Marcus & Martinus fyller 16 år:

Dette får dere lov til å gjøre nå, gutter!

Keen på traktorkjøring, jegerprøven eller seilfly?

SNART VOKSNE: I dag fyller Marcus og Martinus 16 år. Her fra en konsert i Sverige forrige måned.
Foto: Erik Simander /TT / NTB Scanpix
SNART VOKSNE: I dag fyller Marcus og Martinus 16 år. Her fra en konsert i Sverige forrige måned. Foto: Erik Simander /TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Marcus og Martinus Gunnarsen var bare ti år gamle da de gikk rett til topps i juniorversjonen av Melodi Grand Prix.

Norge var solgt - og har dullet med, og omfavnet dem, som landets desidert største barnepop-prinser siden den gang. Et image som trolig krever en mer moden fornyelse om kort tid nå som tvillingene er blitt ungdommer.

I dag, 21. februar, fyller de identiske «smårollingene» nemlig 16 år.

2012: Marcus og Martinus Gunnarsen vant Melodi Grand Prix Junior med den passende låta «To dråper vann». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
2012: Marcus og Martinus Gunnarsen vant Melodi Grand Prix Junior med den passende låta «To dråper vann». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Traktortvillingene?

For å markere den store dagen (siden vi i redaksjonen åpenbart ikke helt klarer å innse at guttene har vokst opp), har vi sett nærmere på hva det faktisk innebærer å fylle 16 år. Om bare to år er nemlig Marcus og Martinus formelt sett å betegne som menn. MENN.

Det er heldigvis en bitteliten stund til. Men selv om guttene fortsatt er å regne som umyndige, har overgangen til å bli 16-åringer åpnet flerfoldige dører for «Elektrisk»-gutta. Bare se her:

De får lov til å øvelseskjøre. Hurra! Endelig kan Marcus og Martinus sette seg bak rattet og starte prosessen med å ta lappen. Såfremt de ønsker å ha sertifikatet, da. Mopedførerbevis kan de ta allerede nå, og det samme gjelder førerprøven for lett motorsykkel eller seilfly (!). Her er det nok å velge i.

GIRA PÅ TRAKTOR? Da er det bare å kjøre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GIRA PÅ TRAKTOR? Da er det bare å kjøre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

De kan kjøre traktor. Som ikke går fortere enn 30 kilometer i timen, vel å merke. Dette trenger de ikke førerkort til, men de må holde seg unna offentlige veier. Ståhjuling er også et nytt framkomst-alternativ. Eventuelt fritidsbåt inntil åtte meter. Større båter er for øvrig et båtførerbevis unna.

De har nådd den seksuelle lavalderen i Norge. (Dette er neppe nødvendig å utdype ytterligere).

De kan ta jegerprøven. Kan Marcus og Martinus bli de nye jegertvillingene? Eventuelt traktortvillingene (ref. punktet over). Sist vi sjekka sto ikke skog og mark øverst på interesselisten til de to sangfuglene, men kanskje de alltid har hatt en drøm om å starte med jakt? Vel, da er det bare å kjøre på nå.

UKJENT HOBBY? Fra i dag får Marcus og Martinus lov til å dra på småviltjakt. Foto: Shuttershock / NTB Scanpix
UKJENT HOBBY? Fra i dag får Marcus og Martinus lov til å dra på småviltjakt. Foto: Shuttershock / NTB Scanpix Vis mer

De kan begynne med fallskjermhopping, hanggliding eller paragliding​. Ja, hvorfor ikke? Litt adrenalin-avspenning fra en hektisk og unison turné-hverdag?

De kan dra til legen uten at foreldrene får vite om det. Vi husker alle hvordan det var å være i puberteten, og det finnes ting man nødvendigvis ikke alltid ønsket å diskutere med foreldre. Skulle det oppstå noen uforutsette og kanskje pinlige problemer, som krever legebesøk, kan Marcus og Martinus nå altså holde dette heeeelt for seg selv.

Så må vi for all del ikke glemme at Trofors-duoen (for lengst) har beveget seg utenfor landets grenser, der en rekke andre regler gjelder. Hvordan er det for eksempel når gutta er i Sverige, der karrieren har skutt fart de siste årene?

Vel, de kan øvelseskjøre der også, om de vil. Eller skaffe seg traktor. I Sverige kan de også, hvis de var svenske statsborgere, nå bestemme fullt og helt over egen økonomi. I Norge må de vente to år til (veldig formelt, selvsagt).

MÅ FORTSATT VENTE LITT: I alle fall i Sverige og Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MÅ FORTSATT VENTE LITT: I alle fall i Sverige og Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Både på svensk og norsk jord må gutta pent smøre seg med litt tålmodighet hvis de ønsker å kjøpe alkohol eller tobakk. Reiser de derimot til Danmark, der de også har underholdt fans den siste tiden, kan de, fra i dag, kjøpe så mye øl (og alkohol under 16,5 prosent) de bare orker. Riktignok bare i matbutikken, ikke på restaurant.

Marcus og Martinus er for tiden på Europa-turné, men tilbringer fødselsdagen i Oslo, hvor de skal opptre i Oslo Spektrum i morgen og fredag.

Kilder: Barneombudet, Barneombudsmannen.se, De samvirkende købmænd, living-in-germany.net.

PARODIERES:I Nrk programmet «Hit for Hit» blir Marcus og Martinus parodiert. Her ser de parodien for første gnag. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer