- REDD: Jan Thomas mener grunnen til at Trump nå er presidentkandidat er fordi altfor mange «har sovet i timen». Han frykter at historien skal gjenta seg. Foto: Scanpix
- REDD: Jan Thomas mener grunnen til at Trump nå er presidentkandidat er fordi altfor mange «har sovet i timen». Han frykter at historien skal gjenta seg. Foto: Scanpix Vis mer

Jan Thomas redd for USAs-valgresultat:

- Dette har Hitler gjort før, og nå gjør Trump det

Norske kjendiser med tilknytning til USA om valget. 

Publisert

Tirsdag 8. november skal det avgjøres hvem som blir USAs neste president. Blir det demokratenes representant Hilary Clinton, eller republikanernes mye omtalte Donald Trump?

I forkant av valget har det vært opphetede debatter, beskyldninger og anklager - ja, rett og slett mye dramatikk og sirkus rundt de to presidentkandidatene.

Her hjemme i Norge er det mange som engasjerer seg i amerikanernes presidentvalg, det samme gjelder norske kjendiser. Kanskje spesielt de som har en tilknytning til USA.

- Folk vil ha noe nytt

Tidligere supermodell Vendela Kirsebom har den siste tida vært en av de norske kjendisene som har uttalt seg mest om USA-valget. Hum har møtt Donald Trump flere ganger, og har uttalt seg om hvordan hun opplevde dette.

IKKE TRUMP-FAN: Vendela Kirsebom har møtt Donald Trump flere ganger og er ikke imponert. Foto: Scanpix
IKKE TRUMP-FAN: Vendela Kirsebom har møtt Donald Trump flere ganger og er ikke imponert. Foto: Scanpix Vis mer

Under en journliastmiddag i regi av Vanity Fair i 1993, var Vendela Kirsebom invitert som en av mange celebre gjester. Hun ble plassert ved siden av Donald Trump under middagen, noe som rett og slett ble en ubehagelig opplevelse.

- Jeg reagerte på måten han pratet på, som virket veldig mannssjåvinistisk og nedlatende, sa Kirsebom.

Under Se og Hørs Kjendisgalla på søndag løftet Kirsebom nok en gang på sløret om hva hun tenker om valgkampen. Selv om hun har reagert på Trumps talemåte, forstår hun hvorfor han har en såpass solid stemmegruppe.

- Jeg tror det er mange grunner til at Trump appellerer til såpass mange i USA. Det er viktig å huske på at de fleste amerikanske presidenter i nyere tid har sittet i åtte år, og at folk gjerne vil ha noe nytt etter så lang tid, fortalte hun og fortsatte:

LEI AV TRUMPS VELGERE: Under et valgmøte i Florida gikk Hillary Clinton hardt ut mot Donald Trumps velgere og det de står for. Det er ikke første gangen. For noen måneder tilbake fikk hun massiv kritikk for å putte halvparten av tilhengerne hans i en «basket of deplorables». Video: CNN Vis mer

- Mange særlig blant de fattige, føler nok at Obama ikke har gjennomført endringene de ønsket seg, men han har jo hatt vanskeligheter med å få ting igjennom. Det skal også sies at folk nok er lei Clinton-familien, ettersom Bill Clinton allerede har sittet som president i åtte år.

Kirsebom påpeker at hun synes det er skremmende at enkelte «nærmest vil trekke våpen» om demokratene vinner valget. Selv skal hun følge den spennende stemmeopptellingen fra Ole Torps spesialsending på NRK 2, der hun er gjest.

VURDERER Å FLYTTE: Johanna Grønneberg og ektemannen Vince ønsker ikke at Donald Trump stikker av med seieren. Dersom det skjer, vurderer paret å flytte til Norge permanent. Foto: NTB scanpix 
VURDERER Å FLYTTE: Johanna Grønneberg og ektemannen Vince ønsker ikke at Donald Trump stikker av med seieren. Dersom det skjer, vurderer paret å flytte til Norge permanent. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Vurderer å flytte om Trump vinner

«Prosjekt mamma»-stjerna Johanna Grønneberg (37) er en av dem som har fulgt valget tett. Hun skifter mellom å bo i USA og i Norge, og påvirkes derfor direkte av valgresultatet.

- Det hele har vært som et slags trist og nervepirrende realityshow. Jeg skal jo bo i dette landet. Det er rart å tenke at dette er det beste USA klarte å hoste opp av kandidater. I grunn er det faktisk ganske flaut, forteller hun til Dagbladet.

Grønneberg er gift med Vince Mesa, og sammen har de dattera Savannah. Hun har et såkalt «green card», som vil si at hun kan bo i USA, men ikke stemme. Tv-profilen har likevel en klar mening om hvem hun ville stemt på.

- Jeg er ikke kjempeglad i Hillary heller, men hun er langt bedre enn han. Jeg lander rundt ti over fem i Los Angeles i morgen, og vurderer egentlig bare å bli på flyplassen til resultatene er klare. Vinner han kan jeg jo snu, sier hun og ler.

Fra spøk til alvor forteller Grønneberg at hun og ektemannen har diskutert å flytte til Norge dersom Trump vinner.

- Han er liksom litt som han karen som alltid blir for full på fest. Jeg kan rett og slett ikke se for meg han som president. Aller helst skulle jeg ønske Michelle Obama tok over etter ektemannen, mener hun.

Sammenligner med Hitler

Kjendisstylisten Jan Thomas pakket kofferten og forlot USA for flere år siden. Han er likevel svært engasjert i den nåværende valgkampen, og mener dette er et av vår tids viktigste avgjørelser noen sinne.

Selv om han ikke kan stemme, mener han at han må ytre sin mening.

- Det hjelper ikke å sutre på sidelinjen. Jeg vil delta her i livet, og kjempe for det jeg tror på. Dette skjønner jeg ikke noe av i det hele tatt. Vi er så selvopptatte og lever livene våre etter behov. Det er sånn dette har skjedd, mener stylisten, som henviser til Trumps kandidatur.

Han forteller at han med vantro da han først fikk vite at Trump ble republikanerens kandidat. Stylisten mener det vi ser nå er historie som gjentar seg selv.

- Dette har Hitler gjort, og nå gjør Trump det. De samme virkemidlene som fungerte da, fungerer nå. Når en person kommer inn i et land der vi har mange ensomme mennesker med lav inntekt uten drivkraft, og bruker den retorikken han gjør, er det ikke rart folk drar seg med, sier han og fortsetter:

- Vi har sett dette skje før, og vi må lære av det. «Ingen» reagerte da millioner av homofile og jøder ble gasset under krigen. Den måten Trump snakker om meksikanere, afroamerikanere og meksikanere på er nøyaktig slik Hitler startet på, sier han.

TOPPLØSE MOT TRUMP: To toppløse Trump-motstandere protesterte mot Trump i valglokalet presidentkandidaten senere skulle avgi sin stemme. Video: Reuters Vis mer

Jan Thomas påpeker at han er direkte redd for resultatet, og at han selv hadde stemt på Clinton om han var amerikansk statsborger. Selv fulgte han valgkampen til Bill Clinton tett, og møtte han blant annet før han ble utropt som vinner i 1993.

- Jeg bruker kjærlighet som vikemiddel i mitt liv. Trump bruker hat. En hel verden sitter i sjokk, og realiteten er at når valget er avgjort kan han vi har som president verken ha kompetanse eller utgangspunkt for yrket sitt. Vi kan ikke la han bli verdens mektigste mann, avslutter stjernestylisten.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Andreas Ygre Wiig har blitt pappa

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer