Durek Verrett:

Dette har han fått kritikk for

Prinsesse Märtha Louises kjæreste har internasjonale stjerner på kundelista, men ikke alle er like overbevist.

- VANT TIL SKEPSIS: Prinsesse Märtha Louises (47) nye kjæreste, den selvproklamerte «sjamanen» Durek Verrett, har vært involvert i noen kontroversielle situasjoner. Foto: NTB Scanpix/Daryl Henderson
- VANT TIL SKEPSIS: Prinsesse Märtha Louises (47) nye kjæreste, den selvproklamerte «sjamanen» Durek Verrett, har vært involvert i noen kontroversielle situasjoner. Foto: NTB Scanpix/Daryl Henderson Vis mer
Publisert

Søndag kveld kunne prinsesse Märtha Louise (47) avsløre at hun har funnet kjærligheten med den selvproklamerte «sjamanen» Durek Verrett (44).

Det siste døgnet har en rekke medier i både inn- og utland omtalt forholdet, der detaljer rundt amerikanerens liv og ikke minst virke har fått stor spalteplass. For selv om kundelista består av Hollywood-stjerner, der blant andre Gwyneth Paltrow sverger til hans påståtte «evner», har Verrett vært gjenstand for kritikk og kontrovers.

Selv beskriver Durek seg som en «spirituell guide» og en «begavet healer» på sin egen hjemmeside. Videre står det at han bruker «gammel åndelig visdom kombinert med tiår med dedikert studie og praksis for å bidra til å bringe suksess, lykke og helbredelse inn i folks liv».

SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Vis mer

- Penger er ikke viktig

De «spirituelle» øktene er derimot ikke gratis. Da Sunday Times møtte 44-åringen i London i 2017 opplyste avisa at møtene med Verrett koster 300 pund i timen, noe som tilsvarer om lag 3400 norske kroner etter dagens kurs. Kjendisklienter og verdensturneer til tross - penger er han ikke interessert i å snakke om.

- Det vil jeg ikke prate om. Penger er ikke viktig for meg, har Verrett, som tidligere bodde blant kjendis-palassene i Hollywood Hills-området, uttalt til svenske Kit.

Sistnevnte nettstedet sendte i 2016 sin egen reporter for å utforske hva en behandlingsøkt med den verdenskjente «sjamanen» innebærer. Reporteren, Jonatan Loxdal, la ikke skjul på sin skepsis, men understreket at han stilte med et åpent sinn.

Saken fortsetter nedenfor.

- Lite troverdig

Opplevelsen resulterte i tittelen: «Jeg ba en sjaman om å drive ut det mørke, og det gjorde jævlig vondt».

Steg for steg tar han leserne gjennom økten med Verrett, noe som i dette tilfellet innebar mye «åndelig og biologisk terminologi», samt det å presse fingrene hardt inn mot ulike steder av magen.

I sin oppsummering beskriver Loxdal 44-åringen som «karismatisk og vennlig», men at behandlingen «kjennes lite troverdig».

«(...) Selv de mest gjennomtenkte visdommene havner i skyggen når en mann forsøker å rense min kropp ved hjelp av tallkombinasjoner og samtaler med usynlige rådsmedlemmer. Det føles for dumt.

Jeg har fortsatt vondt i magen.»

- Gikk til pressen

Durek Verrett er innforstått med at det finnes mange som er skeptisk til hans påståtte evner.

- De fleste jeg jobber med er skeptiske. Skeptiske mennesker beskytter seg mot det ukjente, har han uttalt til Sunday Times.

44-åringen hevder imidlertid at han aldri har påstått å kunne helbrede kreft.

- På Island jobbet jeg med mange syke pasienter, og en av dem hadde kreft og ble bedre. Jeg har aldri hevdet at jeg helbredet henne, men hun gikk til pressen og snakket om det. Det legevitenskapelige miljøet var i harnisk og det oppsto kontroverser, har han blant annet uttalt til nettstedet H Fusion.

VIP-kunder

Foruten ovennevnte Paltrow, har skuespiller Selma Blair og sangeren LeAnn Rimes tatt i bruk «sjamanens» tjenester. Han skal ha både milliardærer og superstjerner på kundelista, men ønsker ikke å navngi personene av hensyn til privatlivets fred.

Paltrow, som har portrettert ham på sin nettside Goop, skal ifølge Verrett være stor fan av elementer ved hans arbeid som dreier seg om «sunn fornuft». Overfor Marie Claire, en artikkel som er gjengitt på hans egen nettside, har amerikaneren tegnet et bilde av en «typisk dag» i hans liv - som starter 06.00 om morgenen.

44-åringen starter dagen med det han kaller «sjaman»-trening, som inkluderer tai chi og meditasjon. En time seinere følger han opp med sit-ups, knebøy og pilates, etterfulgt av frokost hjemme hos seg selv eller hos Paltrow. Videre følger hans arbeidsoppgaver og «sjamanske» behandlinger. Ifølge Sunday Times er målet med en slik økt å «frigjøre blokkert energi og å revitalisere personen».

Faster etter 19.00

Amerikaneren spiser som regel middag klokken 18.00, da han faster fra 19.00 og utover. Svensk Damtidning er blant dem som påpeker at dette kan bli en utfordring med tanke på framtidige, kongelige middagsbesøk. Når Verrett spiser, består måltidene av vegetar, vegansk eller raw food. Før han legger seg for kvelden, smører 44-åringen også inn kropp og ansikt i eksklusive skjønnhetsprodukter.

Durrek ble født i Nord-California. Faren hans er afrikansk/haitisk, og moren hans er av både østindisk og norsk opphav. Ifølge Maranda Pleasant Media begynte Durrek sine spirituelle studier i en alder av 12, og allerede som 16-åring hadde han bygget opp et en stor kundebase i California.

Hjemmesiden opplyser også at han kommer fra «en lang slektslinje med spirituelle, inkludert minstre, orakler og healere».

Saken fortsetter nedenfor.

- Utstøtt

Til L'Offisiel har han fortalt at han ble «valgt» i en alder av fem, men at faren hans hadde strenge regler for ham når det kom til å bli «sjaman».

- Han vokste opp i den verdenen, så han ville at jeg skulle ha et normalt liv, ikke et sånt liv som han hadde hatt. Han sa: «Med en gang du går inn i det, kommer du til å føle deg utstøtt. Folk kommer til å synes du er rar fordi du kan gjøre ting som de ikke kan. Så jeg vil virkelig at du vurderer denne veien», sa han i 2018.

LA Weekly skriver at Durek har reist verden rundt, og at han blant annet har studert i Egypt, Israel, Tyrkia og Brasil. Sammen med prinsessen, som tidligere har drevet konseptet «Engleskolen» og selskapet «Soulspring», skal han holde et foredrag med fokus på selvrealisering i Norge og Danmark i mai.

Ifølge Aftenposten ligger billettene på mellom 595 og 1030 kroner. Allerede før arrangementene er sparket i gang, har det blant annet skapt debatt at prinsessen og «sjamanen» slipper til i Sankt Petri kirke.

Dagbladet har forsøkt å få uttalelser fra Durek Verrett, foreløpig uten å lykkes.

NEKTES INTERVJU: Märtha Louise sin nye kjæreste Durek Verrett hadde takket ja til å stille til intervju. Men så sendte han denne lydmeldingen. Vis mer

LES OGSÅ: Ser du hvem kronprinsessen ligner på?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer