«Love Actually»:

Dette visste du ikke om «Love Actually»

En av skuespillerne fikk ikke betalt for en scene.

MODERNE JULEKLASSIKER: Det er 18 år siden den romantiske komedien ble vist for første gang. Foto: NTB / Scanpix
MODERNE JULEKLASSIKER: Det er 18 år siden den romantiske komedien ble vist for første gang. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Publisert

Nå er det gått hele 18 år siden den romantiske komedien «Love Actually» rullet over kinolerretene for første gang. Siden den gang har den blitt en kjent og kjær filmtradisjon for mange nordmenn hver eneste jul.

Filmen byr også på en rekke ikoniske filmscener som er blitt godt kjent og mye omtalt i ettertid. I forbindelse med innspillingen skjulte det seg også flere hemmeligheter i kulissene.

Her kommer det noen fakta om «Love Actually» som du kanskje ikke visste om selv.

VISSTE DU DETTE?: Det hittil ukjente faktumet får den kjente julefilmens fans til å sperre opp øya. Vis mer

Redigerte sangstemmen
Det var nok flere som ble imponert da talentfulle Olivia Olson (29), som spiller Joanna, begynte å synge «All I Want for Christmas is You» på julekonserten i en av filmens siste scener.

Hun skal imidlertid ha vært så flink til å synge at regissøren, Richard Curtis, måtte få redigert syngingen hennes for å få den til å høres mer barnslig og mindre profesjonell ut. Han var redd for at ingen skulle tro at det var henne, skriver Cosmopolitan.

TALENTFULL: Joanna, som ble spilt av Olivia Olson, imponerte stort da hun sang Mariah Careys låt. Foto: Universal Pictures
TALENTFULL: Joanna, som ble spilt av Olivia Olson, imponerte stort da hun sang Mariah Careys låt. Foto: Universal Pictures Vis mer

Da hun spilte inn coveren sin av Mariah Careys berømte julelåt, satte produsentene av to dager slik at hun skulle få det skikkelig til. Men det endte heller opp med at de innså at det var «for bra» til å være troverdig. Derfor ba de henne om å gjøre det litt mindre bra andre gangen de spilte inn.

Returnerte lønnsslippen

Neste ut er skuespiller Kris Marshall (48), som spilte den svært impulsive og optimistisk innstilte engelskmannen Colin Frissell. I filmen har den komiske karakteren sett seg lei på at han aldri klarer å finne kjærligheten.

Han bestemmer seg derfor for å pakke sekken og reise til USA for å kapre drømmedama. I forkant hadde han nemlig hørt at amerikanske jenter elsker britisk aksent.

I GODT SELSKAP: Kris Marshall sammen med Elisha Cuthbert, January Jones og Ivana Milicevic. Foto: Peter Mountain/ Universal / Dna /Working Title / Kobal / REX/ NTB
I GODT SELSKAP: Kris Marshall sammen med Elisha Cuthbert, January Jones og Ivana Milicevic. Foto: Peter Mountain/ Universal / Dna /Working Title / Kobal / REX/ NTB Vis mer

Det tar ikke lang tid før Colin møter på tre amerikanske jenter på en bar, som viser seg å skulle gi ham tidenes opplevelse. I ettertid har det imidlertid kommet frem at han aldri fikk betalt for scenen der jentene kler av ham.

Lønnsslippen ble ifølge IMDB returnert av ham selv. Rett og slett fordi han hadde det så gøy under innspillingen av scenen at han med glede kunne spille inn scenen 21 ganger uten å få betalt.

«THE HOLIDAY»: Spesielt barneskuespillerne fra den populære julefilmen har forandra seg - veldig! Bilder: NTB Scanpix. Reporter: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Sex med sekretæren

Det var nok flere som fikk litt ekstra vondt i hjertet da Alan Rickmans karakter Harry hadde samvittighet til å gå bak ryggen på kona Karen, som ble spilt av Emma Thompson (62), med kollegaen Mia (Heike Makatsch).

Ifølge regissørens samboer, Emma Freud, skal det ha vært mer mellom disse to rollefigurene enn det som ble vist i filmen.

AFFÆRE: Harry, spilt av Alan Rickman, hadde en affære med sekretæren Mia, spilt av Heike Makatsch. Foto: Moviestore / REX / NTB
AFFÆRE: Harry, spilt av Alan Rickman, hadde en affære med sekretæren Mia, spilt av Heike Makatsch. Foto: Moviestore / REX / NTB Vis mer

For noen år tilbake avslørte Freud, som også jobbet med «Love Actually»-manuset, at det ikke bare var uskyldig flørting mellom Harry og sekretæren Mia.

Han hadde «definitivt en affære» med henne, røpet hun på Twitter den gang. En scene som aldri kom med i filmen viste også at Mia diskuterte intensjonene hun hadde med sjefen sin.

Ekte tårer i hjerteskjærende scene

Og når man først er inne på de ovennevnte karakterene Harry og Karen. Det var tydelig at ekteparet gikk gjennom en tøff tid i forholdet, der en av partene lot seg friste av en mystisk sekretær som han trodde ville være bedre enn sin egen kone.

En scene som aldri vil bli glemt er for øvrig det som skjer etter at Harry har fått med seg elskerinnens smykke hjem fra butikken, til tross for det tilsynelatende sabotasjeforsøket fra ekspeditøren under innpakkingen. Når kona Karen finner smykket og innser at det ikke er til henne, forstår hun at ektemannen er utro.

HJERTESKJÆRENDE: Emma Thompson brukte sin egen livserfaring i rollen som Karen. Foto: Peter Mountain / Universal Studios
HJERTESKJÆRENDE: Emma Thompson brukte sin egen livserfaring i rollen som Karen. Foto: Peter Mountain / Universal Studios Vis mer

Manusforfatter Emma Freud har avslørt på Twitter at scenen måtte gjøres hele syv ganger, og at hun selv satt på gulvet og så på under hvert opptak.

Scenen er kanskje den som gjør aller sterkest inntrykk, og for Thompson var den samtidig svært personlig. I februar 2018 kunne hun avsløre at det var hennes egne tårer som rant, grunnet erfaringer fra eget liv.

- Jeg har hatt så forbannet mye erfaring med å gråte på soverommet, for så å måtte komme ut derfra og være oppstemt, samle sammen bitene av hjertet mitt og legge dem i en skuff, sa Thompson til The Telegraph i 2018, ifølge Marie Claire.

Hatet dansescenen

Det var Hugh Grant som spilte statsministeren, og han står trolig for en av de mest ikoniske - og mer oppløftende - scenene fra filmen: Når han danser seg gjennom statsministerboligen i Downing Street 10.

Til tross for at dansescenen har falt i god smak hos «Love Actually»-fans, innrømmet han i ettertid at det var noe han virkelig ikke ville gjøre. Grant skal ha prøvd å utsette filmingen av scenen så lenge som mulig - fordi han absolutt hatet den.

DANSER JULA INN: Hugh Grant som dansende statsminister i «Love Actually». Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

- Gjennom hele uken frem til den dagen vi skulle spille inn scenen sa de til meg «… Vi skal øve på dansingen nå», og jeg sa: «Åh, det er ingen god dag for meg. Jeg har en vond ankel». Så vi øvde aldri. Jeg bare gjorde det, sa han til People i 2018.

Personlig grep

Scenen der Mark (Andrew Lincoln) erklærer sin kjærlighet til Juliet (Keira Knightley), har også skrevet seg inn i «romantisk julefilm»-historien. Både fordi gesten er svært søt, men også fordi Juliet er gift med Marks bestekompis - forstyrrende nok.

Etter at Juliet forstår at Mark faktisk er forelsket i henne i skjul, blir stemningen mellom de to forandret. Mot slutten av filmen tar imidlertid Mark turen hjem til Juliet og forteller hva han virkelig føler - trolig i et forsøk på å «gå videre», som det så fint heter.

ROMANTISK?: Scenen der Mark kommer på døren til Juliet er i hvert fall ikonisk. Foto: All over press / Universal
ROMANTISK?: Scenen der Mark kommer på døren til Juliet er i hvert fall ikonisk. Foto: All over press / Universal Vis mer

Med julemusikk i bakgrunnen, og mens Juliets ektemann (Marks bestekompis) sitter og venter på sin unge kone inne i sofaen, sier Mark ved hjelp av håndskrevne plakater hva han synes om henne.

I virkeligheten var det faktisk Andrew Lincoln selv som skrev plakatene, for å gjøre scenen og gesten mest mulig autentisk.

LES OGSÅ: Hugh Grant avslører grunnen til utroskandalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer