Gus Kenworthy og Matthew Wilkas:

Dette kysset går verden rundt

- Jeg er så glad TV-kameraene plukket det opp.

HISTORISK KYSS: Freestyle-kjører Gus Kenworthy (t.v.) fikk et «lykke til»-kyss av kjæresten Matthew Wilkas før slopestyle-finalen under OL i Pyeongchang i helgen. Nå får kysset internasjonal oppmerksomhet. Foto: NBC/ Skjermdump Instagram
HISTORISK KYSS: Freestyle-kjører Gus Kenworthy (t.v.) fikk et «lykke til»-kyss av kjæresten Matthew Wilkas før slopestyle-finalen under OL i Pyeongchang i helgen. Nå får kysset internasjonal oppmerksomhet. Foto: NBC/ Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert

Gus Kenworthy (26) fikk det ikke til i slopestyle-finalen i vinter-OL i Pyeongchang søndag. Det gjorde derimot Øystein Bråten (22), som sikret norsk slopestyle-gull etter et nydelig førsterun.

Men amerikaneren har vært en stor stjerne i sirkuset lenge, og ikke minst en viktig person, da han er en av relativt få åpent homofile idrettsutøvere.

Han hadde kjæresten Matthew Wilkas til stede under OL-finalen natt til søndag. Idet han ble ønsket lykke til, plukket TV-kameraene til NBC opp et kyss mellom de to. Det har gått verden rundt, og hylles.

HOMOFIL: Gus Kenworthy er en av få åpent homofile utøvere i OL. Foto: Reuters/ NTB scanpix
HOMOFIL: Gus Kenworthy er en av få åpent homofile utøvere i OL. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Ifølge UsWeekly er dette første gang et kyss mellom to personer av samme kjønn blir vist på TV under De olympiske leker, og kjæresteparets gest ble dermed historisk.

Tidligere har Kenworthy fortalt at han og kjæresten først ble kjent etter at freestyle-kjøreren sendte 39-årige Wilkas, som jobber som skuespiller, en beskjed på Instagram.

- Vi jobber oss gjennom alle problemene våre, vi snakker sammen og har en fantastisk kommunikasjon. Men det går opp og ned. Jeg tilbringer så mye tid på reisefot. Det kan gå åtte uker uten at vi får sett hverandre. Det er et vanskelig forhold, men vi jobber med det, har Kenworthy sagt til UsWeekly.

HÅND I HÅND: Gus Kenworthy (t.h.) og Matthew Wilkas sammen på ESPYS i Los Angeles i fjor sommer. Foto: Invision/AP/ NTB scanpix
HÅND I HÅND: Gus Kenworthy (t.h.) og Matthew Wilkas sammen på ESPYS i Los Angeles i fjor sommer. Foto: Invision/AP/ NTB scanpix Vis mer

- Fortjener hyllest

Gus Kenworthy selv skriver på sosiale medier at han er så uendelig glad for at kysset ble vist på TV.

- Jeg visste ikke at dette øyeblikket ble filmet, men jeg er så glad for at det ble det. I barndommen kunne jeg aldri drømme om å se et homofilt kyss på TV og under OL, men for første gang kan barn nå faktisk gjøre det. Kjærlighet er kjærlighet, skriver Kenworthy på Instagram.

«Selv om han ikke klarte å gjenta OL-sølvet fra 2014, klarte Kenworthy å gjøre et enda større inntrykk», skriver The Guardian.

Amerikanske CNN kaller det «et øyeblikk som fortjener hyllest».

Joachim Walltin, leder i Idrettsutøvernes fagforbund (NISO), har tidligere sagt at det er viktig at det er åpenhet rundt temaet.

- Dette temaet har vært mye omtalt de siste årene. Det er bra at det blir snakket om og at det blir åpenhet rundt det, det er noe vi har jobbet med, sier Walltin til Dagbladet.

Bråten-gull

Men Kenworthy klarte ikke å stjele rampelyset fra Øystein Bråten, som tok gull i sitt andre OL.

22-åringen noterte seg for 95 poeng allerede i det første runnet. Det holdt til gull.

- Det er det sjukeste som har skjedd i hele livet mitt. Jeg skjønte absolutt ingenting, sier Bråten, som også måtte felle noen tårer da han møtte storebror Gjermund Bråten og kompis Andreas Håtveit.

- Jeg måtte gråte litt. I alle fall da jeg så Gjermund og Andreas her. Da var det vanskelig å holde tilbake. De to har betydd alt for meg og skikarrieren min. Begge brødrene mine (Gjermund og Hallgeir) har vært forbilder siden dag én, og jeg fant ut om twintip gjennom Andreas, sier han til Dagbladet.

GULLGUTT: Øystein Bråten tok OL-gull i friski slopestyle under vinter-OL forrige uke. Her får han gratulasjonsklem av broren Gjermund (t.v.) og Andreas Håtveit.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GULLGUTT: Øystein Bråten tok OL-gull i friski slopestyle under vinter-OL forrige uke. Her får han gratulasjonsklem av broren Gjermund (t.v.) og Andreas Håtveit. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Det er en kamp jeg må kjempe resten av livet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer