#FreeBritney

Dette skjer med Britney nå

Forrige måned fikk popstjernen mulighet til å vitne i vergemålsstriden. Nå går hun en tilsynelatende usikker fremtid i møte.

RETTSSTRID: For tiden kjemper popstjernen Britney Spears i retten for å fjerne vergemålet sitt. Foto: ENT / Splash News / NTB
RETTSSTRID: For tiden kjemper popstjernen Britney Spears i retten for å fjerne vergemålet sitt. Foto: ENT / Splash News / NTB Vis mer
Publisert

23. juli fikk den verdenskjente artisten Britney Spears (39) muligheten til å vitne i retten for første gang. Under den 23 minutter lange vitneforklaringen kom det frem flere sjokkerende uttalelser om 39-åringens lovpålagte vergemål.

De siste 13 årene er det faren Jamie Spears (69) som har fungert som popstjernens verge. Det innebærer at han - sammen med advokaten Andrew Wallet - har vært ansvarlig for datterens personlige beslutninger, eiendeler, helse og økonomi. De senere årene har også Jodi Montgomery fungert som artistens verge.

Frem til nå har stjernen vært hemmelighetsfull rundt vergemålet hun er under, til tross for fansens bekymringsmeldinger. I den anledning har bevegelsen #FreeBritney vokst seg stor blant fansen, i håp om at stjernen til slutt skal få egen råderett over sitt personlige liv.

Det kan imidlertid virke som at 39-åringen går en usikker fremtid i møte, da rettseksperter og advokater er usikre på sakens utfall. I tillegg vil videre høringer foregå i en lukket rettssal.

Se og Hør sin reporter har snakket med fansen til Britney Spears etter det som kom fram i retten. Reporter: Kjersti Flaa / Video: Se og Hør Vis mer

- Traumatisert

Britney, som ønsker at hele vergemålet skal fjernes eller delvis endres, fikk ikke medhold etter høringen forrige måned.

I retten ba hun blant annet om at faren blir fjernet som verge og at finansselskapet Bessemer Trust Company fortsetter som verge umiddelbart, noe som ble avvist av dommeren i saken, Brenda Penny.

VERGEMÅL: Sangeren ønsker at vergemålet enten skal fjernes eller endres. Foto: AP Photo/NTB
VERGEMÅL: Sangeren ønsker at vergemålet enten skal fjernes eller endres. Foto: AP Photo/NTB Vis mer

Etter «Toxic»-sangerens oppsiktsvekkende vitneforklaring ble det likevel fattet en beslutning om at offentligheten ikke skal få tilgang til videre høringer - noe som alle parter sa seg enige i.

I forklaringen kunne Britney avsløre at hun følte seg «truet» til å signere avtalen om vergemål, og at hun er «traumatisert, deprimert og gråter hver dag».

Hun la også til at de som har gjort dette mot henne ikke burde få «slippe unna», og på et tidspunkt var 39-åringen svært klar i sin tale og sa at «alle på den andre siden fortjener fengsel».

Ifølge CNN er neste høring satt til 14. juli, som da vil finne sted bak lukkede dører.

BRITNEY: Britney Spears har hatt faren som verge siden 2008. Men har det vært frivillig? Den nye dokumentaren til The New York Times håper å finne svar. Video: The New York Times Vis mer

Lang prosess

Det er en komplisert prosess for å kunne oppfylle sangstjernens ønske om å endre eller fjerne vergemålet.

Før dommeren kan fatte en beslutning må Britney fylle ut en begjæring om å avslutte vergemålet, som hittil ikke har blitt levert inn. Det forteller rettseksperten Lisa Green til NBC News.

Etter dette må en etterforsker som er utpekt av retten snakke med alle involverte, inkludert 39-åringen og faren. En annen forutsetning er at sangeren vil måtte undersøkes for å se om hun er i stand til å ta vare på seg selv, noe hun i retten ba om å få slippe.

Advokat Tamar Arminak, som jobbet med skuespiller Amanda Bynes' (35) vergemålssak i 2014, forteller til NBC News at løsningen er mer komplisert enn som så.

SOLO: I forbindelse med at Britney Spears skulle vitne i retten ble det arrangert demonstrasjon utenfor USAs ambassade. Cathrine Deaton Heibø møtte opp. Video: Christian Fjermeros. Reporter: Celina Morken Vis mer

Han påstår at den mest reelle løsningen er at vergemålet forblir, men at Britneys far blir fjernet og at retten letter på visse restriksjoner.

- Britney har uttalt i saken at faren gjør mer vondt enn godt, men det er grunner til at hun fortsatt er under vergemålet, mener Arminak.

Ny advokat

De siste ukene har det imidlertid skjedd endringer i saken, da to sentrale aktører har trekt seg fra sin posisjon.

Britneys advokat, Samuel D. Ingham III, valgte nemlig å gå av etter 39-åringens vitneforklaring forrige måned.

Advokaten ble utpekt av retten da vergemålet begynte i 2008, men da Britney snakket i retten kunne hun avsløre at hun ønsker å velge ut en annen advokat.

Ifølge Britney skal ikke advokaten ha informert henne om retten til å fylle ut en begjæring for å avslutte vergemålet, og han skal angivelig ha frarådet henne fra å snakke ut mot sine verger.

Dermed er det nå Mathew Rosengart som har takket ja til å representere Britney i fortsettelsen av vergemålstriden. Det skriver NBC News.

BRYTER: Kjæresten til Britney Spears bryter tausheten etter den nye dokumentaren «Framing Britney Spears». Vis mer

Rosengart har jobbet for en rekke kjente fjes ved tidligere rettssaker og har representert blant andre Ben Affleck (48), Steven Spielberg (74) og Sean Penn (60).

Bessemer Trust - finansbedriften som ble utpekt til å håndtere Britneys eiendom - har også trekt seg fra sin stilling i etterkant av vitneforklaringen, og bedriften siterte sangerens forklaringen som grunnen til at de trekker seg.

De inngikk nemlig avtalen basert på at vergemålet var valgfritt, men kan nå fortelle at de har blitt informert om at hun ønsker å avslutte det.

Skjult fra offentligheten

I et intervju med det amerikanske talkshowet «Today» kunne rettsanalytiker Lisa Green fortelle at det er mye bevismateriale fra Britneys vergemål som offentligheten ikke har fått tilgang til.

- Vi har ikke tilgang til alt bevismateriale som dommeren fikk se i 2008. Vi har kun delvis innsikt i hvordan livet til Britney har vært, forteller Green.

- Det virker tragisk, men det finnes et større bilde som vi kanskje aldri får se, la hun til.

BRITNEY: Britney Spears har hatt faren som verge siden 2008. Men har det vært frivillig? Dokumentaren til The New York Times håper å finne svar. Video: The New York Times Vis mer

LES OGSÅ: Henlegger saken mot Britneys far

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer