Dette var Wenches siste ønske

Kjempet for aktiv dødshjelp fra sykeleiet.

SØRGER: Skuespillerne Ellen Horn og Toralv Maurstad var begge tydelig preget under pressekonferansen mandag. Foto: Seher.no/Kirsti Ertsås
SØRGER: Skuespillerne Ellen Horn og Toralv Maurstad var begge tydelig preget under pressekonferansen mandag. Foto: Seher.no/Kirsti Ertsås Vis mer
SEHER.NO: Se video fra mandagens pressekonferanse nederst i saken.

Mandag ble det kjent at hele Norges Wenche Foss har sovnet stille inn 93 år gammel. Teaterdivaen døde på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie.

Foss ble kanskje like kjent for sitt glødende engasjement for de svake i samfunnet, som sin teaterkarriere. Og under en pressekonferanse på Nationaltheatret mandag, fortalte Ellen Horn at Foss helt til sine siste dager kjempet for aktiv dødhjelp - noe hun var veldig opptatt av.
 
- Jeg har lovet henne at vi skal snakke om det. At det måtte vi kjempe videre for. At når reisen er slutt så må det være lov å få all mulig hjelp til å gjøre den siste ferden så human som mulig. Hun var opptatt av det. Jeg er opptatt av det jeg også. Jeg oppfattet at hennes brennende engasjement var opptatt av den saken.


Horn forteller at 93-åringen hadde kraftfulle meninger, men at hun valgte sine kampsaker med omhu.
 
- Det er ikke sant at hun engasjerte seg i absolutt alt. Hun valgte sine saker med omhu. Og hun hadde sterke, kraftfulle meninger. Hun kunne jo bli så forbanna. Jeg trodde ikke vet noen som kunne bli så rasende over en urettferdighet.

Skuespilleren og den tidligere kulturministeren deltok på mandagens pressekonferanse sammen men teaterdirektør Hanne Tømta og Toralv Maurstad. Horn forteller at Foss var klar for å dø på slutten.

- Jeg har hatt en del kontakt med henne de siste ukene. Nå var hun veldig klar på at hun gjerne ville slippe herfra. Og hun var også opptatt av den situasjonen hun var i, at nå synes hun det var verdig å få lov til å slippe. Hun var opptatt av hvordan man følger døende mennesker ut av livet. Hun hadde latteren på lur, og hadde spørsmål om alt og alle, men hun var trett.

Horn beskriver teaterlegenden som helt klar i hodet, også helt på slutten.

- Jeg vet ikke noe menneske som var så glad i livet. Hun var jo så sprell levende. Hun var jo helt frisk i hodet og begeistret over å følge med på alt som skjedde. Så når hun nå kom frem til at det ville hun ha sagt, så mente hun det av hele sitt hjerte. Det er vel det som karakteriserte henne så intens. Når hun mente noe, så mente hun det. Da ville hun ha med alle på laget.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Hun lengtet etter å få fred 

[obj:media:9521]