Michael Jackson:

Dette skjedde egentlig med Neverland

Har vært ubebodd siden midten av 2000-tallet. Nå er det sagnomsuste milliongodset igjen til salgs.

IKONISK: Michael Jacksons mangeårige hjem, Neverland-ranchen i California, regnes som en av verdens mest kjente eiendommer. Overgrepsanklagene mot den avdøde popkongen har riktignok gitt det idylliske landsstedet et stadig mer frynsete rykte. Her med eiendommens ikoniske togstasjon. Foto: NTB Scanpix
IKONISK: Michael Jacksons mangeårige hjem, Neverland-ranchen i California, regnes som en av verdens mest kjente eiendommer. Overgrepsanklagene mot den avdøde popkongen har riktignok gitt det idylliske landsstedet et stadig mer frynsete rykte. Her med eiendommens ikoniske togstasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten ti år etter sin død står Michael Jackson igjen i sentrum for en rekke overgrepsanklager. Det er i den rystende dokumentaren «Leaving Neverland» at beskyldningene har blusset opp, der to menn hevder å ha blitt systematisk misbrukt av popkongen som barn.

Flere av de påståtte overgrepene skal ha foregått hjemme hos Jackson, på det gigantiske Neverland-godset, 21 mil nord for Los Angeles.

KONTROVERS: Wade Robson og James Safechuck har tidligere vitnet for Michael Jacksons uskyld. I den kontroversielle dokuserien «Leaving Neverland» maler de et helt annet bilde av poplegenden. Video: NRK Vis mer

Jackson kjøpte den bortgjemte tomta, som strekker seg over hele tolv kvadratkilometer, for nærmere 170 millioner kroner i 1987. Eiendommen ble raskt en av verdens mest berømte, særlig kjent for popkongens private fornøyelsespark - med dyrehage, karuseller, bassenger, spektakulære parkanlegg og egen togstasjon (for å nevne noe).

Lukket

Stedet oppkalte Jackson etter sin favoritt-eventyrfigur, Peter Pan, og hans drømmeland. Peter Pan var gutten som aldri vokste opp, en skjebne musikeren flere ganger ga uttrykk for at han kjente seg igjen i.

DEN GANG DA: Tivolidelen i Neverland, her fra 1993. Seinere er karusellene fjernet. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Tivolidelen i Neverland, her fra 1993. Seinere er karusellene fjernet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk aldri sjansen til å gjøre de morsomme tingene barn gjør, og ser meg selv i den bortkomne gutten fra Never Neverland, har han tidligere uttalt.

Idylliske omgivelser til tross, glansbildet slo sprekker allerede i 1993, da de første overgrepsanklagene mot Jackson kom til overflaten. De grove beskyldningene skulle følge både eiendommen og popkongen fram til hans død, på tross av at han ble frikjent i 2005.

Hva skjedde så med Neverland-ranchen, og hvordan ser det ut i dag?

Mange fans hadde trolig håpet å få besøke stedet etter Jacksons levetid, for å se hvordan kongen av pop bodde og levde, slik Elvis-fans valfarter til Graceland hvert år.

Neverland, eller Sycamore Valley Ranch som det egentlig heter, er derimot helt stengt for publikum (inngangsporten er det nærmeste de kommer).

Pengeproblemer

Skal vi tro Business Insider er eiendommen på salgsmarkedet i skrivende stund, med en prisantydning på 265 millioner norske kroner. Tomta var også til salgs i 2015, da til svimlende 780 millioner kroner. Den gang ble ranchen aldri solgt, og heller ikke nå har det - så langt - dukket opp interesserte kjøpere.

ENORMT: Michael Jackson hadde hele tolv kvadratkilometer å boltre seg på. Foto: NTB Scanpix
ENORMT: Michael Jackson hadde hele tolv kvadratkilometer å boltre seg på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
OVERDÅDIG: Michael Jackson sparte ikke på kruttet da han bygget Neverland. Her er inngangsporten avbildet i 2004. Foto: NTB Scanpix
OVERDÅDIG: Michael Jackson sparte ikke på kruttet da han bygget Neverland. Her er inngangsporten avbildet i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer
PRIVAT IDYLL: En bronsestatue foran veien til hovedhuset i Neverland, her fra 2009. Foto: NTB Scanpix
PRIVAT IDYLL: En bronsestatue foran veien til hovedhuset i Neverland, her fra 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FORLATT: Neverland har vært ubebodd siden midten av 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix
FORLATT: Neverland har vært ubebodd siden midten av 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er riktignok ikke Jackson-arvingene som står bak salgsprosjektene. Året før sin død ble musikeren nødt til å selge deler av eiendommen til et investeringsselskap, som seinere har hatt full kontroll over Neverlands skjebne.

Ifølge Business Insider var den opprinnelige tanken at Jackson, som sleit med store gjeldsproblemer gjennom sine siste leveår, skulle unngå tvangssalg ved å returnere til rampelyset og få økonomien på rett kjøl. Jackson døde imidlertid dager før han skulle legge ut på sin siste konsertturné.

Neverland har dermed forblitt i investorens hender, til store protester fra Jackson-leiren.

Pusset opp

Selv flyttet Michael Jackson fra Neverland på midten av 2000-tallet, etter at han ble tiltalt, og seinere frikjent, for en rekke overgrep mot barn. Ifølge Rolling Stone ønsket ikke Jackson lenger å bo på godset etter politiets gjennomsøking, da det ikke lenger føltes som et hjem for ham.

I årene som fulgte ble både dyrehagen og karuselldriften nedlagt, og Neverland ble mer eller mindre overlatt til seg selv. Etter flere års forfall ble godset pusset opp av de nye eierne, som fortsatt holder det ved like.

HJEMME: Michael Jackson avbildet ved Neverland i 2004. Foto: NTB Scanpix
HJEMME: Michael Jackson avbildet ved Neverland i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jacksons ikoniske togstasjon med tilhørende Disney-inspirert blomsterklokke står fortsatt. Det samme gjør tennisbanen og kinosalen. Eiendommen består ellers av både hovedhus og gjestehus, et stort grillområde, basketballbane, innsjøer, over 67 000 trær og fjelltoppen Mt. Katherine, som visstnok er oppkalt etter Jacksons mor.

Saken fortsetter under videoen.

FØLER SKYLD: De to mennene som beskylder Michael Jackson for å ha misbrukt dem seksuelt da de var barn i en HBO-dokumentar, blir intervjuet av Oprah Winfrey i spesialprogrammet «After Neverland». Video: HBO / CNN Vis mer

Som tidligere nevnt ble Neverland-tomta nylig lagt på markedet igjen, med et prisfall på hele 70 prosent fra forrige runde. Mange har spekulert på om prisdumpingen har sammenheng med «Leaving Neverland»-dokumentaren, som ikke akkurat bidrar til å gjøre godset mer attraktivt for potensielle kjøpere.

Dette har imidlertid meglerfirmaet, og Jacksons representanter, benektet, ifølge Vulture.

Jacksons familie, representert ved forvalterne av Jacksons arv, fordømmer for øvrig «Leaving Neverland», og kaller den et «tabloid karakterdrap» av popikonet. Dokumentaren har generelt sett skapt sterke reaksjoner over hele verden, der tilhengere av Jackson har vært i harnisk, mens andre er blitt rystet av filmens innhold.

LES OGSÅ: I hardt vær etter nytt bilde med datteren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer