Kronprins Haakon:

Dette har ikke skjedd på 30 år

Kronprins Haakon åpner Stortinget som følge av at kong Harald er sykemeldt.

HISTORISK: - Kronprins Haakon blir i dag historisk, da det blir første storting han åpner, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng. Her er kronprinsen og dronningen på vei inn i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB / POOL
HISTORISK: - Kronprins Haakon blir i dag historisk, da det blir første storting han åpner, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng. Her er kronprinsen og dronningen på vei inn i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det duket for åpningen av det 165. storting. Som følge av at kong Harald (83) er sykmeldt ut uka, er det kronprins Haakon (47) som foretar den høytidelige åpningen.

Dronning Sonja (83) er også til stede.

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng, forteller til Se og Hør at kronprinsen i dag blir historisk, da dette er første gang han åpner Stortinget.

- Det er første gang en kronprins og ikke konge leser trontalen på 30 år. Sist var i 1990, måneder før kong Olav døde.

Stavseng legger ikke skjul på at dette er en veldig spesiell dag for Haakon.

- Den høytidelige konstitueringen og åpningen av Stortinget er nedfelt i Grunnloven, og er en av de aller viktigste oppgaver en konge har, fortsetter han.

Har fulgt kongen

Kronprins Haakon har for øvrig i flere år vært med kong Harald på åpningen, og var blant annet på plass da faren holdt sin første trontale som konge i 1991.

- Kronprins Haakon har fulgt sin far i alle år, og vil gjennomføre programmet med glans. Han vil også bære uniform med sverd på siden og St. Olavs Ordens storkors med kjede om halsen, sa Stavseng før dagens åpning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer