«Tre nøtter til Askepott»:

Dette visste du ikke om juleklassikeren

Filmen fra 1973 har blitt en ekte juleklassiker i de norske hjem.

KLASSIKER: «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 vises hver jul her til lands. Det er imidlertid mye du trolig ikke vet om filmen. Foto: NRK
KLASSIKER: «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 vises hver jul her til lands. Det er imidlertid mye du trolig ikke vet om filmen. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er det flere hundre tusen nordmenn som setter seg godt til rette i sofakroken etter julefrokost, for å få med seg den tsjekkiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973.

For det er vel ingen hemmelighet at Knut Risans dubbing er vanskelig å motstå?

Juleklassikeren har blitt vist på NRK hver jul siden 1996, og i år er intet unntak. Til tross for at den er blitt vist på tv de siste 25 årene, er det fremdeles mye seerne ikke vet om den populære filmen.

Spesielt bak kulissene er det mye som skjuler seg.

Vis mer

- Vi var forelsket

Blant annet er det kanskje ikke alle som vet at de to hovedrolleinnehaverne, Libuse Safránková og Pavel Travnicek (71), forelsket seg i hverandre ikke bare i filmen, men også i virkeligheten.

Det avslørte Pavel, som altså spilte prinsen, i et intervju med KK i 2010.

- Libuse og jeg var forelsket i hverandre. La meg si det slik: Libuse Safrankova var 19 år, og jeg 23. Vi gikk andre året på teaterskolen da vi fikk tilbud om å spille i «Askepott». Vi var unge og uprofesjonelle, og Libuse både var og er en fantastisk vakker kvinne!, sa han den gang.

Safránková gikk bort denne sommeren, 68 år gammel.

KJENDISTUNGT: Vi finner både etablerte filmstjerner og mindre erfarne skuespillere på rollelisten til «Tre nøtter til Askepott», som kom på kino 12. november 2021. Video: Rød Løper/Nordisk Film Norge Vis mer

Var egentlig gravid

At Askepott har en slem stemor og stesøster i filmen, er ingen hemmelighet. Skuespilleren som spilte ond stesøster i filmen fra 1973, Daniela Hlaváčová (76), avslørte en litt spesiell detalj fra innspillingen.

I et intervju med den tsjekkiske journalisten Jana Podskalská i 2003 avslørte hun nemlig at hun var gravid under innspillingen, og måtte gjemme magen under store kjoler.

GRAVID: Daniela Hlaváčová måtte skjule gravidmagen sin under innspillingen. Foto: DEFA / BARRANDOV
GRAVID: Daniela Hlaváčová måtte skjule gravidmagen sin under innspillingen. Foto: DEFA / BARRANDOV Vis mer

- Jeg glemmer ikke innspillingen, selv om den skjedde for 30 år siden, for jeg var gravid da. Datteren min er 30 år nå, sa hun den gang.

Etter innspillingen av julesuksessen har Daniela i flere år jobbet ved en kunstskole i Praha i hjemlandet.

Avslørte hemmelighet

At man som skuespiller havner i utfordrende situasjoner, har det aldri blitt lagt skjul på. I 2003 ble en 30 år gammel hemmelighet om «Askepott»-innspillingen avslørt.

Den handler om scenen der hestesleden havner i iskaldt vann. I filmen ser det ut som om de to skuespillerne Carola Braunbock og Daniela Hlaváčová faller i vannet.

SITTER BARNEVAKT: Cengiz Al og Astrid Smedplass spiller i den ny «Askepott» og har blitt gode venner etter det. Video: NRK Vis mer

I et intervju kunne sistnevnte imidlertid avsløre at det ikke var tilfelle.

Scenen ble nemlig ansett for å være for farlig for kvinnene. I stedet valgte produsentene å bruke stuntmenn.

- Den verste scenen for oss var ved innsjøen. Stuntmenn måtte hoppe i vannet. Carola og jeg så på fra vognen vår og håpet det gikk bra, avslørte Daniela, som altså var gravid under innspillingen, i intervjuet fra 2013.

- Forferdelig

Da de skulle spille inn de påfølgende scenene, hvor Carola og Daniela står ute i vannet, tok produsentene forholdsregler for å unngå frostskader.

Carola hadde på seg våtdrakt under kjolen, mens Daniela sto på en plattform som brakte henne 15 centimeter over vannoverflaten.

TRAVERE: «Nissene i bingen»-karakterene Tom og Steven har historie fra tidligere sesonger, og hinter om mer dramatikk dem i mellom i den nye julekalenderen som ruller på skjermene. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Vinteren var forferdelig det året. Jeg har ofte lurt på hvorfor vi ikke frøs mer. De tre guttene (prinsen og hans følgesvenner) hadde på seg tynne sko, fordi de måtte danse i snøen. Men ikke noe av dette ser man på tv, fortalte hun.

- Nokså improvisert

Som nevnt i starten av artikkelen er det trolig vanskelig å motstå Knut Risans legendariske dubbing i filmen fra 1973. Risan gikk bort i 2011.

Han dubber altså samtlige av rollene i klassikeren fra 1973 - både menn og kvinner.

STEMME: Knut Risans stemme er trolig en av julens mest kjente. Han dubbet alle stemmene i filmen om Askepott. Foto: Tom A. Kolstad
STEMME: Knut Risans stemme er trolig en av julens mest kjente. Han dubbet alle stemmene i filmen om Askepott. Foto: Tom A. Kolstad Vis mer

I et intervju med Aftenposten i 2008 avslørte imidlertid Risan at det slettes ikke var sikkert at det skulle bli nettopp ham som fikk jobben. Den fikk han nemlig ved en tilfeldighet.

- Det var jo ingen filmer som ble dubbet på den måten, med bare én stemme. Men den sommeren var jeg hos NRK for å dubbe en annen film. Og så fikk vi noen timer til overs. Så dro produsenten frem en tsjekkisk film. «Jeg har noe her, kanskje vi skal prøve den?» sa han, og fortsatte:

- Det var nokså improvisert, det hele. Ikke var det forberedt, og ikke hadde vi spesielle forhåpninger til den heller. Men vi så jo at det var en vakker film.

JUL: Tone Damli Aaberge skal feire sin første jul i det nye huset på Blommenholm. Video: Viaplay Vis mer

Lange dager

I et intervju med Dagbladet i 2015 kunne Pavel Travnicek, som spilte prinsen, avsløre at han ikke kunne ri hest da han fikk rollen som prinsen. Dét til tross for at flere av filmens scener utspiller seg nettopp på hesteryggen.

- Dagene var kjedelige og lange. Og attpåtil måtte jeg lære å ri hest, skrev han i en e-post den gang.

ASKEPOTT: Det var Libuse Safránková som spilte rollen som Askepott. Foto: NRK
ASKEPOTT: Det var Libuse Safránková som spilte rollen som Askepott. Foto: NRK Vis mer

Heldigvis klarte han å lære seg å ri tidsnok til innspilling, og en av scenene mot slutten av filmen kunne gjennomføres med glans. Eller, det ser i hvert fall sånn ut på skjermen.

I en av de siste scenene rir nemlig Askepott og prinsen mot horisonten, før man kan se at Askepott plutselig rir alene. Det var fordi prinsens hest satt seg fast i snøen.

JULEFINGER: I 2019 ga Jonas Hammer en julefinger til Einar Törnquist under et intervju. Denne episoden tas opp i podkastpremieren til «Rød Løper». Video: Thea Hope Vis mer

- Jeg og prinsen skulle ri side om side, men så så jeg meg tilbake og Pavels hest satt fast i snøen. Vi kunne bare filme en gang, fordi snøen skulle være urørt. Derfor red Askepott alene, har Safránková tidligere sagt, ifølge Glamour.de.

Anklaget for vold

Selv om filmen får en lykkelig slutt, og prinsen finner sin Askepott, var det ikke alltid fryd og gammen i årene etter at filmen var ferdig innspilt.

I 2002 publiserte den tsjekkiske magasinet Super en historie om skuespillerinnen. Der beskyldte de henne for å ha et alkoholproblem, i tillegg til å være voldelig mot ektemannen Josef Abrhám (81).

OVERRASKELSE: «Farmen»-Robert fikk seg en skikkelig overraskelse da hans ene datter dro frem årets julegave. Vis mer

Det førte til at Safránková og ektemannen saksøkte magasinets redaktør, Jiří Janoušek.

Ekteparet Safránková og Abrhám vant i retten, men holdt i årene etter en svært lav profil i mediene.

Skuespilleren fortsatte imidlertid som skuespiller. I 2013 var hun aktuell i den tsjekkiske komedien «Donšajni», og i 1996 vant filmen «Kolya», der hun spilte en av hovedrollene, Oscar for årets beste utenlandske film.

VISSTE DU DETTE?: Det hittil ukjente faktumet får den kjente julefilmens fans til å sperre opp øya. Vis mer

LES OGSÅ: Røper moteblemme etter 15 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer