MEST HAT: - Jeg opplevde mest hat i Tyrkia, stemningen var elektrisk og ingenting skulle til for å tenne supporterne, sier Bård Tufte. Foto: NRK
MEST HAT: - Jeg opplevde mest hat i Tyrkia, stemningen var elektrisk og ingenting skulle til for å tenne supporterne, sier Bård Tufte. Foto: NRK Vis mer

- Dette har vi ikke kontroll over

Bård Tufte Johansen fikk en "ut av kroppen''- opplevelse.

SEHER.NO:  Selv om Bård Tufte Johansen ble truffet av en stein i hodet under kamp i Iran, var det i kampen mellom Asia og Europa at stemningen var på det mest hatefulle.

I det første programmet av den nye serien ''Fotballkrigen'' på NRK drar Bård til Istanbul for å se Tyrkias to største fotballag, Fenerbahce og Galatasaray. Oppgjøret mellom disse kalles verdens mest intense lokaloppgjør.

- Jeg opplevde mest hat i Tyrkia, stemningen var elektrisk og ingenting skulle til for å tenne supporterne, sier Bård Tufte til Seher.no

Gjennom serien ''Fotballkrigen'' oppsøker han lidenskapelige supportere, og ser fotballkampene fra gyngende tribuner der sangene runger mens flasker og skjellsord hagler. Det handler om religion, politikk, klassetilhørighet, regionale motsetninger eller bare uoppgjort hat.

Trodde han ble skutt
Under lokaloppgjøret mellom lagene Persepolis og Esteghlal i Teheran i Iran ble Bård utsatt for en svær spesiell opplevelse.

Etter seks timer fylt med dødtid sammen med 120.000 menn på tribunen, tar et kor til å synge religiøse viser. En bit av stadionet fyker gjennom luften og treffer Bård i bakhodet.
 
- Først tenkte jeg at jeg hadde blitt skutt. Så tenkte jeg en liten periode at det ikke skulle bli noe program. Vel, nå overvurderer jeg kanskje min egen rolle. Program uten programleder da, sier han.

Han sier at selv om opplevelsen i Iran var skummel, synes han at landet er spennende.
 
- Hver tur hadde sine ting, det var en ''ut av kroppen''-opplevelse dette. Litt skummelt, men bra TV håper jeg. Iran har vakker natur og hyggelige folk. Har lyst til å reise dit på ferie med familien hvis det lar seg gjøre . Mest av alt håper jeg regimet faller, de fortjener bedre, sier han.


- Nå kan alt skje

- Var du noen gang redd under opptakene?

 - Uten å skryte så er jeg ikke en som ofte blir redd, men det var noen ganger under opptakene hvor jeg tenkte "dette har vi ikke kontroll over…nå kan alt skje". Men jeg visste jo at hvis noe går galt kan jeg være med i Puls på NRK1, sier han spøkefullt.

- Ser du noe positivt i slike hatoppgjør?

- Det er årets høydepunkt for alle supporterne, en berg-og-dalbane av følelser. Idrett blir bedre når mye står på spill, det ser vi jo i OL. Så må vi huske at de fleste kun er fiender i 90 minutter. På jobb på mandag er man venner igjen, sier han.
 
''Fotballkrigen'' sendes på NRK1 torsdager kl 20.15. Se Seher.nos TV-guide her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Ble steinet i Iran