<strong>TILBAKE:</strong> Christy Turlington var en av verdens mest omtalte supermodeller på 1990-tallet, før hun trakk seg tilbake. Denne uken gjorde hun storslått comeback. Foto: NTB scanpix
TILBAKE: Christy Turlington var en av verdens mest omtalte supermodeller på 1990-tallet, før hun trakk seg tilbake. Denne uken gjorde hun storslått comeback. Foto: NTB scanpix Vis mer

Christy Turlington:

Dette har hun ikke gjort på 25 år

Supermodellen gjorde overraskende comeback.

Publisert
Sist oppdatert

Vi må ikke mange år tilbake i tid for å komme til en periode der supermodeller var verdens dronninger. På 1980- og 1990-tallet ble modellene omgjort fra «kleshengere» til superstjerner.

Det er vanskelig å så tvil om hvor svære enkelte av damene faktisk var. Nevner du navn som Naomi Campbell (48), Cindy Crawford (52) eller Claudia Schiffer (48), er sannsynligheten stor for at folk vet hvem de er - uansett hvor du er i verden.

Mens enkelte av dem fortsatt har gigantiske karrierer med parfymer, bøker, TV-programmer og alt som hører med, har enkelte trukket seg helt tilbake.

Noen ganger kan derimot fristelsen for et comeback trenge seg på. Det har tidligere supermodell Christy Turlington (50) tydeligvis kjent på nå.

25 år etter at hun gikk sin siste ordinære motevisning, dukket hun denne uken opp på catwalken igjen.

Vis mer

- Klarte ikke motstå

Det kan nesten virke som om tiden har stått stille. Turlington er i dag blitt hele 50 år gammel, noe som vi si at hun var 25 da hun uoffisielt pensjonerte seg fra catwalken.

Ifølge motebibelen Women's Wear Daily sluttet hun å gå motevisninger i 1989, og i 1994 trakk hun seg tilbake som modell. Hun har gjort flere småoppdrag her og der, men aldri hatt noe offisielt comeback.

Artikkelen fortsetter etter disse tilbakeblikkene:

Før nå. Onsdag kveld var det mange newyorkere som mistet munn og mæle da Turlington kom ut som siste modell under visningen av Marc Jacobs' høstkolleksjon for 2019-2020.

The Guardian beskriver visningen som teatralsk, med gode lyseffekter, orkestermusikk og masse drama. At 50-åringen avsluttet det hele, sørget selvsagt for stående applaus. Hun hadde på seg en sort kjole, dekorert med svære, nærmest abstrakte fjær, og gikk grasiøst nedover catwalken for sin gode venn - designer Marc Jacobs.

<strong>LEKKERT:</strong> Marc Jacobs ønsket at hans gode venninne Christy Turlington skulle avslutte visningen på spektakulært vis. Det kan denne kreasjonen sies å være. Foto: NTB scanpix
LEKKERT: Marc Jacobs ønsket at hans gode venninne Christy Turlington skulle avslutte visningen på spektakulært vis. Det kan denne kreasjonen sies å være. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sist hun gikk for ham var i 1993, altså før mange av dem vi i dag definerer som supermodeller ble født. Hun fikk selskap av et par av dem på catwalken, blant andre Gigi Hadid (23) og Kaia Gerber (17) - datter av selveste Cindy Crawford.

Instagram forklarer den tidligere supermodellen bakgrunnen for hvorfor hun dukket opp på catwalken igjen:

- Jeg klarte ikke å motstå det. Jeg har kjent denne mannen siden jeg møtte ham som 16-åring. Jeg ble 50 i år, og har kommet til det stadiet der «hvorfor i helvete ikke» er svaret som dukker opp når jeg stiller meg selv spørsmål. Jeg har også en 15 år gammel datter som jeg ønsker skal se og høre meg, og dette er mediet som «snakker til» henne, skriver hun til et bilde av seg selv fra visningen.

<strong>SUPERSTJERNE:</strong> Ingen skal betvile Turlingtons status i bransjen. Her er hun fotografert sammen med Bono og president George W. Bush i 2006. Foto: NTB scanpix
SUPERSTJERNE: Ingen skal betvile Turlingtons status i bransjen. Her er hun fotografert sammen med Bono og president George W. Bush i 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer

Derfor sluttet hun

Da hun i 2012 ble spurt om hvorfor hun ønsket å avslutte karrieren i så ung alder på 1990-tallet, svarte hun følgende:

- Jeg tenkte, vet du hva? Jeg vil heller avslutte det når jeg vil avslutte det. Heller det enn at noen gjør det for meg, sa hun til DuJour.

Det kan virke som om det er høysesong for store modellcomeback om dagen. Høsten 2017 dukket Carla Bruni (51), Claudia Schiffer (48), Naomi Campbell (48), Cindy Crawford (52) og Helena Christensen (50), som alle er noen av 90-tallets største supermodeller, opp på catwalken for Versace.

<strong>GJENFORENT:</strong> Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford og Helena Christensen ble gjenforent på catwalken under Versace SS18-visningen under Milan Fashion Week. Foto: REX / NTB scanpix
GJENFORENT: Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford og Helena Christensen ble gjenforent på catwalken under Versace SS18-visningen under Milan Fashion Week. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer

En sånn samling av originale supermodeller hadde ikke funnet sted siden 1990-tallet.

I 1990 gikk de alle, inkludert Turlington og Linda Evangelista, for Gianni Versace til George Michael-låten «Freedom! 90», som nå blir ansett som et av de mest minneverdige moteøyeblikkene gjennom tidene. Det var like etter dette at karrieren tok slutt for Turlington.

<strong>STJERNE:</strong> Det er vanskelig å anslå hvor mange ganger Turlington har prydet forsiden av Vogue og andre internasjonale motebibler. Her på forsiden av amerikanske Vogue i desember 1990. Foto: Faksimile
STJERNE: Det er vanskelig å anslå hvor mange ganger Turlington har prydet forsiden av Vogue og andre internasjonale motebibler. Her på forsiden av amerikanske Vogue i desember 1990. Foto: Faksimile Vis mer

Hun har også hatt utfordringer med helsen. I 2000 kunne hun nemlig avsløre at hun hadde fått diagnosen emfysem. Hun fikk sjokknyheten da hun deltok i en kampanje for å øke bevisstheten rundt farene ved røyking.

Turlington har vært aktiv anti-røykeaktivist siden hennes far døde av lungekreft i 1997. Turlington har også en fortid som storrøyker.

- Jeg tok min første sigarett da jeg var 13 år gammel. Da jeg var 16, røykte jeg en pakke om dagen, sa Turlington til The Times i 2000.

Christy sluttet å røyke da hun var 26, men da var skaden allerede skjedd. Heldigvis har det gått fint for stjernen, som i dag er gift med skuespiller Edward Burns (51) og har de to barna Grace (15) og Finn (13).

REKORD-DAME: Ekaterina Lisina er Russlands høyeste dame. Hun har vunnet OL-bronse i basket, men nå satser hun fult på en karriere som modell. Video: Barcroft Images Vis mer

LES OGSÅ: Detaljen ved Kylies hjem vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer