Prinsesse Diana:

Dette må du vite om prinsesse Diana

«Folkets prinsesse» døde for 25 år siden, men lever på mange måter videre.

FOLKEFAVORITT: Mange satte stor pris på prinsesse Diana. Foto: AP Photo/Jacqueline Arz/NTB
FOLKEFAVORITT: Mange satte stor pris på prinsesse Diana. Foto: AP Photo/Jacqueline Arz/NTB Vis mer
Publisert

Det er 25 år siden folkefavoritten prinsesse Diana omkom i en dramatisk bilulykke i Paris, bare 36 år gammel.

I løpet av sitt alt for korte liv rakk hun å berøre mange hjerter og sette enorme spor, og ble stadig omtalt som «folkets prinsesse». Historien om henne vekker fortsatt interesse, forvirring, sorg og facsinasjon - godt over to tiår etter.

Men hvem var Diana, og hva skjedde med henne? Og hvorfor snakkes det fortsatt så mye om henne, lenge etter hennes død?

PRINSESSE DIANA: Filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Hvem var prinsesse Diana?

Den britiske prinsessen Diana ble født 1. juli 1961 i England, og fikk navnet Lady Diana Frances Spencer.

Allerede fra hun var en liten jente drømte hun, som så mange andre unge jenter, om å bli prinsesse. Hennes drøm var imidlertid ikke like stor og fjern som mange andres.

PRINSESSE: Diana var gift med prins Charles i flere år. Foto: AP Photo/Jim Bourdier/NTB
PRINSESSE: Diana var gift med prins Charles i flere år. Foto: AP Photo/Jim Bourdier/NTB Vis mer

Hun vokste nemlig opp på dronningens private gods i Sandringham, og kom selv fra Spencer-familien, som hadde et tett bånd til kongefamilien.

Som kjent gikk prinsesseønsket i oppfyllelse da hun og den britiske tronarvingen, prins Charles, fant hverandre.

Diana og prins Charles

Prinsesse Diana var bare 16 år da hun møtte kong Charles (73) i 1977. På den tiden datet Charles Dianas da 22 år gamle storesøster.

Prins Charles og Diana giftet seg 29. juli 1981. Det er anslått at hele 750 millioner TV-seere fulgte seremonien i St. Paulskatedralen denne sommerdagen.

KRITISERES: Lørdag 10. september signerte kong Charles dokumentene som skal gjøre han til konge av Storbritannia. Fra seansen har to klipp gått viralt. De er sett over 22 millioner ganger på Twitter. Vis mer

Flere medier har skrevet at det kom frem at tronarvingen, som da var 32 år, da skal ha vært under sterkt press for å finne en kommende dronning og begynne å produsere arvinger, og Diana skal ha fortalt at hun og Charles bare møttes 13 ganger før de giftet seg.

LILLE HARRY: Prins Charles og prinsesse Diana viser frem sin andre sønn, prins Harry. Foto: NTB
LILLE HARRY: Prins Charles og prinsesse Diana viser frem sin andre sønn, prins Harry. Foto: NTB Vis mer

Sammen fikk de to barn. Lille prins William (40) kom til verden 21. juni 1982, knapt et år etter at foreldrene giftet seg. Prins Henry (37), best kjent under kallenavnet Harry, ble født i 1984.

Det ble imidlertid et relativt kort ekteskap. Ifølge Store Norske Leksikon tok de ut seperasjon i 1993, og ekteskapet ble oppløst i 1996.

Det er vanskelig å fastslå en absolutt årsak til skilsmissen, men det er flere som har hevdet at Charles aldri glemte sin store kjærlighet, ekskjæresten Camilla Parker-Bowels, som han møtte i 1970. Dette er forøvrig den samme Camilla som han giftet seg med i 2005.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Video: Channel 4 Vis mer

Historiker Sally Bedell Smith hevder at kong Charles ikke fikk lov til å gifte seg med Camilla da hun ikke var «jomfruelig» nok for tronarvingen. De to skal ha tatt opp kontakten og hatt en affære, som Diana også konfronterte Camilla med.

Etter skilsmissen var ikke Diana lenger hennes kongelige høyhet, men rollen som folkets prinsesse mistet hun ikke av den grunn.

Utfordret normer og tradisjoner

Prinsesse Diana ble kalt «kongefamiliens menneskelige ansikt» av pressen.

Hun snakket åpent om usikkerhet og spiseforstyrrelser på en tid det ikke var vanlig å snakke om, og nærmet seg folket på en annen måte enn kongefamilien hadde gjort tidligere.

TRONARVINGENE: Diana med sønnene Harry og William. Foto: Werner Nosko/REUTERS/NTB
TRONARVINGENE: Diana med sønnene Harry og William. Foto: Werner Nosko/REUTERS/NTB Vis mer

Det ser ut til at hun ønsket et monarki som var mer i kontakt med omverdenen, og utfordret gamle normer og tradisjoner som kongelig.

Etterhvert begynte hun også å jobbe for det som senere skulle bli en av hennes hjertesaker - kampen mot hiv og aids.

På den tiden var det mye frykt rundt sykdommen, men Diana hadde imidlertid en annen tilnærming. Blant annet brukte hun ikke hansker da hun hilste på dem.

Hun jobbet også for hjemløse og narkomane, og var svært engasjert i arbeidet mot landminer. Selv har hun uttalt at «Jeg har alltid følt meg nærmere menneskene på bunnen enn menneskene på toppen».

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias Kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

Folkets prinsesse

Desverre fikk livet til Diana en brutal slutt.

Hun døde i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Dagene før dødsfallet var Diana på ferie med sin kjæreste, Dodi al-Fayed.

Utenfor hotellet de bodde på den siste tiden ventet flere titalls paparazzier, som la seg på hjul etter bilen Diana, kjæresten, Dianas livvakt og sjåføren satt i. Bilen krasjet inn i en stolpe mellom kjørebanene.

Prins Charles, prins Harry og prins William foran blomsterhavet etter Dianas død. Foto: AP Photos/Rebecca Naden/NTB
Prins Charles, prins Harry og prins William foran blomsterhavet etter Dianas død. Foto: AP Photos/Rebecca Naden/NTB Vis mer

Dodi al-Fayed mistet livet på stedet. Det samme gjorde sjåføren. Prinsessen hadde imidlertid store skader og ble erklært død klokken fire den natten. Dianas livvakt overlevde ulykken.

Paparazzifotografene ble anklaget av mange for å ha forårsaket ulykken, men den franske domstolen tiltalte dem ikke.

Storbritannias satsminister på den tiden, Tony Blair (69), holdt en rørende tale om «folkets prinsesse» etter hennes død.

LES OGSÅ: Derfor lo Diana da Charles fridde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer