«Kompani Lauritzen»:

Dette gjør de egentlig

Vi har funnet ut hva befalet i «Kompani Lauritzen» gjør når de ikke er på skjermen.

BEFALKORPS: Mari Thorsen, Geir Aker, Guro Sogn Bjerke, Dag Otto Lauritzen, Kristian Ødegård, John Hammersmark og Gøran Sagheim utgjør befalkorpset i Kompani Lauritzen. Foto: Matti Bernitz / TV 2
BEFALKORPS: Mari Thorsen, Geir Aker, Guro Sogn Bjerke, Dag Otto Lauritzen, Kristian Ødegård, John Hammersmark og Gøran Sagheim utgjør befalkorpset i Kompani Lauritzen. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert

Den tredje sesongen av TV 2s «Kompani Lauritzen» ruller over norske TV-skjermer, og seerne har rukket å bli godt kjent med de som styrer skuta sammen med oberst Dag Otto Lauritzen (65) og major Kristian Ødegård (47).

Geir Aker (46), bedre kjent som fenriken, har blitt et godt kjent og populært fjes gjennom sine rappe kommentarer. I programmet får han også god hjelp av kaptein John Hammersmark (49) og befal Mari Thorsen i arbeidet med å gjøre 14 kjendiser til stødige soldater.

I år har gjengen på Setnesmoen leir imidlertid hentet inn ytterligere forsterkninger i Guro Sogn Bjerke og Gøran Saghem, som henholdsvis løytnant og sersjant.

Hele gjengen fremstilles som strenge og alvorlige typer i programmet, men flere har undret seg over hva de gjør når de ikke er en del av «Kompani Lauritzen». Se og Hør har funnet frem spaden og gravd litt i fortiden deres, og her får du svaret:

MISFORSTÅELSE: Da Dennis Siva Lie var korporal inne på «Kompani Lauritzen» skjedde det noe som førte til at produksjonen måtte beklage seg. Video: TV 2. Reporter: Celina Morken Vis mer

Guro Sogn Bjerke:

Bjerke begynte sin karriere i det norske forsvaret for 14 år siden. Det hele startet i 2008 da hun ble elev ved Hærens Befalsskole. Derfra gikk ferden videre til Hærens Krigsskole, før hun tok en mastergrad i Sikkerhetsledelse og kulturforståelse ved Handelshøyskolen BI.

Etter tolv år i Forsvaret sa det derimot stopp. Nå jobber hun som prosjektleder i Kongsberg Defence & Aerospace, som er en teknologibedrift i Kongsberg Gruppen.

FERSK: Guro Sogn Bjerke er en av de ferskeste i «Kompani Lauritzen»s befalkorps. Foto: Matti Bernitz / TV 2
FERSK: Guro Sogn Bjerke er en av de ferskeste i «Kompani Lauritzen»s befalkorps. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

I et nylig intervju med Laagendalsposten forteller Bjerke at hun trengte betenkningstid da tilbudet om «Kompani Lauritzen» dukket opp.

- Jeg gikk mange runder med meg selv. Det handler mye om integritet, en karriere fra Forsvaret som jeg er stolt av og en jobb i Kongsberg som jeg har stor respekt for. Jeg tenkte meg nøye om før jeg tok steget og spurte arbeidsgiveren min om permisjon.

Permisjonen ble innvilget, og løytnanten imponerte såpass at hun rett etter innspillingen ble spurt om å ta del i også den fjerde sesongen - «Kompani Lauritzen: Tropp 1» - som kommer til høsten.

- BLIR IIRRITERT: En av deltakerne sliter med å ta ordre fra løytnanten i «Kompani Lauritzen». Video: TV 2 Vis mer

John Hammersmark:

Også for kapteinen begynte det hele da han startet på befalsskolen, og deretter krigsskolen og Stabsskole 1 og Stabsskole 2. De to sistnevnte er en avdeling på Forsvarets høgskole, som blant annet driver med videreutdanning av offiserer.

hjemmesiden sin opplyser Hammersmark at han også har gått Masterstudiet og Sjefskurset ved Forsvarets høgskole, noe som betyr at han har alle nivådannende skoler i Forsvaret.

49-åringen har tjenestegjort både under borgerkrigen i Bosnia og deltatt fire ganger i Afghanistan.

FØLGER MED: John Hammersmark og Mari Thorsen under en stupeøvelse. Foto: Matti Bernitz / TV 2
FØLGER MED: John Hammersmark og Mari Thorsen under en stupeøvelse. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

I 2015, etter 23 års tjeneste, valgte han imidlertid å slutte i Forsvaret. Inntil nylig har Hammersmark jobbet som direktør for Sikkerhet og beredskap i Norges Rederiforbund, mens han nå er «Kompani»-kaptein og foredragsholder på fulltid.

I et intervju med Dagbladet fortalte 49-åringen, som hadde sin siste arbeidsdag for noen uker siden, at mesteparten av fritiden går til kvalitetstid med familien, deriblant hans seks år gamle sønn.

- Jeg ble far som 42-åring. Da mener jeg det følger med en plikt å holde seg i form til å delta. Jeg skal leke, være med på fotballtrening og i skibakken. Det er en helt egen motivasjon at han skal få henge med meg i mange år til.

TÅRER: Tone Damli bryter ut i tårer når hun tenker på avreise til «Kompani Lauritzen». Video: TV2 Vis mer

Geir Aker:

Selveste fenriken kan se tilbake på en karriere over ti år i Forsvaret, men har også vært avdelingsleder for fagservice i NAV Horten. Fra 2017 til 2020 var han daglig leder ved Aarholt-tunet gjestegård og leirskole i Stokke.

I tillegg til å være hele Norges fenrik, er han nå instruktør, veileder og foredragsholder, samt at han har skrevet og gitt ut boken «Fenrikens førstegangstjeneste - ta kommando over eget liv».

BEFALSRÅD: Det er god stemning bøant befalene under befalsråd. Her er Geir Aker og John Hammersmark. Foto: Matti Bernitz / TV 2
BEFALSRÅD: Det er god stemning bøant befalene under befalsråd. Her er Geir Aker og John Hammersmark. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

I et nylig intervju med Dagbladet innrømmet Aker at «Kompani Lauritzen»-suksessen har påvirket hverdagen hans også utenfor innspilling.

- Det har vært en stor forandring. Fra å være en enkel kar fra Horten til å være kjent over hele landet - det har vært en stor overgang, ja. Men jeg får veldig mange positive tilbakemeldinger faktisk.

«KOMPANI LAURITZEN»: Da deltakerne skal gjennom en hinderløype skjer det en ulykke. Video: TV 2 Vis mer

Gøran Sagheim:

Den ferske «Kompani»-sersjanten tilbrakte også ti år i Forsvaret, hvor han etter hvert ble løytnant. Han har i tillegg bakgrunn som helikopterpilot. Nå, ved siden av TV-innspillingen, jobber han imidlertid som underbrannmester i Drammensregionen - noe han har gjort siden januar i fjor.

PLANLEGGER: Hele befalskorpset er til stede under befalsrådet. Foto: Matti Bernitz / TV 2
PLANLEGGER: Hele befalskorpset er til stede under befalsrådet. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

Mari Thorsen:

Thorsen har på sin side bakgrunn som soldat i heimevernet i Forsvaret, og er for tiden det hun selv omtaler som «en kombinasjon av arktisk naturguide og student».

Flere seere kjenner nok igjen Thorsen fra tidligere sesonger av «Kompani Lauritzen». Det var imidlertid ingen selvfølge at hun kunne ta del i programets andre sesong. Bare måneder før innspillingen fikk hun nemlig beskjed om at hun var alvorlig syk med en aggressiv variant av lymfekreft.

- Jeg fikk beskjed om at jeg hadde kreft i starten av juni, mens innspillingen startet i starten av september, har hun tidligere fortalt til Se og Hør.

Rett før innspillingen gikk i gang hadde hun akkurat avsluttet flere runder med cellegift.

«KOMPANI LAURITZEN»: Daniel Kvammen blir skuffet da han får "litt under norm". Video: TV 2 / Reporter: Celina Morken Vis mer

- Derfor merket jeg at jeg var i veldig dårlig form. I det første programmet skulle deltakerne gjennom fysiske tester, og det var egentlig jeg som skulle ta dem med ut i oppvarming og å demonstrere det de skulle gjennom. Men jeg klarte ikke, fortalte hun, og la til.

BEFAL: Mari Thorsen er et av befalene som holder orden på Setnesmoen leir. Foto: Matti Bernitz / TV 2
BEFAL: Mari Thorsen er et av befalene som holder orden på Setnesmoen leir. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- De rundt meg visste hvordan situasjonen var, men for meg var det en kontrast fra den første sesongen, der jeg var ansvarlig for mye av det fysiske. Jeg måtte overlate det til andre denne gangen. Hele produksjonen visste om det, men det var ikke noe poeng å opplyse deltakerne om det siden litt av poenget er at befalet skal ha et distansert forhold til rekruttene.

Da sesongen kom på TV, på denne tiden i fjor, var TV-profilen imidlertid kreftfri, og nå er hun altså igjen aktuell i det populære programmet.

LES OGSÅ: Om inngrep:- Sluttet å puste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer