Fredrik Solvang:

Dette gjør Fredrik Solvang nervøs

Fredrik Solvang fremstår selvsikker og munnrapp. Det skjermer ham derimot ikke fra nerver og nervøsitet.

AVSLØRER: Fredrik Solvang er alltid beinhard når han leder «Debatten» på NRK, men nå forteller han hva han frykter skal skje under sending og hva som gjør han nervøs. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer
Publisert

NRK-profil Fredrik Solvang (43) har vært i bransjen i en årrekke, men det er først de siste åra at han virkelig er blitt en av statskanalens største profiler. Han har jobbet som programleder for «Dagsnytt 18», og har vært journalist i «Dagsrevyen». Nå er det derimot «Debatten» han er mest kjent for - der han i beste sendetid griller alt fra politikere til influensere.

Flerfoldige ganger har han fått skryt for sitt skarpe lynne. Dersom intervjuobjektet vrir seg unna, kan seerne banne på at det kommer en rapp «svar på spørsmålet» kort tid etter.

VANT PRIS: Fredrik Solvang ble tidligere denne måneden tildelt en Gullrute for beste programleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VANT PRIS: Fredrik Solvang ble tidligere denne måneden tildelt en Gullrute for beste programleder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Mange setter åpenbart pris på 43-åringens væremåte, som kan være grunnen til at han tidligere i juni ble tildelt en Gullruten-pris for beste programleder.

«Når du setter deg ned og ser «Debatten», vet redaksjonen veldig godt at du fort kan zappe videre til noe annet, gjerne underholdning. Derfor er jeg utrolig takknemlig for, og stolt over, å ha vunnet en Gullrute for et program som i bunn og grunn maner til samfunnsengasjement, som skal provosere, men også underholde», skrev han i sosiale medier etter å ha mottatt prisen.

Kortene tett til brystet

Se og Hør møtte Solvang i forkant av utdelingen, der han i sjelden stil lot seg intervjue av det oppmøtte pressekorpset. Programlederen oppfattes gjerne som notorisk privat, men snakket mer enn gjerne om den krevende jobben - da Se og Hørs reporter lurte på om han noen gang blir nervøs.

- Jeg vil jo ikke avsløre hva som gjør meg nervøs, da kan det jo bli brukt mot meg, flirer han, før han fortsetter:

- Nei, da. Det hender at jeg blir nervøs i situasjoner jeg aldri har vært i før. Det du ser i studio er meg som programleder, hvor jeg har brukt lang tid på å forberede meg. Der har jeg et slags overtak, men i andre situasjoner kan nervøsiteten dukke opp, sier Solvang.

SPENNENDE: Farmen kjendis-programleder Tiril Sjåstad Christiansen uttaler seg om den nye programlederkollegaen Mads Hansen i søsterprogrammet Farmen. Video: Steffen Pettersen / Rød Løper Vis mer

Solvang har tidligere uttalt at han ikke vil ha spesielt mye privat informasjon ute om seg selv, i frykt for å ikke bli oppfattet som uavhengig. I et intervju med Dagbladet for noen år siden sto det fint:

BIDRAR AKTIVT: Solvang forteller til Se og Hør at han ikke ligger på latsiden når kameraene er skrudd av. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BIDRAR AKTIVT: Solvang forteller til Se og Hør at han ikke ligger på latsiden når kameraene er skrudd av. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

«Noe vet man likevel om denne 40 år gamle Solvang, bare ved å gjøre et søk på nettet. Han er adoptert fra Sør-Korea, at han bor på Majorstuen med sin samboer, har bonusbarn, at han forsøker å få i seg fisk to til tre ganger i uken, men ellers er glad i usunn mat».

Såpass privat har han i løpet av sine år i offentligheten vært. Uavhengigheten har han i hvert fall beholdt, noe Gullruten-prisen og tilliten fra det norske folk beviser. I dag forteller 43-åringen til Se og Hør at han selv ofte bidrar aktivt i forkant av sending.

- Det blir mange telefoner. Du må snakke med flere mennesker, sånn at du får forberedt deg ordentlig og får et godt inntrykk av den man skal intervjue. Og så må man lese mye. Det er vel det viktigste, sier han, og fortsetter:

- Jeg må understreke at jeg har de beste folkene rundt meg i redaksjonen, som jeg nok ikke hadde klart meg uten. Men til syvende og sist gjør jeg også en hel del research selv, forklarer han, og understreker at han dermed har et overtak.

TEMPERAMENT: «Farmen Kjendis»-programleder Tiril Sjåstad Christiansen ønsker å se Jørgine «Funkygine» Vasstrand i programmet sitt. Det skjer trolig ikke med det første. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Røper drømmedebatten

Det er likevel ikke alt man kan forberede seg hundre prosent til. Selv om Solvang virker slagkraftig med samtlige av intervjuobjektene som trasker inn i studioet på Marienlyst, hender det at han gruer seg til å møte noen av dem.

- Det hender helt klart at jeg gruer meg. Jeg gledet meg ikke veldig til å intervjue Nicolai Tangen, den nye sjefen for oljefondet, for eksempel, forklarer han.

Solvang fikk den påtroppende oljefondssjefen på besøk i slutten av mai, til et etterlengtet intervju om stillingen han skulle inn i. For Solvang er det dagligdags å intervjue slike samfunnstopper, men det er altså - ifølge ham selv - ikke noe man kan bli helt vant med.

FRYKTER GLIPP: Fredrik Solvang har en indre frykt om at noe skal skje på direkten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FRYKTER GLIPP: Fredrik Solvang har en indre frykt om at noe skal skje på direkten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Han bærer også på en liten frykt om at noe skal gå galt på direkten.

- Vi har en stram linje tidsmessig, og hvis noen «choker» eller hvis en telefonforbindelse faller ut, må vi fylle tiden som er igjen. Da står jeg brått der med skjegget i postkassen. Det er vel noe av det verste som kunne skjedd, flirer han.

Solvang håper ingen av disse tingene skjer dersom hans drømmedebatt en gang lar seg arrangere. Se og Hør spør nemlig hvilken sak han aller helst kunne ha sett for seg å diskutere, om han fikk velge helt fritt.

- Det er et stort spørsmål, men jeg har tenkt litt på våre naboer i Norden i det siste. Det hadde vært spennende å få til en debatt med de skandinaviske lederne og øvrige politikere om corona-tiltakene. Ja, det er vel innmari nerdete, men det hadde vært gøy, humrer Solvang.

LES OGSÅ: Blir programleder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer