«Skal vi danse»

Dette jobber «Skal vi danse»-proffene egentlig med

De færreste kan leve av dansen.

PROFFDANSERE: I «Skal vi danse» er blant andre Jørgen Nilsen, Mai Mentzoni, Fredric Brunberg og Anette Stokke proffdansere. Bare et knippe av dem jobber fulltid med dans utenfor TV 2-programmet. Foto: Thomas Reisæter / TV 2
PROFFDANSERE: I «Skal vi danse» er blant andre Jørgen Nilsen, Mai Mentzoni, Fredric Brunberg og Anette Stokke proffdansere. Bare et knippe av dem jobber fulltid med dans utenfor TV 2-programmet. Foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om en knapp måned er det allerede finale i årets sesong av «Skal vi danse». Foreløpig er kampen om seieren jevn mellom de fem gjenstående danseparene og lørdag kveld må nok et par forlate parketten.

Uke etter uke imponerer kjendisene på dansegulvet, og bak de gode fremførelsene ligger enorme mengder med trening. Likevel er det noen helt spesielle som kan ta på seg æren for kjendisenes suksess - nemlig de profesjonelle danserne som er med uke etter uke.

Men hva gjør egentlig disse utenom «Skal vi danse»-sesongen?

Det har seg nemlig slik at de færreste av dem driver med dans på fulltid.

Hektisk høst

I årets sesong danser den tidligere «Paradise Hotel»-vinneren Martine Lunde med den svenske danseren Fredric Brunberg, som har vært å se i programmet også tidligere.

Til Se og Hør kan han fortelle at i tillegg til å være profesjonell danser, er han også utdannet skuespiller i London, hvor han tilbrakte hele seks år.

- Utenom «Skal vi danse» jobber jeg som skuespiller og går aktivt på casting til roller i film, TV og teater både i Sverige, Norge og internasjonalt, forteller han.

Svensken innrømmer også at dans likevel er en stor del av livet hans, og at han i tillegg er frilans-danser. At Fredric i disse dager er aktuell i TV 2-programmet, setter ikke en stopper for gjøremålene i en ellers hektisk hverdag.

Saken fortsetter under bildene.

PÅ SCENEN: Fredric trives godt som skuespiller og går aktivt på casting for å kapre roller. Foto: Siggi Holm
PÅ SCENEN: Fredric trives godt som skuespiller og går aktivt på casting for å kapre roller. Foto: Siggi Holm Vis mer
SCENEKLAR: Fredric forteller at planene fremover er klare. Snart står han på scenen i Stockholm. Foto: Carl Anton Björkman
SCENEKLAR: Fredric forteller at planene fremover er klare. Snart står han på scenen i Stockholm. Foto: Carl Anton Björkman Vis mer

- Bare noen dager etter at «Skal vi danse» er ferdig nå i høst står jeg på scenen på Intiman i Stockholm der jeg har en rolle i forestillingen «Dansa samba med mig», sier han og fortsetter:

- På fritiden sysselsetter jeg meg ved å være kreativ på andre måter. Jeg elsker å male og har hatt utstilling i både Sverige og London. Akkurat nå skriver jeg også på mitt første filmmanus.

Danseren kan også fortelle at han har vært med i den svenske versjonen av «Skal vi danse».

Tømrer og pilotstudier

Jørgen Nilsen stakk av med seieren i dansekonkurransen med Helene Olafsen under fjorårets sesong, men i år ble det en noe kortere deltakelse da han og årets partner, Amalie Snøløs, nylig måtte takke for seg.

At Jørgen er ute av konkurransen gir han imidlertid ikke noe mer fritid.

PILOT: Jørgen studerer for tiden for å bli helikopterpilot. Foto: Privat
PILOT: Jørgen studerer for tiden for å bli helikopterpilot. Foto: Privat Vis mer
STUDENT: Danseren studerer ved EHC i Sandefjord. Her er et privat bilde fra lufta. Foto: Privat
STUDENT: Danseren studerer ved EHC i Sandefjord. Her er et privat bilde fra lufta. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har bestått fagbrev i tømreryrket, og begynte som tømrer i 2009 i familiebedriften i Bergen, byggefirma Nilsen og Andersen, sier han og fortsetter:

- Nå studerer jeg fulltid som helikopterpilot hos EHC i Sandefjord. «Skal vi danse» og studiene har begge vært hundre prosent i fokus de siste månedene.

At danseren har fått kabalen til å gå opp, har ifølge Jørgen krevd mye planlegging, lange dager og mye pendling.

- Hittil i år har jeg kjørt over 50.000 kilometer, men å kombinere begge disse jobbene har vært en fryktelig gøy utfordring.

Analyserer mikroplast i jorda

Ivo Havranek har i år ligget på topp i flere uker sammen med kickbokser Thea Næss, og selv om det er lett å tenke at Ivo lever av dansingen, er det noe totalt annet som opptar ham.

- Jeg fullførte en doktorgrad i økotoksikologi ved Norsk institutt for bioøkonomi i fjor. Nå er jeg er avdelingsingeniør ved Norsk institutt for bioøkonomi, og jobber for tiden med analyse av mikroplast i jorda, sier han og fortsetter:

- I tillegg har jeg undervisningspraksis på en videregående skole i Moss, der jeg underviser i naturfag.

For at hverdagen skal gå opp, kan Ivo fortelle at han har fleksitid på jobben og en snill sjef, noe som ifølge ham gjør det mulig å være med i «Skal vi danse».

LANGT IFRA DANS: Ivo er partner med Thea Næss denne høsten. Privat jobber han med noe helt annet enn dans. Foto: Thomas Reisæter / TV 2
LANGT IFRA DANS: Ivo er partner med Thea Næss denne høsten. Privat jobber han med noe helt annet enn dans. Foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer

Kombinerer flere jobber

Lillian Aasebø røk ut tidligere i sesongen, sammen med sin dansepartner Aleksander Sæterstøl. Duoen var svært skuffet da de måtte forlate parketten, men kunne fortelle at de ville ta vare på vennskapet.

Utenom programmet jobber Lillian som makeupartist og stylist, og har i flere år jobbet for forskjellige magasiner og med ulike reklamejobber. Hun kan også fortelle at det var spesielt å få nettopp Aleksander som partner denne sesongen.

- Jeg har nemlig vært i Mexico de siste tre årene og sminket for «Paradise Hotel», og der ble jeg også kjent med ham, sier hun.

STYLIST: Lillian jobber som både stylist og makeupartist. Her under innspillingen av «Paradise Hotel» tidligere i år. Foto: Privat
STYLIST: Lillian jobber som både stylist og makeupartist. Her under innspillingen av «Paradise Hotel» tidligere i år. Foto: Privat Vis mer

Innimellom makeup og styling jobber hun også i psykiatrien.

- Jeg stortrives med det, det er fint å ha jobber som er så kontrastfulle - det gir meg mye - på to forskjellige måter.

Flyvert

Denne sesongen var det skuespiller Marianne Krogness og hennes dansepartner Bjørn Wettre Holthe som ble første par til å forlate konkurransen.

Da exiten ble kjent kunne Bjørn fortelle at han skulle rett tilbake på jobb, noe som verken er dans eller show. For fire år siden valgte nemlig danseren en helt ny karrierevei.

- Jeg har danset siden jeg var fem år, og i store deler av mitt voksne liv har jeg levd av å opptre på teater, store arrangementer som Melodi Grand Prix og andre TV-show. For fire år siden begynte jeg å jobbe som flyvert i SAS, og stortrives med det, sier han og forteller at han jobber på både lang- og kortdistanseflygninger.

FLYVERT: For fire år siden valgte Bjørn å få seg ny jobb. I dag jobber han som flyvert i SAS. Foto: Gaute Gjøl Dahle
FLYVERT: For fire år siden valgte Bjørn å få seg ny jobb. I dag jobber han som flyvert i SAS. Foto: Gaute Gjøl Dahle Vis mer

For at Bjørn skulle ha mulighet til å delta i TV 2-programmet var han avhengig av hjelp fra jobben.

- Når jeg er med i «Skal vi danse» får jeg permisjon fra jobben i SAS, og det er jeg veldig takknemlig for, fortsetter han.

HARD KONKURRANSE: I videoen kan du se de aller verste «Skal vi danse»-skadene gjennom tidene. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

Eventer og underholdning

Benjamin Jayakoddi har vært med en rekke sesonger tidligere, og blant annet funnet kjærligheten med Adelén Rusillo Steen på parketten. I år danser han med blogger Sophie Elise Isachsen og duoen har imponert uke etter uke.

Privat driver Benjamin SB Entertainment som er et event- og managementselskap sammen med to kollegaer.

- Vi retter oss i størst grad inn på eventer med underholdning og jobber med alt fra nattklubber, til bedrifter og privatfester. Jeg har for eksempel vært underholdningsansvarlig på nattklubben «Port Du Soleil» i Göteborg, som havnet på 71. plass på «International nightlife» sin liste over de 100 beste klubbene i verden, sier han og legger til:

- Her tar jeg meg av alt fra dansere og musikere til underholdningspersonale som sørger for at gjesten får en opplevelse utenom det vanlige.

Saken fortsetter nedenfor.

Psykologistudent

Forrige lørdag var det VGTV-profil Morten Hegseth og hans partner Mai Mentzoni som måtte takke for seg. Det ble en tårevåt exit for danseparet som har knyttet et nært bånd til hverandre de siste månedene.

Selv om danseeventyret nå er over betyr det ikke at proffdanseren kan ligge på latsiden. Privat studerer Mai psykologi på Universitetet i Oslo.

- Jeg er på fjerde året og dette var tredje høsten jeg kjørte studier parallelt med «Skal vi danse», noe jeg har gjort med varierende suksess, smiler hun.

I tillegg til hektiske studiedager har hun også dansekurs på Stabekk sammen med tidligere «Skal vi danse»-profil Nadya Khamitskaya. Hun underviser i tillegg på en danseklubb i Rælingen for barn og unge som konkurrerer i dans.

STUDENT: Forrige uke var det Mai og Morten som måtte takke for seg. Førstnevnte studerer både psykologi og har dansekurs. Foto: Thomas Reisæter / TV 2
STUDENT: Forrige uke var det Mai og Morten som måtte takke for seg. Førstnevnte studerer både psykologi og har dansekurs. Foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer

Student

Mai er imidlertid ikke alene om å kombinere studier med det populære familieprogrammet. Også Rikke Lund, som danser med den tidligere fotballspilleren Jan Gunnar Solli, studerer på si.

For tiden er hun på sitt siste år av en bachelorgrad i sykepleie, og innrømmer at det er utfordrende å kombinere studier og praksisperiode med store mengder dansetrening. Heldigvis har skolen strukket ut en hjelpende hånd.

- Skolen har hjulpet meg med å tilrettelegge så godt det lar seg gjøre slik at jeg kan gjøre begge deler, og det er jeg veldig glad for.

Rikke har tidligere også undervist i dans på Nero Sportsdansere.

VIDERE: Jan Gunnar og Rikke måtte i danseduell forrige lørdag, men sikret seg videre. Foto: Thomas Reisæter / TV 2
VIDERE: Jan Gunnar og Rikke måtte i danseduell forrige lørdag, men sikret seg videre. Foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer

Profesjonell danser på fulltid

Anette Stokke har så langt i sesongen vunnet flere av landets hjerter sammen med TV-profil og maler Einar Nilsson.

KLINER TIL: Etter en vellykket dans, kysset Einar og Eirik hverandre. Reporter: Vilde Holta Røssland Video: Helén Skogstad Vis mer

Anette skiller seg derimot ut fra flere av sine «Skal vi danse»-kolleger, som har andre jobber utenom. Hun driver nemlig som profesjonell danser og musikalartist på fulltid.

- Jeg er utdannet profesjonell danser ved Kunsthøyskolen i Oslo og har en bachelorgrad i jazzdans, sier hun og legger til:

- I vår var jeg danser og dansekaptein på «Kristin Lavransdatter» ved Den Nationale Scene i Bergen. Det siste året har jeg også vært med i «Den glade enke» på Oslo Nye Teater, vært danser og koreografiassistent på en TV-serie og vært med i NRK-sendingen «Grieg - Minutt for minutt».

Saken fortsetter under bildene.

PÅ SCENEN: Anette i «Kristin Lavransdatter» tidligere i år. Foto: Antero Hein
PÅ SCENEN: Anette i «Kristin Lavransdatter» tidligere i år. Foto: Antero Hein Vis mer
MUSIKALARTIST: Anette er både danser og musikalartist på fulltid. Foto: Antero Hein
MUSIKALARTIST: Anette er både danser og musikalartist på fulltid. Foto: Antero Hein Vis mer

Egen danseskole

Tone Jacobsen bidro til å skape en rekke overskrifter tidligere denne sesongen. Sammen med Frank Løke sto de i over en uke for flere av landets toppsaker, etter at den tidligere håndballstjernen kastet klærne og danset i en spesiallaget, rød boratdrakt.

At Frank ble kastet ut av konkurransen, har imidlertid ikke satt noen stopper for Tones dansing - hun danser nemlig året rundt i USA.

- Mannen min og jeg driver en danseskole hvor vi underviser og trener opp våre egne ansatte dansere til å bli gode lærere, sier Tone.

Hun kan også fortelle at de reiser verden rundt og konkurrer med noen av elevene sine.

- Vi konkurrerer i noe som heter pro/am-konkurranser, som så å si er det «Skal vi danse» er - en proff og en amatør som konkurrerer sammen, forklarer hun.

DANSESKOLE: Tone danset i år med Frank Løke. Privat driver hun en danseskole sammen med ektemannen. Foto: Thomas Reisæter / TV 2
DANSESKOLE: Tone danset i år med Frank Løke. Privat driver hun en danseskole sammen med ektemannen. Foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer

Går nye veier

Ewa Trela måtte forlate konkurransen tidligere i høst da Aune Sand valgt å frigi sin plass til Amalie Snøløs. Selv om eventyret på TV-skjermen er over, får trolig Ewa nok dans likevel.

Ewa har danset så lenge hun kan huske, men nå har hun valgt å gjøre noe som er både spennende og skummelt for seg selv.

- Jeg er nå i etableringsfasen av å drive med danseundervisning på fulltid. Jeg har danset så lenge jeg kan huske, og undervist dans på deltid i over 25 år. Jeg har en mastergrad som idrettslærer og dansepedagog, og nå vil jeg prøve å leve av dansen - det skylder jeg meg selv, sier hun.

- Det er en drøm for meg å kunne introdusere andre for noe som har gitt meg så mye. Jeg har min egen nettside og starter nå opp med bedriftskurs og events, brudevals, vanlige dansekurs, workshops og kurs for skolebarn og seniorer. Hovedmålet mitt er å spre glede og positiv energi gjennom dansens språk, fortsetter hun.

PRØVER NOE NYTT: Ewa ønsker å leve av dansen på fulltid. Foto: Privat
PRØVER NOE NYTT: Ewa ønsker å leve av dansen på fulltid. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Et nytt kapittel starter nå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer