«Mesternes mester»:

Dette har aldri skjedd før

Idrettshelt gjør comeback i «Mesternes mester».

TILBAKE: Denne karen blir den første med to deltakelser i «Mesternes Mester». Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
TILBAKE: Denne karen blir den første med to deltakelser i «Mesternes Mester». Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
Publisert

Tidligere i år kunne alpinstjernen Aksel Lund Svindal (38) slippe jubelen løs etter en intens finale i «Mesternes mester» på NRK.

Som om ikke seieren var nok, har det i ettertid også blitt kjent at Svindal overtar programlederrollen etter Dag Erik Pedersen (61).

Gjennom tidligere sesonger har flere av landets fremste idrettsstjerner vært med i tv-konkurransen, men det er liten tvil om at idrettsglade Norge har flere helter å ta av.

Fredag blir det nemlig kjent at følgende idrettshelter blir å se i den kommende «Mesternes mester»-sesongen, som også spilles inn i Norge:

VANT: Aksel Lund Svindal vant «Mesternes Mester», og vi snakket med han rett etter finalen. Vis mer

Lars Bohinen, fotball

Den tidligere fotballspilleren Lars Bohinen (51) fra Vadsø/Mo i Rana var sentral på det norske landslaget i storhetstiden til «Drillo».

Han har spilt for storklubber som Young Boys Bern, Nottingham Forest og Blackburn, og fikk også 49 landskamper for Norge, hvor han satte ti mål fra 1989 til 1999.

FOTBALLSTJERNE: Lars Bohinen er blant årets deltakere. Foto: Heiko Junge / NTB
FOTBALLSTJERNE: Lars Bohinen er blant årets deltakere. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Fotballproffen la skoene på hylla i 2002, men har overhodet ikke trukket seg helt unna fotballen av den grunn. Siden da har han vært trener for en rekke lag, men i fjor høst ble det kjent at han hadde fått sparken som trener for Aalesund.

I april uttalte han til Dagbladet at det da hadde vært åtte utfordrende måneder. Samtidig forklarte han at det er ille nok å få sparken, men at å få det i en pandemi hadde «vært helt pyton». Overfor avisen fortalte Bohinen samtidig at han skulle flytte til Oslo til sommeren.

Anja Hammerseng-Edin, håndball

Den tidligere fotballspilleren vil uten tvil få ordentlig motstand i håndballstjernen Anja Hammerseng-Edin (38).

Hun er i dag bosatt i Larvik med kona Gro Hammerseng-Edin og deres to sønner, og det er liten tvil om at hun kan få med seg noen brukbare råd i bagasjen - Gro vant nemlig «Mesternes mester» i 2018.

- Jeg fikk helt gåsehud. Gro har virkelig kjempet og hatt sine opp- og nedturer under «Mesternes»-oppholdet. Samtidig vet jeg hva som bor i henne - hun har en enorm vinnerskalle, sa Anja til Se og Hør den gang.

HÅNDBALLESS: Anja Hammerseng-Edin er klar til å følge opp konas «Mesternes»-suksess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅNDBALLESS: Anja Hammerseng-Edin er klar til å følge opp konas «Mesternes»-suksess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv er det liten tvil om at Anja vil stille sterkt både med og uten konas tips. 38-åringen har nemlig 59 landskamper for Norge, 143 landslagsmål og vant blant annet VM-bronse og EM-sølv. Under sistnevnte mesterskap ble hun kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller.

Også på hjemmebane har den tidligere håndballstjernen prestert godt, da med Larvik håndballklubb.

Nils Jakob Hoff, roing

For mange er nok Nils Jakob Hoff (36) mest kjent som samboeren til langrennsstjernen Therese Johaug. Det skal likevel nevnes at han har hatt en imponerende karriere som roer.

Han begynte karrieren allerede i 15-årsalderen, og fikk etter hvert mulighet til å jobbe med en av verdens beste roere, Olaf Tufte.

ROER: Nils Jakob Hoff vil nok dra nytte av sterke overarmer i konkurransen. Foto: Heiko Junge / NTB
ROER: Nils Jakob Hoff vil nok dra nytte av sterke overarmer i konkurransen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

I tillegg har han en rekke medaljer å se tilbake på, blant annet åtte NM-gull og fem nordiske mesterskap som junior.

Roeren, som la årene på hylla i 2019, har også utmerket seg som dobbeltsculler, hvor han sammen med Kjetil Borch hentet hjem flere medaljer. Blant annet EM-bronse og VM-gull.

36-åringen har også to kongepokaler.

Nadya Khamitskaya Andersen, dans

I august i fjor ble det kjent at proffdanser Nadya Khamitskaya Andersen (38) hadde valgt å ikke medvirke videre i «Skal vi danse».

Proffdanseren, som opprinnelig er fra Minsk i Hviterussland, stakk av med seieren i tv-programmet hele fire ganger, og nå returnerer hun altså til tv-skjermen. Riktignok i en annen type konkurranse.

MESTER: Nadya Khamitskaya Andersen kan skilte med en rekke mestertitler fra dansen. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
MESTER: Nadya Khamitskaya Andersen kan skilte med en rekke mestertitler fra dansen. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Khamitskaya Andersen kom til Norge som 17-åring i år 2000 for å satse på dansen, og havnet etter hvert i norgeseliten.

Allerede da var hun hviterussisk mester ni ganger, og hadde skrevet seg inn i historien etter at hun i 1997 ble første hviterusser noensinne under finalen i junior-VM.

Her til lands har hun også vunnet en rekke medaljer, men tok av seg danseskoene profesjonelt i 2007. Året etter ble hun proffdanser i «Skal vi danse».

UANSTENDIG: Aleksander Hetland og Nadya Khamitskaya Andersen er med en uke til i «Skal vi danse». De har blant annet fått høre at de er uanstendige. Dette sier kjærestene deres. Reporter & Klipp: Thea Hope. Video: Ingebjørg Iversen /TV 2/ Rød Løper Vis mer

- Det var tungt å si nei til noe som jeg er så glad i. Men jeg innså at kabalen med jobb, familie og rollen som proffdanser i «Skal vi danse» ville vært utfordrende å få til i år, sa hun til Se og Hør da det ble kjent at hun hadde gitt seg i programmet.

Privat er 38-åringen gift med Mads Andersen, som hun har barna Léon og Evie med. Mads Andersen jobber som tv-direktør for Aller Media.

Ida Njåtun, skøyter

30 år gamle Ida Njåtun fra Asker tok NM-gull på 1500 meter skøyter ti sesonger på rad fra 2011 til 2021. I tillegg har hun flere medaljer, og slo gjennom internasjonalt i 2010 med 2. plass i verdenscupen i Berlin. Hun ble dermed første norske kvinnelige skøyteløper på WC-pallen siden 2006.

Njåtun er en av deltakerne i den kommende «Mesternes mester»-sesongen som senest ga seg på toppnivå. Hun la nemlig opp i mars i år.

SKØYTESTJERNE: Ida Njåtun er blant årets yngste deltakere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKØYTESTJERNE: Ida Njåtun er blant årets yngste deltakere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Allerede for ett år siden valgte hun å si nei til landslaget.

«Etter ti år på landslaget er det tøft for meg å si nei til tilbudet om å være med videre. Men noen ganger må man gjøre radikale endringer for å finne tilbake på rett spor», skrev hun på Instagram da.

Njåtun var i en årrekke blant Norges beste kvinnelige skøyteløpere.

«MESTERNES MESTER»: Dette fikk du ikke se på TV i finalen av «Mesternes Mester». Vis mer

Øystein Pettersen, langrenn

Dette navnet lyder nok kjent. Ikke bare fordi han har markert seg som langrennsløper, men også fordi Øystein «Pølsa» Pettersen (38) faktisk var med i forrige sesong av «Mesternes mester».

Oppholdet ble imidlertid av det kortere slaget, etter at «Pølsa» pådro seg en stygg skade tidlig i konkurransen.

- Jeg lurer på om jeg satte rekord i hvor kort jeg var her. Det går ikke an å gjøre det dårligere. Det var dritkjipt, men det var umulig å fortsette, sa han til Se og Hør etter å ha trukket seg.

COMEBACK: Øystein «Pølsa» Pettersen er tilbake i den nye sesongen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
COMEBACK: Øystein «Pølsa» Pettersen er tilbake i den nye sesongen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Programleder Aksel Lund Svindal forteller i en pressemelding fredag at han synes det er ekstra stas at Pettersen får en ny sjanse i programmet.

- Det har jo aldri skjedd før at noen har returnert til «Mesternes mester», men så har heller aldri noen vært så uheldig så tidlig som Øystein. Det er mange som har ønsket ham tilbake. Jeg tipper Øystein nå er klar for å jage helt andre rekorder enn den han pådro seg forrige sesong, sier Svindal videre.

At Pettersen vil gi de andre en real kamp i «Mesternes mester» er det liten tvil om, nå som skaden er blitt bra. Mange husker nok da han tok gull i lagsprinten sammen med Petter Northug under OL i Vancouver for ti år siden. I verdenscupsammenheng har han åtte pallplasseringer - og kan se tilbake på en rekke andre imponerende prestasjoner.

Det er imidlertid ikke bare for det sportslige langrennsstjernen har fått mye oppmerksomhet. I 2006 løp han naken gatelangs da han kom på pallen i verdenscupsprintrennet i Düsseldorf.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren, håndball

Linn-Kristin Riegelhuth Koren (36), eller «Linka» som hun ble kalt på håndballbanen, er en av landets mest meritterte håndballspillere med svimlende 279 kamper og 971 mål med flagget på brystet.

I 2018 valgte hun å gi seg profesjonelt, ti år etter at hun ble kåret til verdens beste håndballspiller.

- Alle gode ting tar slutt en dag, og jeg kjenner at dette er rett tidspunkt for meg å starte noe nytt. Håndball har vært en stor del av livet mitt, men når en dør lukkes så åpnes andre med nye muligheter, sa hun da.

MERITTERT: Linn-Kristin Riegelhuth Koren brijlerte på håndballbanen. Foto: Matthias Schrader/AP/NTB
MERITTERT: Linn-Kristin Riegelhuth Koren brijlerte på håndballbanen. Foto: Matthias Schrader/AP/NTB Vis mer

Sammen med ektemannen Einar Sand Koren lever hun i dag familielivet i Sandefjord.

Bjørn Einar Romøren, hopp

Etter å ha vært gjennom sitt livs vanskeligste kamp, kunne hoppstjernen Bjørn Einar Romøren (40) dele den gledelige nyheten om at han i fjor endelig var frisk. 40-åringen fikk påvist den sjeldne kreftformen Ewing sarkom våren 2019.

Og nå er han altså klar for å gi alt i NRK-serien.

Romøren var en stor profil i hoppbakken gjennom flere år på 2000-tallet, og ble historisk da han satte verdensrekord med hele 239 meter i 2005 - en rekord som sto i seks år.

FLERE KAMPER: Bjørn Einar Romøren er klar til tv-konkurranse etter kreftsykdommen. Foto: Geir Olsen / NTB
FLERE KAMPER: Bjørn Einar Romøren er klar til tv-konkurranse etter kreftsykdommen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Gjennom karrieren sikret han også sju VM- og OL-medaljer, før han la opp i 2014. Året etterpå gikk han for øvrig helt til topps i kjendisversjonen av «71 grader nord».

Etter hoppkarrieren har Romøren blant annet jobbet som markedssjef og dels medieansvarlig for hopperne.

VILLA: For første gang spilles «Mesternes Mester» inn i Norge, og dette er huset deltakerne bor i. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Madelene Rubinstein, judo

Den 26 år gamle idrettsstjernen fra Fredrikstad, drev med kampsportidretter fra fireårsalderen og valgte å satse på judo allerede som 12-åring.

Hun viste raskt et ekstremt talent, og tok blant annet Norges første pallplass i World Cup for ungdom. Det var imidlertid ikke bare som ung hun utmerket seg.

IKKE TIL Å SPØKE MED: Madelene Rubinstein er årets yngste deltaker, og har markert seg i judo. Foto: Espen Solli/Se og Hør
IKKE TIL Å SPØKE MED: Madelene Rubinstein er årets yngste deltaker, og har markert seg i judo. Foto: Espen Solli/Se og Hør Vis mer

Som senior ble hun i 2017 den første norske utøveren til å vinne et World Cup-stevne på ni år. Hun er fire ganger nordisk mester, har 21 NM-titler og tre kongepokaler.

Rubinstein valgte å satse mot OL i 2020, men da det ble utsatt prioriterte hun å operere en skadet skulder. Samme år la hun opp.

Tommy Rustad, bilsport

Tommy Rustad (52) fra Hakadal startet karrieren med gocart allerede i 1984 og gikk over til standardbil som 18-åring. Gjennom karrieren har han kjørt en rekke bilsportgrener og klasser, og kan se tilbake på 562 løp i inn- og utland med ni ulike bilmerker.

Rustad vant 124 av dem.

LANG KARRIERE: Tommy Rustad har den lengste karrieren av årets deltakere. Foto: Ned Alley / NTB
LANG KARRIERE: Tommy Rustad har den lengste karrieren av årets deltakere. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer

I likhet med de andre deltakerne i konkurransen har han mange medaljer med seg fra karrieren, og har mottatt en rekke utmerkelser gjennom årene. Blant annet ble han kåret til Årets bilsportutøver to år i 1994 og 2000.

Rustad la opp i 2018.

RYKER: Her ryker Magnus Midtbø i «Mesternes Mester». Vis mer

Tilbake til Sørlandet

Mens forrige sesong ble spilt inn i Arendal, Grimstad og omegn, legges produksjonen denne gangen til Kristiansand og Lillesand.

- Deltakerhuset ligger i Lillesand kommune, mens konkurransene spilles inn i Kristiansand, Lillesand og nærliggende områder, fortalte NRKs prosjektredaktør Pia Basberg overfor statskanalen nylig.

Innspillingen starter allerede i midten av juni, og programmet i sin helhet sendes på nyåret.

- Det er en skikkelig spennende liste, med en del deltakere jeg har møtt før og andre jeg gleder meg til å bli kjent med, sier Aksel Lund Svindal i pressemeldingen fredag.

LES OGSÅ: Snakker ut om den hemmelige romansen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer