Alec Baldwin:

Dette gikk galt

Torsdagens ulykke der Alec Baldwin skjøt og drepte fotograf Halyna Hutchins har sjokkert verden. Dette er det vi så langt vet om den tragiske ulykken, og hvilke regler som ble brutt.

TRAGEDIE: Hollywood-stjernen Alec Baldwin avfyrte skudd ved et uhell under filminnspilling. Filmfotograf Halyna Hutchins ble truffet og døde senere av skadene. Foto: Jim Weber / Santa Fe New Mexican via AP / NTB
TRAGEDIE: Hollywood-stjernen Alec Baldwin avfyrte skudd ved et uhell under filminnspilling. Filmfotograf Halyna Hutchins ble truffet og døde senere av skadene. Foto: Jim Weber / Santa Fe New Mexican via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag mistet filmfotograf Halyna Hutchins livet etter at Alec Baldwin (63) avfyrte et rekvisittvåpen som traff Hutchins i brystet. Hun ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Hendelsen skjedde under innspillingen av filmen «Rust», og filmens regissør Joel Souza (48) ble også truffet, men er skrevet ut fra sykehuset. Filminnspillingen er nå stoppet på ubestemt tid etter hendelsen.

Alec Baldwin skal ha siktet på kameraet da skuddet gikk av. Filminnspillingen skal ha foregått i en kirke på settet. Souza opplyser ifølge rettsdokumentene at han under innspillingen av scenen hørte en lyd og deretter et høyt smell.

Souza så at Hutchins holdt seg på magen og sa at hun hadde vondt. Så skjønte han at de begge to blødde. Hutchins falt bakover, før hun segnet om på gulvet, skriver Reuters.

TRAGEDIE: I denne kirken skal ulykken ha skjedd, ifølge Reuters. Foto: AP / NTB
TRAGEDIE: I denne kirken skal ulykken ha skjedd, ifølge Reuters. Foto: AP / NTB Vis mer

- Utilgivelig overtredelse

Flere våpeneksperter stiller seg svært kritisk til at hendelsen kunne skje.

Våpenekspert, Steve Wolf, sier til CNN at han mener det etter all sannsynlighet var minst tre feil som skjedde under hendelsen: feil våpen, feil ammunisjon, og uforsiktig håndtering av våpenet.

- Hvis du ikke peker mot noen vil du heller ikke drepe dem. Faktumet at våpenet var siktet mot noen, og deretter gikk av er en absolutt utilgivelig overtredelse av sikkerhetsreglene til våpenbruk, sier Wolf til CNN.

DØDE: Modell og kjendissønn Harry Brant (24) døde 17. januar 2021. Video: NTB / Instagram / Ingebjørg Iversen Vis mer

Tidligere har det blitt kjent at Baldwin fikk pistolen fra regiassistent, Dave Halls. Halls tok en av de tre pistolene som ble brukt under innspillingen, og fortalte Baldwin at det var en «cold gun», som betyr at pistolen ikke skal kunne gjøre potensiell skade.

Det var derimot en «hot gun», og ifølge rettsdokumenter skal pistolen ha inneholdt skarpe skudd, skriver nyhetsbyrået AP.

Strenge regler

På filmsett i USA er det en rekke regler for bruk av våpen under innspillingene. Våpnene må håndteres av lisensierte medarbeidere, og skuespillerne skal trenes i våpensikkerhet. Ekte ammunisjon skal aldri brukes.

Vanligvis bruker produksjonene løskrutt. Det kan likevel også gjøre alvorlig skade. Dette spesielt hvis det dreier seg om korte avstander fra våpenet til personen som blir truffet. Ved lengre avstander skal det være ufarlig. Det brukes ikke ekte kuler under innspilling.

HYLLET: Søndag samlet flere seg i Burbank i California for å tenne lys til minne om Halyna Hutchins. Foto: David McNew / AFP
HYLLET: Søndag samlet flere seg i Burbank i California for å tenne lys til minne om Halyna Hutchins. Foto: David McNew / AFP Vis mer

En våpenansvarlig skal være på settet hver gang et våpen brukes. Det skal også sørges for at våpenet har blitt testet før innspilling. Ansvarlig for våpenet skal også sikre at det ikke forekommer ukjente objekter, eller kuler på innsida av våpenet.

- Må ha vært et stort brudd

Vi vet ikke hva som nøyaktig skjedde under innspillingen som gjorde at Hutchins ble drept, men det er vanlig i filmer at en pistol peker mot kameraet.

Når et våpen skal være i nærheten av kameraet, skjer det ofte at fjernstyrte kameraer brukes.

Steven Hall har blant annet jobbet med «The Imitation Game», og sier det er strenge regler når en skuespiller skal skyte mot kameraet.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Hvis du er i skuddlinjen har du på deg maske, beskyttelsesbriller og står bak et pleksiglass. Det er minimalt med mennesker rundt kameraet, sier Hall til BBC.

- Det jeg ikke forstår her er hvordan to mennesker ble skadet, en tragisk drept, i samme hendelse, sier Hall.

Våpenekspert Steven Gutowski, sier til Entertainment Weekly at han mener det kan ha skjedd at løskrutt har blitt mikset sammen med skarp ammunisjon.

- Forskjellen mellom de to er veldig merkbar. Det må ha vært et stort brudd på retningslinjene for at dette skal ha skjedd, sier Gutowski.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Forlot settet

Kort tid før den tragiske hendelsen på filmsettet, skal flere av de ansatte på settet ha protestert over dårlig sikkerhet, skriver flere amerikanske medier.

Tre av de ansatte forteller til LA Times at den samme revolveren som drepte Huthins gikk av to ganger helgen før drapet. Våpenet skal ha gått av i hendene på Alec Baldwins stuntmann.

I likhet med Baldwin skal stuntmannen ha fått beskjed om at våpenet var «cold gun», altså at den ikke kunne gjøre potensiell skade. De ansatte skal angivelig ha vært misfornøyde med blant annet håndteringen av våpnene under innspillingen.

Etter hendelsen sendte en ansatt melding til den produksjonsansvarlige for filmen.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

- Vi har nå hatt flere episoder med våpen som har gått av med en feil. Det er super-utrygt, skal det ha stått i meldingen.

Manusforfatter David Slack har også uttalt seg om ulykken på Twitter.

- Rekvisittvåpen er våpen. Løsskudd har ekte krutt i seg. De kan skade eller drepe - og de har gjort det. Hvis du noen gang er på et filmsett der rekvisittvåpen behandles uten riktig forsiktighet og sikker håndtering, gå bort, skriver han på Twitter.

- Hjertet mitt er knust

Kort tid etter ulykken ble kjent, ble flere bilder av Alec Baldwin fra sheriffkontoret i New Mexico offentliggjort. Bildene viser en fortvilet Baldwin utenfor sheriffkontoret. Fredag uttalte han seg også om den tragiske hendelsen.

«Det finnes ikke ord som kan uttrykke mitt sjokk og min sorg vedrørende det tragiske uhellet som tok livet av Halyna Hutcins, en kone, en mor og en dypt beundret kollega av oss», skrev Alec Baldwin på Twitter fredag ettermiddag.

Hollywood-stjerna skriver videre at han samarbeider fullt og helt med politiet i etterforskningen for å finne ut hvordan tragedien kunne skje.

«Jeg har kontakt med ektemannen hennes, med tilbud om min støtte til ham og hans familie. Hjertet mitt er knust for hennes mann, sønnene deres og alle som kjente og elsket Halyna», skrev Baldwin.

LES OGSÅ: Overlevde grufull dødsulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer