Vladimir Putin:

Dette skal være Putins mystiske kjæreste

Alina Kabajeva (39) var i sin tid en av verdens beste turnere - og ble kalt «Russlands mykeste kvinne».

BANKETT: Vladimir Putin og Alina Kabajeva på en bankett i Mosvka etter OL i Aten i 2004. Foto: Ivar Tass / AP / NTB
BANKETT: Vladimir Putin og Alina Kabajeva på en bankett i Mosvka etter OL i Aten i 2004. Foto: Ivar Tass / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vladimir Putins (69) hemmelige privatliv har vært heftig diskutert i mange år - og særlig har ett russisk kvinnenavn vært hyppig nevnt i mediene. Den russiske presidenten ble koblet til den 30 år yngre turnstjerna Alina Kabajeva (39) allerede på 2000-tallet.

Selv om forholdet aldri har blitt bekreftet fra offisielt hold, har pressen omtalt Putin og Kabajeva som et par siden 2008. Statslederen var på den tida gift med Ljudmila Sjkrebneva (64), som han har de to voksne døtrene Katerina (35) og Marija (37) med. De giftet seg i 1983, men gikk seinere fra hverandre - trolig i 2013.

I dag er Putin angivelig samboer med Alina Kabajeva. Det ryktes også at de har barn sammen, uten at dette er bekreftet av russiske myndigheter. Hemmeligholdet rundt den omstridte presidenten er enormt, og lite informasjon om privatlivet hans er offentlig kjent.

Men hvem er egentlig Putins påståtte kjæreste?

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

Tatt i doping

Alina Maratovna Kabajeva ble født 12. mars 1983 i Usbekistan i den tidligere Sovjetunionen. Hun begynte med rytmisk gymnastikk allerede som fireåring, ifølge BBC, og fant i rekordfart veien til det øverste sjiktet av verdens gymnaster.

Kabajeva deltok i sitt første internasjonale mesterskap som 14-åring i 1996, og vant tross sin unge alder det europeiske mesterskapet to år seinere. I OL i Sydney i 2000 kostet en tabbe henne gullmedaljen, og hun måtte ta til takke med en tredjeplass. Under lekene i Aten fire år seinere kunne hun imidlertid ta gullet med hjem til Russland. Da ble hun også tatt imot og feiret av Vladimir Putin på en bankett i Moskva.

«RUSSLANDS MYKESTE»: Alina Kabajeva under OL i Aten i 2004. Foto: Vincent Yu / AP / NTB
«RUSSLANDS MYKESTE»: Alina Kabajeva under OL i Aten i 2004. Foto: Vincent Yu / AP / NTB Vis mer

Da Kabajeva var på toppen av karrieren ble hun omtalt som en verdens beste turnere på sitt felt. På denne tida var hun også kjent som «Russlands mykeste dame» i hjemlandet.

På starten av 2000-tallet skal hun ha truffet president Vladimir Putin for første gang. Det er ikke kjent nøyaktig når de møtte hverandre, men det finnes et bilde av dem sammen fra 2001 - der den russiske presidenten overrekker henne en vennskapsorden, som er en statlig, russisk æresbevisning.

Da Kabajeva la opp i 2007 var det med 18 verdensmesterskapsmedaljer og 25 medaljer fra diverse europamesterskap på merittlista - i tillegg medaljene fra OL.

Hun ble imidlertid fratatt noen av medaljene da hun avla en positiv dopingprøve i 2001.

PUPPESTUNT: To kvinner fra USA la ut en video på Instagram hvor de hadde malt sine halvnakne kropper i det ukrainske og det russiske flagget. Video: Instagram Vis mer

- Styrtrik

Etter at turnkarrieren tok slutt i 2007, ble Kabajeva valgt inn i det russiske parlamentet for partiet United Russia, der hun var medlem fram til 2014.

Da gikk hun til næringslivet og ble styreleder i National Media Group, som ifølge BBCs opplysninger skal være det største privateide medieselskapet i Russland. Selskapet kontrollerer flere tv-kanaler, deriblant Channel One, og har store eierandeler i de fleste russiske medier.

1999: Alina Kabajeva under et mesterskap for 23 år siden. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP / NTB
1999: Alina Kabajeva under et mesterskap for 23 år siden. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP / NTB Vis mer

Det britiske utenriksdepartementet har også opplyst til BBC at de har fått rapporter om at Vladimir Putin skal ha forsøkt å redusere den antatte kjærestens synlighet i offentligheten etter invasjonen av Ukraina, blant annet ved å fjerne navnet hennes fra National Media Group sine nettsider.

Med årene skal 39-åringen ha blitt svært velstående takket være sin sentrale posisjon i det russiske samfunnet, med en anslått inntekt på tolv millioner dollar i året, ifølge dokumenter BBC har fått tilgang på. Det tilsvarer om lag 116 millioner norske kroner.

I dag skal hun være en av Vladimir Putins viktigste støttespillere, noe som tidligere i år fikk henne inn på EUs sanksjonsliste mot Russland etter invasjonen av Ukraina. Målet er å ramme Russland og særlig presidentens innerste sirkel. Denne uka innførte også USA økonomiske sanksjoner mot det som i mange år har gått for å være Vladimir Putins kjæreste og høyre hånd.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Rykter om barn

Vladimir Putin har alltid vært ekstremt privat. Når han har blitt spurt om privatlivet i offentligheten, har han snakket bort spørsmålene. I 2008 benektet han imidlertid eksplisitt et forhold med Kabajeva.

Da skrev den russiske avisa Moskovsky Korrespondent at presidenten skulle skilles fra sin mangeårige kone Lyudmila for å gifte seg med Kabajeva. Begge nektet for at opplysningene var sanne, og kort tid seinere ble avisa stengt av myndighetene i Russland.

2004: Vladimir Putin hilser på Alina Kabajeva på presidentens residens utenfor Moskva i 2004. Foto: Sergei Chirikov / EPA / NTB
2004: Vladimir Putin hilser på Alina Kabajeva på presidentens residens utenfor Moskva i 2004. Foto: Sergei Chirikov / EPA / NTB Vis mer

Det har også gått rykter om at Putin skal ha fått barn sammen med Alina Kabajeva, men det har kommet sprikende meldinger om hvor mange det er snakk om. En sveitsisk avis hevdet i 2015 at 39-åringen fikk en gutt på en eksklusiv klinikk i nærheten av innsjøen Lugano ikke langt fra Italia - og at hun fødte en ny gutt på samme sted i 2019.

The Sunday Times og Wall Street Journal har på sin side hevdet at hun fikk tvillinger i Moskva i 2019.

Kreml har benektet disse påstandene. Ifølge BBC gikk Putins talsperson i 2015 ut og sa: «Opplysningene om fødselen av et barn Vladimir Putin er far til, har ikke rot i virkeligheten».

OL-ILDEN: Vladimir Putins påståtte kjæreste under åpningen av OL i Sotsji i 2014. Foto: Alberto Pizzoli / AFP / NTB
OL-ILDEN: Vladimir Putins påståtte kjæreste under åpningen av OL i Sotsji i 2014. Foto: Alberto Pizzoli / AFP / NTB Vis mer

Russlands president har for øvrig heller aldri snakket om de to barna han har med eksona i offentligheten, utover å si at han har to voksne døtre.

Alina Kabajeva har på sin side vært ut og inn av rampelyset de siste 15 åra. Hun dukket opp på forsiden av Vogue i 2011, og tok også del i åpningsseremonien under OL i Sotsji i 2014. I april i år dukket hun opp på et turnstevne for barn i Moskva, og da skal hun ifølge BBC ha hyllet Russlands innsats i krigen i Ukraina.

Etter invasjonen kom det meldinger om at hun hadde søkt tilflukt i Sveits sammen med barna. Alpelandet er et yndet sted for russiske oligarker og pengene deres.

LES OGSÅ: Reddet av mammas varme nærhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer