<strong>ORDKNAPP:</strong> Hilde Gjermundhaug Pedersen har klare meninger om kroppsfokus og slankepress blant langrennsjentene. Her er hun avbildet sammen med den tidligere hockeystjernen Espen «Shampo Knutsen». Foto: Anders Myhren / Seher.no
ORDKNAPP: Hilde Gjermundhaug Pedersen har klare meninger om kroppsfokus og slankepress blant langrennsjentene. Her er hun avbildet sammen med den tidligere hockeystjernen Espen «Shampo Knutsen». Foto: Anders Myhren / Seher.no Vis mer

- Dette synes jeg ikke noe om

Hilde Gjermundshaug Pedersen sluttet selv med idretten på grunn av slankepresset.

Publisert
Sist oppdatert
Se video med Hilde Gjermundshaug Pedersen og Andrine Flemmen nederst i saken!

ÅRE (Seher.no): Langrennsjentene er i vinden for tiden, men ikke bare på grunn av gode prestasjoner i sporet. I et intervju med Dagbladet.no onsdag kom professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøyskole nemlig med en advarsel i forhold til slanking i langrennsmiljøet.

Sundgot-Borgen legger ikke skjul på at han frykter at blant andre sylslanke Therese Johaug sin suksess i sporet vil skape et slankehysteri blant utøverne, fordi man ser at det å være lett kan være en fordel, særlig i oppoverbakkene.   

I torsdagens VG bekreftet også landslagslege Hans Petter Stokke og landslagstrener Egil Kristiansen at flere av jentene på laget, deriblant Therese Johaug, har problemer med å få i seg nok mat.
 
- Det er noen av jentene på laget som ikke er så gode til å få i seg nok mat. Jentene på landslaget bruker rundt 4000 kalorier om dagen. Det er en kjempeutfordring å spise så mye, sa Stokke til avisen.

Fredag benektet Therese Johaug at hun har spiseproblemer, og hevder at det at hun er tynnere denne sesongen har med treningsmengdene å gjøre.


Seher.no er på plass i svenske Åre for å dekke deler av innspillingen av TV3-programmet «Landskampen», som sendes på TV fra 27. januar. Den tidligere skiprofilen Hilde Gjermundshaug Pedersen (46), som er med i programmet, har ikke spesielt lyst til å kommentere temaet, men letter likevel litt på sløret. Pedersen mener nemlig at Therese Johaug og flere andre norske skijenter er for tynne.

- Dette er en sak jeg har sagt mye om før, alle vet vel hva jeg mener om den saken. Den debatten vil alltid komme, sier hun til Seher.no.

Den tidligere skistjernen, som nå altså også blir realitystjerne igjen, etter debuten i NRKs «Mesternes mester» i 2009, fremholder at hun har sagt sitt om Johaug og co.

- Jeg har ikke lyst til å si så mye om den saken akkurat nå. Men nei, jeg synes ikke noe om det, sier hun til Seher.no.

I 1985 forlot Pedersen det norske landslaget på grunn av slankepress. 46-åringen fikk rett og slett beskjed om at hun veide for mye.

- Det var et helvete å bli utsatt for et slikt slankepress. Det fratok meg gleden ved idretten. Vi har nok problemer i langrennssporten i dag også. Jeg håper bare trenerne er våkne på det området og følger med. Jeg er redd for at jentene mine skal bli påvirket, og jeg prøver å gi av mine erfaringer, har hun tidligere uttalt til Seher.no.

Den tidligere toppalpinisten Andrine Flemmen (36), mener problemene er mer utbredt blant langrennsløpere enn blant alpinister.

- I alpinsporten har vi aldri hatt det problemet. Her er det viktig å være sterk og tung. Men det er klart, det er viktig å spise - det må man bare gjøre, sier hun til Seher.no.

Spiseforstyrrelser i utholdenhetsidretter har lenge vært et omdiskutert tema, derfor opprettet  Norsk Friidrett, Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Norges Orienteringsforbund nettstedet Sunnjenteidrett.no i 2009, som har som hovedmål å sette fokus på sunne matvaner blant norske idrettsjenter.

Landslagslege Hans Petter Stokke avviser at noen av jentene på landslaget har spiseproblemer, men innrømmer at dette er noe langrennssporten preges av. Han ser også visse problemer ved at tynne jenter lykkes i sporet.

- Jeg ser problemstillingen ved at noen tror at de kan lykkes ved å slanke seg, men det er en felle å gå i, sa han til VG torsdag. 

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901!

LES OGSÅ: - Håper ikke han vokser av seg alt  

Se video med Hilde Gjermundshaug Pedersen og Andrine Flemmen her:[obj:media:9286]
Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer