Kronprins Haakon:

Dette har ikke skjedd på 30 år

Kronprins Haakon åpner Stortinget som følge av at kong Harald er sykemeldt.

HISTORISK: - Kronprins Haakon blir i dag historisk, da det blir første storting han åpner, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng. Her er kronprinsen og dronningen på vei inn i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB / POOL
HISTORISK: - Kronprins Haakon blir i dag historisk, da det blir første storting han åpner, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng. Her er kronprinsen og dronningen på vei inn i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det duket for åpningen av det 165. storting. Som følge av at kong Harald (83) er sykmeldt ut uka, er det kronprins Haakon (47) som foretar den høytidelige åpningen.

Dronning Sonja (83) er også til stede.

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng, forteller til Se og Hør at kronprinsen i dag blir historisk, da dette er første gang han åpner Stortinget.

TRONTALE: Kronprins Haakon holder trontale på Stortinget fredag. Foto: Heiko Junge / NTB / POOL
TRONTALE: Kronprins Haakon holder trontale på Stortinget fredag. Foto: Heiko Junge / NTB / POOL Vis mer

- Det er første gang en kronprins og ikke konge leser trontalen på 30 år. Sist var i 1990, måneder før kong Olav døde.

Stavseng legger ikke skjul på at dette er en veldig spesiell dag for Haakon.

- Den høytidelige konstitueringen og åpningen av Stortinget er nedfelt i Grunnloven, og er en av de aller viktigste oppgaver en konge har, fortsetter han.

Har fulgt kongen

Kronprins Haakon har for øvrig i flere år vært med kong Harald på åpningen, og var blant annet på plass da faren holdt sin første trontale som konge i 1991.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

- Kronprins Haakon har fulgt sin far i alle år, og vil gjennomføre programmet med glans. Han vil også bære uniform med sverd på siden og St. Olavs Ordens storkors med kjede om halsen, sa Stavseng før dagens åpning.

Til tross for at kong Harald ikke er til stede grunnet sykdom, er Stavseng sikker på at han vil følge med på åpningen på tv.

Åpningen i år er for øvrig nedskalert som føle av coronarestriksjonene.

- Vanligvis får representantenes familie også være på plass på galleriet, men dette utgår i år, sier Stavseng.

LES OGSÅ: Se bildene fra Leah Isadoras store dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer