Eurovision

Dette fikk du ikke høre

Under tirsdagens semifinale i Eurovision var det tidvis stille under Latvias opptreden. Et ord ble for drøyt.

SENSURERES: Bandet Citi Zeni fra Latvia måtte droppe et ord under semifinalen i Eurovision. Reportere: Ørjan Ryland / Agusta Magnussdottir. Video: Dagbladet TV / NRK TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag var det duket for første semifinale i årets Eurovision, der de norske «ulvene» i Subwoolfer gikk videre.

Bandet Citi Zeni representerte Latvia, og opptrådte med låta «Eat your salad». De var spådd videre med en sannsynlighet på 50 prosent, men røk allerede i semifinalen.

Det som imidlertid har vekket mest oppsikt er én spesiell tekstlinje i bidraget deres. På grunn av tekstlinjas drøye innhold, kunne den ikke nevnes under årets Eurovision.

Tekstlinja går opprinnelig som følger:

«Instead of meat, I eat veggies and pussy. I like them both fresh, like them both juicy».

- Ikke lyst til å støte noen

Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at det var ordet «pussy» som måtte droppes under opptredenen. Arrangør EBU tok beslutningen om at ordet måtte droppes. De mente ordet var for drøyt for tv-seerne.

AVSLØRT: Her avsløres Tix som DJ'en til Subwoolfer direkte på Dagsrevyen tirsdag 10. mai. Video: NRK Vis mer

Under tirsdagens opptreden stoppet vokalist Jānis Pētersons å synge idet «pussy» skulle synges. Men han forsøkte da å få publikum til å rope ordet fra salen, hvilket mange gjorde.

Pētersons, har fortalt til danske DR at de ikke er enige i sensuren, men at de aksepterer den.

- Jeg har ennå ikke møtt noen som har blitt fornærmet. Men man vet aldri. Til semifinalen kommer millioner av mennesker til å sitte og se på TV, og vi har ikke lyst til å støte noen. Det er ikke målet vårt, sier Pētersons til DR.

Han legger imidlertid til:

- Men omvendt er vi heller ikke her for å gjøre alle tilfredse, og vi vil gjerne flytte grensene for hva man kan synge om - også på Eurovision-scenen, sa Pētersons.

OSER SEX: Albanias bidrag i Eurovison har fått mye oppmerksomhet for sin opptreden på scenen. Reportere: Agusta Magnusdottir og Ørjan Ryland . Vis mer

Søkt plass i Guinness rekordbok

Han uttalte i forkant av semifinalen at bandet hadde en spesiell plan, til tross for sensuren.

- Vi har søkt plass i Guinness rekordbok med rekorden for flest mennesker som roper «pussy» samtidig. Ifølge EBUs regler kan ikke vi - som kunstnere på scenen - si ordet, men det kan publikum, og vi håper folk vil backe oss.

Sensuren av Citi Zeni er ikke første gangen EBU har bestemt å droppe eksplisitte ord i Eurovision. Teksten i låta «Zitti e buoni» til fjorårets vinner Måneskin inneholdt opprinnelig det italienske ordet «coglioni», som på norsk betyr «baller». Det måtte også droppes, ifølge DR.

LES OGSÅ: - Synes de skal holde seg anonyme for alltid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer