Ti år etter Michael Jacksons død:

Dette skjedde med dødshuset

«Ingen» ville bo i villaen som popikonet døde i. Så dukket en mystisk kjøper opp.

I SKYGGEN AV NEVERLAND: Selv om Michael Jackson ofte forbindes med Neverland-ranchen, var det her - i Holmby Hills - at han bodde de siste seks månedene av sitt liv. Foto: NTB Scanpix
I SKYGGEN AV NEVERLAND: Selv om Michael Jackson ofte forbindes med Neverland-ranchen, var det her - i Holmby Hills - at han bodde de siste seks månedene av sitt liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

LOS ANGELES / OSLO: (Se og Hør): - Michael Jackson døde i en alder av 50 år. Og der er soverommet hvor han tok sitt siste åndedrag, opplyser guiden over høytaleranlegget idet han senker farten.

Praktvillaen ligger stort sett skjermet til bak et høyt gjerde og enda høyere trær. Uten å kjenne eiendommens forhistorie, likner den en hvilken som helst annen under dette området av California-sola. Noe er likevel annerledes.

Turistene om bord gisper etter guidens kunngjøring. Umiddelbart begynner samtlige å fikle med lommer og vesker. Fram med kamera. Knips, knips, knips.

Vi befinner oss utenfor 100 North Carolwood Drive i Los Angeles. En adresse man rent umiddelbart ikke vil forbinde med den avdøde «kongen av pop». I Michael Jacksons levetid handlet stort sett alt om Neverland-ranchen, men det er en helt annen historie.

MICHAEL JACKSON: 25. juni 2019 er det 10 år siden Michael Jackson døde. Slik var nødsamtalen. Vis mer

De siste minuttene

Fra turistbussen er det få meter opp til soveromsvinduet. Det er overraskende klar sikt, og dermed enklere å forestille seg hvilke dramatiske scener som utspilte seg 25. juni 2009:

SOVEROMMET: I motsetning til andre deler av huset, er det overraskende klar sikt til soveromsvinduet hvor Michael Jackson døde. Foto: Linn-Christin Marthinussen / Se og Hør
SOVEROMMET: I motsetning til andre deler av huset, er det overraskende klar sikt til soveromsvinduet hvor Michael Jackson døde. Foto: Linn-Christin Marthinussen / Se og Hør Vis mer

- Vi har en mann her som trenger hjelp. Han puster ikke. Han puster ikke, og vi prøver å pumpe ham, men han responderer ikke, kunne man høre i den hjerteskjærende nødsamtalen.

- Ok, og han er ikke bevisst, heller?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er ikke bevisst, sir.

- Vi er på vei dit nå. Jeg kan ikke hjelpe deg over telefonen.

- Vi har en personlig lege sammen med ham her.

- Ok, du har en lege der?

- Ja, men han responderer ikke på noe nå. Ikke på gjenopplivning eller noe.

BILDE VIST I RETTEN: Det finnes ulike bilder av soverommet hvor Michael Jackson gikk bort. Det er ukjent om dette er tatt en tid før eller etter at han døde. Foto: NTB Scanpix
BILDE VIST I RETTEN: Det finnes ulike bilder av soverommet hvor Michael Jackson gikk bort. Det er ukjent om dette er tatt en tid før eller etter at han døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Lapper over hele rommet

Det er gjentatte ganger tegnet et uhyggelig bilde av soverommet der Jackson tilbrakte sine siste timer. I den nye tv-dokumentaren «Killing Michael Jackson» bryter nå tre av etterforskerne tausheten om funnene de gjorde.

Orlando Martinez, Dan Myers og Scott Smith legger ikke skjul på at synet som møtte dem var sjokkerende. Medisiner over alt, reklamebilder av barn, en porselendukke i sengen, samt Jacksons datamaskin.

- Det var også post it-lapper eller papirlapper over hele rommet. Både på speil og dører, som inneholdt små beskjeder eller slagord. Jeg vet ikke om det var sangtekster eller tanker, men noen av dem framsto som dikt. Soverommet var ... Kaotisk, minnes Martinez i dokumentaren, ifølge australske News.

Store mengder medisin

Scott Smith deler samme oppfatning.

- Jeg minnes at det sto et IV-stativ der, og at medisiner lå strødd rundt omkring.

Inne på eiendommen oppdaget etterforskerne også en medisinveske som inneholdt store mengder propofol. Som kjent konkluderte obduksjonen med at Jackson døde av en overdose av medikamentene propofol og benzodiazepin. Artistens lege Conrad Murray ble dømt og sonet to år i fengsel.

Det er tilsynelatende ingen aktivitet inne på soverommet idet turistbussen farter videre. Da tragedien rammet, leide 50-åringen praktvillaen i Holmby Hills - et av de dyreste og mest eksklusive områdene i Los Angeles.

Den massive, svarte porten står slik den gjorde 25. juni 2009. Den som lenge etter tragedien var prydet med tykke kranser.

DEN GANG DA: Etterforskere avbildet på vei ut av eiendommens port samme dag som Michael Jackson døde. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Etterforskere avbildet på vei ut av eiendommens port samme dag som Michael Jackson døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Pass dere for hundene!, ljomer det fra førersetet.

- Dette er altså porten han ble fraktet ut av ... Dessverre var han død lenge før han ble lagt i ambulansen, fortsetter guiden med tjukk amerikansk aksent, og smått dramatisk fortellerstemme.

På hver side av det tunge smijernsverket finnes de samme utelyktene. Det eneste som konstaterer at tiden ikke har stått stille, er at det har kommet opp skilter. Skilter som antyder at noen har vært plaget med skuelystne turister. Skilter som formaner at det neppe er en god idé å teste eiendommens grenser.

ADVARSEL: Boligens tidligere eiere så seg mektig lei på skuelystne turister. I dag har flere skilt kommet opp på muren utenfor villaen. Foto: Se og Hør
ADVARSEL: Boligens tidligere eiere så seg mektig lei på skuelystne turister. I dag har flere skilt kommet opp på muren utenfor villaen. Foto: Se og Hør Vis mer

Det var eiendomsutvikler og nær venn av Jackson, Mohamed Hadid, som bygget hjemmet i 1999. De tre første årene bodde han selv i villaen sammen med sin kone og sine berømte barn.

Så ble den solgt til sjefen for klesmerket Ed Hardy, Hubert Guez og kona Roxanne Guez. Opprinnelig forsøkte ekteparet å selge det herskapelige huset i 2008 for den nette sum av 38 millioner dollar, ifølge Forbes.

Så viste en av verdens største stjerner interesse.

Ekteparet inngikk en avtale med Michael Jackson som fikk leie boligen for 100 000 dollar i måneden mens han øvde til «This is it»-turneen. Den beslutningen skulle resultere i fremtidig hodepine.

- Skremt bort

Bare seks måneder etter at popikonet flyttet inn, var villaen offisielt blitt til et åsted.

I august 2010 ble den lagt ut på markedet for første gang. Eiendomsmeglere kunne friste med en luksusbolig som omfattet 13 toaletter, en kinosal, syv soverom, vinkjeller, gjestehus og basseng. Blant annet.

EIENDELENE SOLGT PÅ AUKSJON: I 2011 ble flere av Michael Jacksons eiendeler solgt på auksjon. Dette er bilder tatt i forbindelse med auksjonen. Foto: NTB Scanpix
EIENDELENE SOLGT PÅ AUKSJON: I 2011 ble flere av Michael Jacksons eiendeler solgt på auksjon. Dette er bilder tatt i forbindelse med auksjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
EIENDELENE SOLGT PÅ AUKSJON: I 2011 ble flere av Michael Jacksons eiendeler solgt på auksjon. Dette er bilder tatt i forbindelse med auksjonen. Foto: NTB Scanpix
EIENDELENE SOLGT PÅ AUKSJON: I 2011 ble flere av Michael Jacksons eiendeler solgt på auksjon. Dette er bilder tatt i forbindelse med auksjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FRA LUFTA: Eiendommen avbildet 29. juni 2009. Både fans og presse hadde da stasjonert seg utenfor. Foto: NTB Scanpix
FRA LUFTA: Eiendommen avbildet 29. juni 2009. Både fans og presse hadde da stasjonert seg utenfor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Potensielle kjøpere hadde tilsynelatende vansker med å se bort fra villaens historie. Budene uteble, til tross for gjentatte forsøk. Ifølge Wall Street Journal beskyldte eierne turistaktører for å skremme bort interessenter. Situasjonen ble så betent at det endte med søksmål, ifølge CNN.

Hubert Guez og kona så ingen annen utvei. Litt etter litt opplevde prisantydningen brutale møter med motorsagen. I 2012 ble boligen omsider solgt til den nette sum av 18,1 millioner dollar - under halvparten av opprinnelig pris fra 2008.

Ifølge Forbes ble alt av Jacksons møbler og personlige eiendeler fjernet og senere solgt på auksjon i 2011.

LEAVING NEVERLAND: I mars hadde den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer

- Legendarisk

Huffington Post skriver at huset angivelig gikk til finansmannen Steven Mayer. Opplysningene om ham er særdeles få, og medieomtalen rundt eiendommen har vært nærmest ikke-eksisterende de siste syv årene. Det er ikke kjent om huskjøpet var ment til privat bruk eller utleie.

Tross varselskilt og tidligere søksmål, stopper det ikke økonomisk motiverte aktører og nysgjerrige turister fra å få et glimt av eiendommen. Eiendomsmogulen Mauricio Umansky har blant annet ordlagt seg på følgende vis i sin omtale av villaen:

- Dette huset vil til syvende og sist bli sett som et legendarisk sted i musikkhistorien, på samme måte som der Elvis bodde.

LES OGSÅ: I hardt vær etter Jackson-utspill

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer