<strong>NYTT LIV:</strong> Mira Craig har, til enkeltes overraskelse, debutert som designer. Det er ikke de eneste prosjektene hun holder i om dagen. Foto: Ruben Pedersen
NYTT LIV: Mira Craig har, til enkeltes overraskelse, debutert som designer. Det er ikke de eneste prosjektene hun holder i om dagen. Foto: Ruben Pedersen Vis mer

Mira Craig:

Dette gjør Mira Craig i dag

Strigråter når hun snakker om sitt nye prosjekt.

Publisert
Sist oppdatert

- Hey, dad. I'll call you back. The journalist just arrived, sier den gullkledde dama med amerikansk sørstatsaksent. Så legger hun på og smiler.

I en liten og midlertidig butikk, midt blant kafeer og luksusforhandlere i Hegdehaugsveien i Oslo, sitter hun på en stol. Fra gateplan er det helt umulig å gjette at klærne som står utstilt i vinduet, et antrekk i gull og et i sølv, er designet av en av 2000-tallets mest omtalte norske artister.

Amerikansk-norske Mira Craig (36) har nemlig gjort alt annet enn å gå under jorda. Samtidig som hun har laget klart et dobbeltalbum, hvis publiseringstidspunkt fortsatt ikke er bestemt ennå, har hun også drevet iherdig med design - og har nå lansert sin første kleskolleksjon.

Før kolleksjonen ble vist fram for første gang, på Grand Hotel, var det nok flere som så for seg at hun hadde laget samtlige ensembler med hjemmeheklede BH-er og drakter. Det faktiske resultatet er imidlertid noe helt annet.

<strong>DETTE GJØR HUN NÅ:</strong> Mira Craig var en av landets mest omtalte artister på midten av 2000-tallet. Nå avslører hun hva hun driver med nå. Her fotografert i 2016. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DETTE GJØR HUN NÅ: Mira Craig var en av landets mest omtalte artister på midten av 2000-tallet. Nå avslører hun hva hun driver med nå. Her fotografert i 2016. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Lite overskudd

- Dette er en nyhet på verdensbasis. Det finnes ikke noe lignende, og alle som har vært innom her har blitt overrasket over å se hva jeg faktisk har drevet med de siste åra, flirer Craig - som er i usedvanlig godt humør denne desemberettermiddagen.

Lokalisert et lite steinkast unna internasjonalt anerkjente konkurrenter som Holzweiler og Levi's, skiller Craigs pop-up-butikk seg fra resten - mye på grunn av paljettene klærne i vinduet er utsmykket med. Merket har fått navnet MiraMira, og er basert på hennes «Zipme»-løsning.

Kort fortalt betyr det at enkelte av klærne er utstyrt med glidelåser på alle tenkelige steder, slik at kunden selv kan kombinere deler av plagg fritt. Ønsker du deg eksempelvis en gulljakke, vil hele settet koste deg om lag rundt 8000. Du kan derimot selv ta av og legge på den som du vil - om du for eksempel bare har råd til jakkas «vest» i første omgang. Flere har latt seg engasjere, og plagg er solgt unna.

<strong>DESIGNDEBUT:</strong> Mira Craig er svært stolt når hun viser frem klærne hun har laget. Foto: Ruben Pedersen
DESIGNDEBUT: Mira Craig er svært stolt når hun viser frem klærne hun har laget. Foto: Ruben Pedersen Vis mer

- Foreløpig har vi et lite overskudd for popup-butikken, men når man ser på det totale regnskapet - og alle timene jeg har jobbet gratis - er det umulig å regne på foreløpig. Jeg har investert i dette i fem år. Jeg tror jeg har truffet noe her, sier hun og legger til at butikken er godt besøkt.

I tillegg til å ha designet kolleksjonen selv, samarbeider hun med vintagebutikken Uff. For å få hjelp, har hun flyktninger med bakgrunn fra tekstilindustrien i praksis - slik at de kan få et springbrett inn i arbeidslivet i Norge.

<strong>FORAN SJAPPA:</strong> Mira Craig har for tida lokaler på Oslos vestkant, der hun selger unna tøyet sitt. Foto: Ruben Pedersen
FORAN SJAPPA: Mira Craig har for tida lokaler på Oslos vestkant, der hun selger unna tøyet sitt. Foto: Ruben Pedersen Vis mer

I plaggene bruker hun blant annet bunadsstoffer fra Tyrihans, selv om resultatet ikke ligner på en nasjonaldrakt.

- Hvem ser du for deg at kundegruppen er?

- Kvinner og menn! De fra 18 til 44 år, kanskje. Dette er antrekk alle kan bruke, om det så er på julebord eller fest, forteller hun.

- Aldri tenkt på før

36-åringen har tidligere studert ved moteskolen Esmod, og anslår at hun de siste sju åra har planlagt kolleksjonen som nå er til salgs. Det er derimot ikke synonymt med at hun har lagt musikken på hylla. Når motekaoset en gang roer seg ned i framtida, er planen at det ferdig produserte dobbeltalbumet skal slippes.

Hun har allerede dryppet på med et par singler og tilhørende musikkvideoer, som hun slapp like før deltakelsen i «Farmen kjendis» i fjor. Den viktigste låten prosjektet har å by på, lar imidlertid vente på seg.

- Jeg gråt da jeg skrev en låt som heter «Bridge», og den har blitt veldig spesiell for meg, sier hun, og tar en pause.

Det skulle nemlig vise seg at resultatet skulle få en spesiell tilknytning til besteforeldrene hennes i Baton Rouge i Louisiana, der farssiden av familien hennes er fra. Bestemora var døende, og familien reiste over for å ta farvel. Hun bestemte seg for å synge det nyskrevne verket for dem.

<strong>TILBAKE:</strong> Mira Craig, til høyre på rød løper i 2006, var utfordrer i fjorårets sesong av «Farmen kjendis». Foto: Alex Iversen, TV 2 / NTB scanpix
TILBAKE: Mira Craig, til høyre på rød løper i 2006, var utfordrer i fjorårets sesong av «Farmen kjendis». Foto: Alex Iversen, TV 2 / NTB scanpix Vis mer

36-åringen er tydelig preget når hun forteller historien, og tårene triller.

- I låten sier jeg «don't you worry, because it's gonna be us building the bridge». Like etter at hun døde, fant jeg ut at et av favorittdiktene hennes het «The Bridge Builder». Det var i programheftet til begravelsen og alt. Lite visste jeg at det skulle klaffe med akkurat det, sier hun, og fortsetter:

- Det tok ikke mange månedene før også bestefaren min døde, fordi ja … Det er tungt å miste sin livspartner. Jeg ringte ham et par dager før han sovnet inn, og spurte om han husket at jeg spilte den låten. Det hadde han noen vage minner om, og synes det var veldig fint. Familie er veldig viktig for meg, men jeg har aldri tenkt over denne «connectionen» før. Ingen har spurt meg, sier hun, mens hun flirer og tørker tårene.

- Åpen for alt

Selv om Craig drister seg innom flere temaer i intervjuet, ender spørsmålene ofte i musikk og mote. Det er det hun har drevet med profesjonelt siden hun var 15 år gammel, så det er kanskje ikke så rart at iveren er stor. Det er imidlertid ikke alltid sånn at det alene er nok til å sikre en tilfredsstillende inntekt.

- Det er ganske uforutsigbart. Bransjen har endret seg totalt fra hver gang jeg har sluppet musikk, fra CD til digital streaming, og fra musikkvideoer på tv til YouTube, så det har ikke alltid vært så lett å tjene penger på dette, sier hun, og fortsetter:

<strong>SUKSESS:</strong> Craig spilte landet rundt på midten av 2000-tallet. Her fotografert på Quartfestivalen i 2006. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Craig spilte landet rundt på midten av 2000-tallet. Her fotografert på Quartfestivalen i 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg skal ikke si så mye om det, men jeg tar jo noen betalte oppdrag her og der. Det kan være låter til eventer eller produkter, for eksempel. Jeg er åpen for alt, og det trenger ikke gå på bekostning av min integritet.

- Angrer du på noe av det?

- Jeg gjør egentlig ikke det med musikken, men det er et par tv-ting jeg kanskje kunne ha vært foruten. Jeg skal ikke si hvilke, men jeg har vært positivt innstilt når jeg har sagt ja. Og så er det først når man er midt i det at man kanskje angrer litt. Men det skal sies at jeg fortsatt er åpen for tv, selv om ikke alt har vært min perfekte match, ler hun.

- Lite geni

At familie er viktig for artisten er synlig gjennom hele intervjuet. Hun har fortsatt kontakt med sine fem onkler, som alle bor rundt om i USA. Foreldrene hennes, amerikanske Ronald og norske Lill, bor bare et steinkast unna butikken og Craigs egen bopel.

At kjærligheten for sønnen, sju år gamle Mio Amioko, også er sterk, legger hun ikke skjul på.

- Han inspirerer meg i alt jeg gjør. Kanskje ikke direkte, verken når det kommer til design eller musikk, men han gir meg en driv, sier hun, og fortsetter:

- Han er et lite geni. Han går i andreklasse på barneskolen, men er allerede veldig langt foran de andre i matte. Her om dagen lærte jeg ham ligninger, og gangetabellen er lek for ham, liksom. Han er rå, flirer hun.

Se dette innlegget på Instagram

Me and Mio in Gambia last week 🌊💗

Et innlegg delt av Mira Craig (@miracraig)

At mammaen hans har vært å se på tv og scener rundt om siden starten av 2000-tallet, er hun imidlertid ikke klar over om han har skjønt ennå.

- Han ser jo klærne, for jeg syr en del hjemme. Og han har jo sett meg opptre, men jeg finner som oftest barnevakt når jeg skal det. Han får nok være med mer når han blir eldre, men konserter er ofte etter leggetid, understreker hun og ler rått.

I år skal hun feire julaften med sønnen. Han har tidligere feiret i både USA og Norge, men denne gangen er det norske tradisjoner de føyer seg etter.

- Det blir ribbe, alle mulige slags pølser og kålrabistabbe. Jeg tror det blir veldig koselig, sier hun.

LES OGSÅ: «Lothepus» om sykdommen: - Jeg er lei

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer