har skrevet boken «Jumanji», som flere i dag kjenner som film.
Filmpremieren ble også holdt i Grand Rapids.

Ti hemmeligheter fra «Tre nøtter til Askepott»
Nordpolen
I tillegg til å hylle filmskapernes barndommer, hylles også noen av de mest kjente stedene i USA. Da filmskaperne lagde Nordpolen, hentet de nemlig inspirasjon fra en svært kjent fabrikk i USA.

Alle bygningene på Nordpolen, inkludert klokketårnet i nissens verksted, er løst basert på Chicagos kjente landmerke Pullman Palace Car Company.
De produserte mange av USAs togvogner fra midten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet.

Slik gikk det med «Ruth»
Turistattraksjoner
Det kan av og til være vondt å høre sannheten, men faktum er at det faktisk ikke finnes togskinner som bringer deg helt til Nordpolen.
Derfor er det kanskje enda hyggeligere at filmen har inspirert flere turistattraksjoner som gjør at du kan kjøre Polarekspressen selv.

Slike togturer finnes over hele verden, deriblant i Grand Canyon i USA, i Canada og i Storbritannia. Der har de også fasiliteter som får det til å virke som at du sitter på toget på vei til å besøke nissen, akkurat slik de gjør i filmen.
LES OGSÅ: Minnes sin siste jul med faren