«Tre nøtter til Askepott»:

Dette skjedde bak kulissene til «Tre nøtter til Askepott»

Hemmelig forelskelse og skjult graviditet. Visste du dette om den populære julefilmen?

POPULÆR: Julefilmen om den foreldreløse jenta og den fortryllende prinsen er tradisjon for mange. I hovedrollene var Pavel Travnicek og Libuse Safránková - som også var forelsket i virkeligheten. Foto: IMAGO / All Over Press
POPULÆR: Julefilmen om den foreldreløse jenta og den fortryllende prinsen er tradisjon for mange. I hovedrollene var Pavel Travnicek og Libuse Safránková - som også var forelsket i virkeligheten. Foto: IMAGO / All Over Press Vis mer
Publisert

Den tsjekkiske julefilmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 er et fast innslag på tv-skjermen hos mange på julaften. Klassikeren har blitt vist på NRK hver jul siden 1996, og i år er intet unntak.

Historien om tjenestejenta som vinner prinsen og halve kongeriket er velkjent for de fleste, men det ligger flere ukjente sannheter bak både handlingen og skuespillerne i den populære filmen.

Blant annet var de to hovedrolleinnehaverne, Libuse Safránková (65) og Pavel Travnicek (68), forelsket i hverandre ikke bare i filmen - men også i virkeligheten.

Det kunne sistnevnte, som spiller den kjekke prinsen, fortelle til KK i 2010:

- Libuse og jeg var forelsket i hverandre. La meg si det slik: Hun var 19 år, og jeg 23. Vi gikk andre året på teaterskolen da vi fikk tilbud om å spille i «Askepott». Vi var unge og uprofesjonelle, og Libuse både var og er en fantastisk vakker kvinne.

STJERNE: Libuse spilte rollen som Askepott i filmen fra 1973. Foto: DEFA-studio für Spielfilme / NRK
STJERNE: Libuse spilte rollen som Askepott i filmen fra 1973. Foto: DEFA-studio für Spielfilme / NRK Vis mer

Videre kunne 68-åringen fortelle at de to snek seg inn i skogen i pausene for å kysse i det skjulte. Lykken skulle imidlertid vise seg å være kortvarig, men duoen beholdt vennskapet.

Pavel kunne for øvrig ikke ri da han fikk rollen som prinsen. Det avslørte han i et intervju med Dagbladet i 2008.

- Dagene var kjedelige og lange. Og attpåtil måtte jeg lære å ri hest, sa han.

Original trailer til den tradisjonelle julefilmen "Tre nøtter til Askepott" Vis mer

Isolerte seg

Libuse Safránková var, som tidligere nevnt, bare 19 år gammel da hun fikk rollen som Askepott. Historien om den foreldreløse jenta som til slutt vinner folket og prinsen ble en stor suksess, men Libuse valgte i senere tid å trekke seg helt tilbake fra rampelyset.

I 1976 giftet hun seg med skuespilleren Josef Abrhám (79), og sammen har de sønnen Josef Abrhám Junior (41), som har gått i foreldrenes fotspor - og er en av Tsjekkias fremste filmregissører.

Årsaken til at Libuse den dag i dag holder en lav profil i media, er en hendelse som fant sted i 2002.

Da publiserte det tsjekkiske magasinet Super, som Jiří Janoušek (75) var redaktør for på den tiden, en historie om skuespillerinnen der de beskyldte henne for å ha et alkoholproblem, samt være voldelig mot ektemannen.

Libuse og ektemannen saksøkte regissøren, og vant til slutt i retten.

Til tross for at hun holder en lav profil på privaten har hun fortsatt som skuespiller. I 2013 var hun aktuell i den tsjekkiske komedien «Donšajni», og i 1996 vant filmen «Kolya», der hun spilte en av hovedrollene, Oscar for årets beste utenlandske film.

JULEROMANTIKK: «Tre nøtter til Askepott» er et av julens mest populære TV-programmer. Her er Libuse Safránková og Pavel Travnicek i en scene fra filmen fra 1973. Foto: NRK
JULEROMANTIKK: «Tre nøtter til Askepott» er et av julens mest populære TV-programmer. Her er Libuse Safránková og Pavel Travnicek i en scene fra filmen fra 1973. Foto: NRK Vis mer

65-åringen ser selv ikke på tv i julen. Tidligere har hun uttalt til det tsjekkiske tv-bladet Zeitschrift Televize at hele familien samler seg for å feire julen på en mer tradisjonell og klassisk måte.

- Jeg kan ikke huske at vi noensinne har slått på tv-en. Hjemme hadde vi en klassisk, landlig jul. Vi dro til kirkegården og sang julesanger, og deltok på midnattsmesse. Selv i dag er det dette jeg assosierer med jul.

Skjulte babymagen

Daniela Hlaváčová (73), som spiller Askepotts stesøster i filmen fra 1973, avslørte i et intervju med den tsjekkiske journalisten Jana Podskalská i 2003 at hun var gravid under innspillingen, og måtte gjemme magen under store kjoler.

MÅTTE SKJULE MAGEN: Daniela skjulte sin gravide mage under store kjoler i «Tre nøtter til Askepott». Foto: DEFA / BARRANDOV
MÅTTE SKJULE MAGEN: Daniela skjulte sin gravide mage under store kjoler i «Tre nøtter til Askepott». Foto: DEFA / BARRANDOV Vis mer

- Jeg glemmer ikke innspillingen, selv om den skjedde for 30 år siden, for jeg var gravid da. Datteren min er 30 år nå, sa Daniela, som i dag er 73 år.

Etter innspillingen av julesuksessen har Daniela i flere år jobbet ved en kunstskole i Praha i hjemlandet.

Brukte stuntmenn

I 2003 ble en 30 år gammel hemmelighet om filminnspillingen avslørt. En av de kanskje mest kjente scenene i juleklassikeren er når sleden til Askepotts mor og slemme stesøster havner i det iskalde vannet.

I filmen - som i 2015 ble vist i «nyoppusset» versjon for første gang - ser det ut som om de to skuespillerne Carola Braunbock (54) og Daniela Hlaváčová faller i vannet, men i et intervju kunne sistnevnte avsløre at det ikke var tilfelle.

Scenen ble nemlig ansett for å være for farlig for kvinnene. I stedet valgte produsentene å bruke stuntmenn.

- Den verste scenen for oss var ved innsjøen. Stuntmenn måtte hoppe i vannet. Carola og jeg så på fra vognen vår og håpet det gikk bra, avslørte Daniela, som altså var gravid under innspillingen, i intervjuet fra 2013.

Da de skulle spille inn de påfølgende scenene, hvor Carola og Daniela står ute i vannet, tok produsentene forholdsregler for å unngå frostskader.

KALDT: Produsentene måtte slå hull på isen før flere opptak på grunn av det kalde været. Foto: DEFA / BARRANDOV
KALDT: Produsentene måtte slå hull på isen før flere opptak på grunn av det kalde været. Foto: DEFA / BARRANDOV Vis mer

Carola hadde på seg våtdrakt under kjolen, mens Daniela sto på en plattform som brakte henne 15 centimeter over vannoverflaten.

- Vinteren var forferdelig det året. Jeg har ofte lurt på hvorfor vi ikke frøs mer. De tre guttene (prinsen og hans følgesvenner) hadde på seg tynne sko, fordi de måtte danse i snøen. Men ikke noe av dette ser man på tv, fortalte hun.

Tilfeldig dubbing

Skuespilleren Knut Risan, som gikk bort i 2011, har blitt legendarisk for sin dubbing av samtlige av rollene i «Tre nøtter til Askepott». Men i et intervju med Aftenposten i 2008, avslørte Risan - som også er kjent som kongen fra filmen «Reisen til julestjernen» - at han fikk jobben ved en tilfeldighet.

- Det var jo ingen filmer som ble dubbet på den måten, med bare én stemme. Men den sommeren var jeg hos NRK for å dubbe en annen film. Og så fikk vi noen timer til overs. Så dro produsenten frem en tsjekkisk film. «Jeg har noe her, kanskje vi skal prøve den?» sa han, og fortsatte:

- Det var nokså improvisert, det hele. Ikke var det forberedt, og ikke hadde vi spesielle forhåpninger til den heller. Men vi så jo at det var en vakker film.

LES OGSÅ: Gjør «Alene hjemme»-come­back etter 28 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer