Prins Harry:

Dette sier han om den smertefulle oppveksten

I et nytt intervju snakker prinsen om hjelpeløsheten han har kjent på gjennom livet.

OPPVEKST: I et nytt intervju forteller prins Harry om hvordan det var å se moren sin bli jaget av paparazzier. Her er han avbildet med sin avdøde mor, prinsesse Diana, i 1987. Foto: Georges De Keerle / Getty Images / NTB
OPPVEKST: I et nytt intervju forteller prins Harry om hvordan det var å se moren sin bli jaget av paparazzier. Her er han avbildet med sin avdøde mor, prinsesse Diana, i 1987. Foto: Georges De Keerle / Getty Images / NTB Vis mer
Publisert

Det er nok få kongelige som har vært i søkelyset like mye som prins Harry (36) den siste tiden. Med sin første datter på vei, et alt-avslørende intervju med Oprah Winfrey (67) og begravelsen av sin bestefar prins Philip, kan man trygt si at det har vært et hendelsesrikt halvår for prinsen.

Til tross for den store mediedekningen, lever medlemmene av den britiske kongefamilien et nokså privat liv, men i en ny podkastepisode åpner prins Harry seg om hvordan det er å vokse opp med «alles» øyne på seg.

I en episode av podkasten «Armchair expert» forteller 34-åringen om hvordan den kongelige oppveksten har fått han til å føle seg hjelpeløs, samt tenke over hvordan han ønsker å oppdra sine egne barn.

- Arver risiko

På et spørsmål om hertugparets nåværende bosted i Los Angeles kan prinsen bekrefte at kjendisstatusen føles som en blanding av filmen «The Truman Show» og en dyrehage.

Programlederen i podkasten, Dax Shepard (46), sammenligner Harrys posisjon med å «få en rolle i en film som man ikke spurte om».

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

- Ved å bli født inn i familien arver du risikoen uten noe valg, og den britiske pressen føler at de har et eierskap over deg, forteller Harry åpenhjertig i episoden.

I intervjuet kritiserer han den britiske pressen, og trekker frem et eksempel der paparazzier tok bilde av sønnen, som ble hentet på sin første skoledag.

I forbindelse med dette, bærer Harry på et sinne som er rettet mot hjelpeløsheten han opplever, spesielt overfor mediene. Han minnes også tre tilfeller der han følte seg helt hjelpesløs:

- Én, da jeg var ung og satt i baksetet av bilen og paparazzier jaget moren min, to var i Afghanistan i et helikopter, og tre var sammen med min kone. Det er vondt, det er skikkelig vondt, fortsetter han.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Bryter smerte-mønsteret

Harry legger ikke skjul på at han har hatt en nokså unik oppvekst, og innrømmer at det er visse ting han ikke ønsker å videreføre når han skal oppdra sine egne barn.

- Den smerten og lidelsen jeg kan ha opplevd skyldes kanskje den smerten og lidelsen min far og mine foreldre opplevde. Jeg vil forsikre meg om at jeg avslutter den sirkelen, forteller prinsen.

FAMILIEN: Prins Harry ønsker ikke å oppdra barna sine på samme måte som han ble oppdratt. Her er han avbildet med foreldrene prinsesse Diana og prins Charles og storebror, prins William. Foto: Johnny Eggitt / AFP / NTB
FAMILIEN: Prins Harry ønsker ikke å oppdra barna sine på samme måte som han ble oppdratt. Her er han avbildet med foreldrene prinsesse Diana og prins Charles og storebror, prins William. Foto: Johnny Eggitt / AFP / NTB Vis mer

Som tidligere nevnt flyttet familien på tre til Los Angeles i USA for å leve et mer tilbaketrukket liv. I podkasten innrømmer den britiske prinsen at han gjorde det på vegne av familien sin og deres mentale helse.

Han innrømmer også at dette ikke var planen, men påpeker at man noen ganger må ta avgjørelser og sette familien sin først.

Hjelpsom

Harry har imidlertid funnet et godt hjelpemiddel for å håndtere hjelpeløsheten. Det beste han kan gjøre for seg selv er nemlig det å gjøre noe for noen andre.

Nå er han også aktuell med en TV-serie i samarbeid med talkshowdronningen Oprah Winfrey som utforsker akkurat dette.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

I den stjernespekkede serien «The Me You Can’t See» omhandler åpne diskusjoner rundt mental helse og traumer. Her vil blant annet sangstjernen Lady Gaga (35) være gjest sammen med andre mental helse-aktivister.

- De fleste av oss bærer på noen form for uløste traumer, tap eller sorg, som føles - og er - veldig personlig. Likevel har det siste året bevist at vi alle er sammen om det, og mitt håp er at denne serien vil vise kraften i ydmykhet, samholdet i empati og styrken i ærlighet, fortalte prins Harry i forbindelse med seriens annonsering.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot Kate-ryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer