PYNTER TREET: Erna Solberg (52) pynter treet i statsministerboligen. Foto: Werner Juvik/Se og Hør
PYNTER TREET: Erna Solberg (52) pynter treet i statsministerboligen. Foto: Werner Juvik/Se og HørVis mer

Dette gjør Erna på julaften

Erna åpner dørene til statsministerboligen, og forteller om sine juletradisjoner.

SEOGHØR.NO: Erna Solberg (52) flyttet inn i statsministerboligen for to måneder siden, og allerede stortrives familien i sitt nye hjem, som hun viste fram i denne ukens Se og Hør.

Men julen skal Erna, ektemannen Sindre Finnes (49), og barna Ingrid (16) og Eirik (14) feire sammen med familien hjemme i Bergen.

Hjem til mamma

– Det fine med julen er at man gjør noe av det samme hvert år. Vi forsøker å holde det samme programmet, så fremt noe ikke skjer. Da må jeg på jobb.

Selve julaften feirer hun, Sindre, Ingrid og Eirik sammen med Ernas familie i Bergen. Noen ganger har de også fått besøk av deler av Sindres familie fra Ålesund.

Saken fortsetter under bildet.

JULEFRED MED GOD BOK: Erna Solberg liker å slappe av med en god bok når hun har fri. I julen skal hun lese boken om Malala.
JULEFRED MED GOD BOK: Erna Solberg liker å slappe av med en god bok når hun har fri. I julen skal hun lese boken om Malala. Vis mer


– Vi er jo tre søstre, og en av oss arrangerer julemiddagen. De siste årene har det vært hjemme hos min mor og søsteren min, som bor i huset sammen med henne. I gamle dager var det de små barna som var minst mobile, og vi måtte være der de kunne legges tidlig. Men nå er det den eldste generasjonen som blir prioritert, slik at mormor slipper å reise på dårlig føre.

 
Holder på tradisjonene

En viktig tradisjon for Erna er å ta med familien på kirkegården, der de tenner lys på graven til hennes far, mormor, farmor, og farfar. Enkelte ganger har snøværet bydd på utfordringer.

– Siden min far hviler under en flat naturstein, har det vært år vi har måttet grave den fram fra snøen. Det er rart med det, selv om du tror du vet hvor de ligger, ser kirkegården annerledes ut i snøvær. Det har vært mange år vi har brukt lang tid på å lete fram  gravene, men i år tror vi at vi er sikre på at vi vet akkurat hvor de er!

SENDER VARME TANKER: Statsministeren har skrevet julekort til Se og Hørs lesere: - Kjære Se og Hørs lesere! Jeg ønsker dere alle god jul og et godt nytt år! La 2014 bli et år hvor vi ser hverandre og viser omtanke for hverandre. Hjertelig hilsen Erna Solberg
SENDER VARME TANKER: Statsministeren har skrevet julekort til Se og Hørs lesere: - Kjære Se og Hørs lesere! Jeg ønsker dere alle god jul og et godt nytt år! La 2014 bli et år hvor vi ser hverandre og viser omtanke for hverandre. Hjertelig hilsen Erna Solberg Vis mer

– Men vi er ikke alene om å lete rundt på kirkegården. Siden dette er like før det store juleselskapet, treffer vi som regel igjen de samme folkene som leter etter sine graver, og de har akkurat det samme mønsteret som oss!

Barna hjelper til

Hjemme hos familien Solberg serveres det pinnekjøtt og multekrem til dessert. Også er det selvsagt gang rundt juletreet. Erna synes det beste med at ungene blir store, er at de kan hjelpe til med juleforberedelsene.

– Hva er den største forskjellen på å ha fått tenåringer i hus?
– Mindre klemming på pakkene! Det er et roligere tempo enn det er med barn. Som små sitrer de av forventninger, men som tenåringer er de verdensmestre og litt mer rolig og avslappede. Også gjør de ting på egen hånd. Slik datteren min gjorde da hun inviterte til juleverksted, i stedet for at vi mødre skal ordne det. Og så lenge vi ikke forstyrrer sendeplanene på sportssendingene for sønnen min, går det greit, sier Erna Solberg og ler.

LES OGSÅ: Her er årets julebilde av kongefamilien