Donald Trump:

Dette skjer om han taper

Hvor fort må de være ute av Det hvite hus?

ET ENDELIG PUNKTUM?: Dersom Donald Trump taper valget mot Joe Biden, må han og familien ut av Det hvite hus på sikt. Dersom Trump ikke anerkjenner nederlaget, kan det bli krevende for flere. Her med sønnen Barron og kona Melania i august. Foto: Manuel Balce Ceneta/ AP/ NTB
ET ENDELIG PUNKTUM?: Dersom Donald Trump taper valget mot Joe Biden, må han og familien ut av Det hvite hus på sikt. Dersom Trump ikke anerkjenner nederlaget, kan det bli krevende for flere. Her med sønnen Barron og kona Melania i august. Foto: Manuel Balce Ceneta/ AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kunne umulig gå helt smertefritt for seg da Obama-ekteparet måtte overlevere nøklene til Det hvite hus i januar 2017. Demokratene hadde tapt valget, og inn i Washington D.C.s mest kjente bygning skulle nå Trump-familien flytte.

Hendelsen flest trolig husker best fra den 20. januar 2017, var da Melania Trump ga en blå gaveeske til Michelle Obama. Den babyblå esken fra Tiffany's ble fort en viral hit på nettet, særlig fordi den avtroppende førstedamen ble helt perpleks da hun mottok den.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Overrekkelsen markerte starten på fire år for Trump-familien i Det hvite hus. Dersom Donald Trump vinner valget den 3. november, blir han værende i den velkjente bygningen i fire påfølgende år. Dersom han taper, må han imidlertid pakke sakene sine og forlate eiendommen.

Skal være klare

Presidenten har imidlertid gitt uttrykk for at han ikke har planer om å gå av frivillig. «Det må jeg se på», har han uttalt om hvorvidt han kommer til å anerkjenne et nederlag. De siste månedene har derfor flere eksperter spekulert på hva som skjer dersom presidenten nekter å forlate boligen sin.

For når må han egentlig være ute, og hva skjer dersom han nekter? Det blir alt annet enn et pent syn, mener flere.

FÅR GJENNOMGÅ: USAs førstedame Melania Trump har de siste åra fått krass kritikk for sine juledekorasjoner i Det hvite hus - og i år er intet unntak. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Business Insider er blant mediene som har undersøkt den potensielle problematikken. Eller - potensiell og potensiell. Det kommer til å skje at Donald Trump en dag må forlate Det hvite hus, men om det blir nå eller om fire nye år, gjenstår å se.

Han har i hvert fall uttalt at han muligens ikke kommer til å anerkjenne et tap. Los Angeles Times skriver at presidentens stab av advokater og jurister sitter klare til å gå hardt ut mot et eventuelt tap.

- Trump har brutt med såpass mange normer og har kommet med harde påstander, blant annet om at han ikke vil godta et fredelig maktskifte, at alarmene går hos meg. Det betyr ikke at det kommer til å skje, men vi har all grunn til å være bekymret for at det kan skje, sier Richard Hasen, forfatter av «Election Meltdown: Dirty Tricks, Distrust, and the Threat to American Democracy», til Los Angeles Times.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Likevel finnes det grenser for hva presidenten kan gjøre om Biden erklærer seier.

I den amerikanske grunnloven heter det at en president og en visepresident periode må ta slutt klokka 12:00 den 20. januar. Da begynner den neste presidentens periode umiddelbart, og Det hvite hus må forlates.

Kan fjernes

Det betyr likevel ikke at president Trump kommer til å gi seg uten kamp. Det har aldri skjedd før at en president har nektet å gi fra seg mandatet sitt, eller boligen sin. Dermed står USA overfor en potensielt historisk situasjon.

Business Insider skriver at flere har stilt spørsmål ved hvem som muligens må fjerne Trump fra sitt eget hjem. Må det gjøres med makt om han stritter imot? Og hvilke rettigheter har egentlig en avtroppet president? Disse spørsmålene har aldri dukket opp før i moderne tid.

MANGE MULIGHETER: Dersom Donald Trump nekter å anerkjenne et eventuelt nederlag, kan det by på problemer for flere. Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo/NTB
MANGE MULIGHETER: Dersom Donald Trump nekter å anerkjenne et eventuelt nederlag, kan det by på problemer for flere. Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo/NTB Vis mer

Dersom en tidligere president eksempelvis barrikaderer seg inne i Det ovale kontor, har den nye presidenten makt til å få personen fjernet. Ekspresidenten mister nemlig makten over Secret Service når perioden opphører, og kan dermed ikke beordre dem til å eventuelt hjelpe i en slik situasjon.

Tidligere presidenter vil alltid ha med Secret Service å gjøre, men i lovens øye er de igjen alminnelige borgere - ikke statsledere. Dermed kan de eksempelvis ikke beordre dem til å opprettholde en husokkupasjon.

Joe Biden kan altså nesten bare knipse, og så er Trump og hans familie ute av det velkjente bygget. Trump kan heller ikke beordre Forsvaret til å hjelpe ham, siden han mister makten umiddelbart den 20. januar klokka 12:00.

KRITIKK: USAs førstedame Melania Trump har flere ganger fått kritikk for klesvalgene sine. Her er verstingene! Video: Rød Løper Vis mer

Flere medier har skrevet om hva som potensielt kan skje dersom Trump nekter å fjerne seg. Da kan han bli arrestert og siktet for å oppholde seg i Det hvite hus ulovlig.

De fleste overganger fra sittende president til ny president i Det hvite hus har gått fint. Ronald Regan skal som ny president ha fleipet litt overfor avtroppende president Jimmy Carter i 1981, og Bill Clinton skal ha kommet ti minutter for seint da han skulle møte den påtroppende presidenten George W. Bush i 2001, men utover det har det gått smertefritt for seg.

I perioden fram til januar kan imidlertid mye skje. Dersom Trump taper, vil han trolig trampe høyt i gangene. Som nevnt har hans juridiske team allerede forberedt seg på hva de skal si og gjøre dersom Biden erklærer seier.

Her vil de trolig gå løs på stemmene som er levert i posten, blant annet. Biden skal også ha laget opp en strategi med sine eksperter på både juss og grunnloven, for å forsvare en eventuell seier.

Komplisert liv

Det er bare Donald, Melania og Barron som bor i Det hvite hus. De fire andre barna hans bor ellers rundt om i området. Presidenten var den første som flyttet inn, og selv om han har bodd på flere av eiendommene sine i perioder, er det altså det velkjente bygget som har vært hans primæradresse siden 2017.

Melania og Barron flyttet inn litt seinere, men har også hatt livene sine der i flere år nå. Livet bak lukkede dører er av flere blitt beskrevet som vanskelig og tøft de siste åra.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Washington Post har skrevet at en vanlig dag starter med at Trump står opp klokka 05.30 for å se tv og tvitre. Melania våkner derimot seinere i sitt separate soverom, før hun sørger for at sønnen deres kommer seg på skolen.

Kilder avisa snakket med fortalte at til og med når paret ferier på Mar-A-Lago, tilbringer de sjeldent tid sammen. Mens Donald spiller golf eller spiser middag med mektige personer, er det sjelden man ser noe til førstedama. Kildene fortalte også at de heller ikke har for vane å spise sammen i Det hvite hus.

- De tilbringer svært lite tid sammen, sa en god venn av presidenten til avisa, påstander som Melanias egen pressetalskvinne benektet.

Ut av Det hvite hus må Trump-gjengen på sikt uansett. Hvor de tar veien etter det, er foreløpig ikke kjent. Det har vært spekulert på at de muligens setter kursen mot Palm Beach og Mar-a-Lago, men det kan også tenkes at de flytter tilbake til leiligheten i Trump Tower.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

En tredje mulighet er å oppholde seg videre i Washington D.C., slik at presidentparets yngste sønn, Barron Trump, skal få fullført skoleåret. Det var det Obama-familien gjorde da de måtte ut for fire år siden.

LES OGSÅ: «Kan alltids finne en ny kone»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer