STIVFROSSEN STJERNE: Bjørn Sundquist (t.h.) går gjennom isen i rollen som møbelhandler Harold Lunde i kinofilmen «Her er Harold». Det samme gjør Bjørn Granath i rollen som IKEA-gründer Ingvar Kamprad. Foto: Mer Film/ SF Norge
STIVFROSSEN STJERNE: Bjørn Sundquist (t.h.) går gjennom isen i rollen som møbelhandler Harold Lunde i kinofilmen «Her er Harold». Det samme gjør Bjørn Granath i rollen som IKEA-gründer Ingvar Kamprad. Foto: Mer Film/ SF NorgeVis mer

Dette orker ikke Bjørn Sundquist mer av

- Jeg har frosset meg gjennom mange nok vinteropptak, sier filmstjernen til Se og Hør.

SEOGHØR.NO: Sundquist legger til, ikke uten spøk og humor:

- Neste gang fortjener jeg å være på en varm plass og spille inn film.

66-åringen, som er kåret til tidenes beste norske skuespiller, er nemlig aktuell i en ny, kulde-gnissende filmrolle.

I filmen «Her er Harold», som kommer på kino i oktober, spiller Sundquist møbelhandler Harold Lunde. I 40 år har Lunde drevet sin butikk, der kvalitet går foran pris.

Når møbelgiganten IKEA etablerer seg rett over veien, samtidig som kona Marny rammes av Alzheimer, rakner det trygge livet. Og Harold Lunde klikker.

- Han tar sin Saab og kjører til Sverige. Der kidnapper han IKEA-eier Ingvard Kamprad, røper Sundquist.

Rått og kaldt i Kalix

Til tross for at Kamprad ikke er så motvillig til å bli kidnappet, så skjer det ikke uten råhet og brutalitet. Og selvsagt: Handlingen utspiller seg på vinteren.

 - De fleste scenene ble spilt inn i Kalix nord i Sverige. Der var det svært kaldt, forteller Sundquist.

Da Sundquist - under Norsk Filminstutts presentasjon av høstens filmer - ble bedt om å trekke frem en scene fra «Her er Harold», sa han:

- Det var 27 minusgrader ute. Jeg skulle ta av meg en isende kald og stiv skjorte, for å varme Kamprad ved å holde rundt ham, etter at vi er gått gjennom isen. Vi måtte ta den scenen om og om igjen. Både kulden og omfavnelsen var utfordrende. Men i ettertid ble det min favorittscene i filmen, humret Sundquist.

HARDBARKA: Bjørn Sundquist har spilt i en lang rekke filmer, ofte under tøffe klimatiske forhold. Her er han på premieren på «Kraftidioten» i Oslo i vinter. Foto: FameFlynet Norway
HARDBARKA: Bjørn Sundquist har spilt i en lang rekke filmer, ofte under tøffe klimatiske forhold. Her er han på premieren på «Kraftidioten» i Oslo i vinter. Foto: FameFlynet Norway Vis mer

Kulde - og varme

Den hardbarkede finnmarkingen har gjennomført mange innspillinger under ekstreme forhold.

- Jeg er blitt vant til kulde, sier Sundquist.

Blant en rekke kalde innspillinger kan nevnes den svenske krigsfilmen «Grensen», den tyske filmen «Nåde», TV-seriene «Jul på Månetoppen» og «Berlinerpoplene», filmene «Kautokeino-opprøret» og «Kjærlighetens kjøtere», TV-serien «Rød snø» og filmen «Etter Rubicon».

- Ingen varme minner fra din karriere?

- Joda, når jeg bare tenker meg om. På slutten av 80-tallet hadde jeg en rolle i filmen «Sweetwater».

- Den ble spilt inn på en søppelfylling utenfor Roma. Der var det stekende hett, cirka 50 grader i sola, og rollen krevde at jeg hadde på meg en svart, tettsittende dress. Det var nesten verre enn kulde, erindrer Bjørn Sundquist.

«Her er Harold» har norsk kinopremiere 31. oktober.

LES OGSÅ: Modell med sjelden hudsykdom tar internett med storm

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.