Dette er «Skam»-stjernene

Her er alt du trenger å vite om TV-serien som tar Norge med storm.

TOK NORGE MED STORM: Serien «Skam» gjør stor suksess på NRK, og i disse dager sendes andre sesong av serien.  Foto: NRK
TOK NORGE MED STORM: Serien «Skam» gjør stor suksess på NRK, og i disse dager sendes andre sesong av serien. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: NRK opplever for tiden stor suksess med tenåringsserien «Skam», som følger hverdagen til en jentegjeng på Hartvig Nissen Videregående i Oslo.

I disse dager sendes sesong to av serien, og nylig bekreftet Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3, at det kommer en tredje sesong av «Skam».

Foreløpig er serien NRKs mest sette TV-serie på nett noen gang. 275.000 har så langt sett den aller første episoden i sesong to, mens snittet ligger på omtrent 200.000 seere per episode, ifølge Aftenposten

Selv om målgruppen for serien er ungdomsjenter, har «Skam» også truffet en større målgruppe. 

- Serien treffer i målgruppen 16 år, men sees også blant dem som eldre og de som er yngre, sier prosjektleder Marianne Furevold-Boland til NRK.

I tillegg følger mange seriens karakterer på sosiale medier.

Her finner du alt du trenger å vite om dramaet i tenåringenes liv så langt:

Første sesong dreier seg hovedsakelig om hverdagen til 16-åringen Eva Kviig Mohn (skuespiller Lisa Teige).

Saken fortsetter under bildet.

VENNINNER: Jentene i suksess-serien opplever store utfordringer på forskjellige måter, men de holder sammen.  Foto: NRK
VENNINNER: Jentene i suksess-serien opplever store utfordringer på forskjellige måter, men de holder sammen. Foto: NRK Vis mer

Typiske ungdomsproblemer

Eva er kjæreste med Jonas (skuespiller Marlon Langeland). Underveis i sesongen begynner problemene i forholdet å dukke opp, blant annet fordi hun lar seg fascinere av en to år eldre skolekamerat på skolen.

16-åringen opplever virkelig hvordan det er å være en ung og forvirret tenåring, og får stadig spørsmålet: «Eva, hvem er du egentlig?».

Saken fortsetter under bildet. 

UNGDOMSFORELSKELSE: I første sesong er Eva og Jonas et par, men etter hver som problemene baller seg på, velger Eva å slå opp med ham.  Foto: NRK
UNGDOMSFORELSKELSE: I første sesong er Eva og Jonas et par, men etter hver som problemene baller seg på, velger Eva å slå opp med ham. Foto: NRK Vis mer

Hun opplever utfordringer som utroskap, lav selvtillit og å måtte stå opp for seg selv i vanskelige situasjoner.

Til slutt slår hun opp med Jonas, og de beholder et godt vennskap i andre sesong.

Eva deler flere blinkskudd fra hverdagen sin på Instagram. 

Sk8rs gonna sk8 @jonas9000 @isakyaki

Et bilde publisert av E V A (@evamohn2)

Sterk og selvstendig

I første sesong blir vi også godt kjent med karakteren Noora (skuespiller Josefine Frida Pettersen), og i sesong to er det hennes liv som står i fokus. 

Noora er selvstendig, klok og er opptatt av feminisme og politikk. Hun er trofast og stiller alltid opp for venninnene sine. I sesong to opplever hun imidlertid utfordringer på nettopp disse punktene.

Saken fortsetter under bildet.

NOORA: I sesong to av den populære serien er det Noora som er i fokus, og vi får følge hennes utfordringer.  Foto: NRK
NOORA: I sesong to av den populære serien er det Noora som er i fokus, og vi får følge hennes utfordringer. Foto: NRK Vis mer

Det hele starter med at klassens mest populære gutt, William, viser interesse. Nooras nysgjerrighet på William er tydelig, men hennes sterke feministiske verdier står i veien. Ikke minst er det problematisk at hennes venninne Vilde er stormforelsket i William.

Dette setter Noora i en situasjon der hun nå teste sin styrke som venninne, i tillegg til å føle svakhet for det motsatte kjønn. 

Noora er også aktiv på Instagram. 

#Påskesquad

Et bilde publisert av Noora Sætre (@loglady99)

Drømmer om popularitet 

Vilde (skuespiller Ulrikke Falch), har en sentral rolle i serien. Hun er en tenåring som tydelig sliter med lav selvtillit, og har derfor lett for å la seg påvirke av sine jevnaldrende. 

Hun er jenta som ønsker å bli populær og å få bekreftelse, men er heller ikke redd for å stille spørsmål eller å være ærlig med venninnene - på godt og vondt. 

Saken fortsetter under bildet.

SKAM-JENTENE. Her er hovedpersonene i serien. Fra venstre: Sana, Eva (uklar i bakgrunnen), Chris, Vilde og Noora.  Foto: NRK
SKAM-JENTENE. Her er hovedpersonene i serien. Fra venstre: Sana, Eva (uklar i bakgrunnen), Chris, Vilde og Noora. Foto: NRK Vis mer

Hun er håpløst forelsket i tredjeklassingen William og gjør alt i sin makt for å vinne hans interesse. Det hun ikke vet er at William er forelsket i Noora.

Du kan følge Vildes hverdag på Instagram. 

Utadvent og uredd

Chris (skuespiller Ina Svenningdal) er uten tvil venninnegjengens guttejente. Hun har trendy klesstil og en vågal fremtoning mot det motsatte kjønn.

Hun er tydelig gjengens klovn og er alltid i godt humør. Til tross for at hun er utadvent og fremstår uredd, er hun ikke alltid like tøff når det gjelder å stå opp for selv seg og virker til tider konfliktsky. 

That feeling when you find a pumpkin in your friends nose! Happy Halloween

Et bilde publisert av @stas_a_vaere_chris

Du kan også følge Chris videre på Instagram.

Sana (skuespiller Iman Meskini) på sin side er kanskje gjengens mest ærlige medlem, som til tider kan virke litt overlegen. 

Hun er selvstendig, selvsikker og modig. Underveis i første sesong viser hun imidlertid at hun også har en myk side og at det er en selvfølge for henne å stille opp for vennene sine. 

Saken fortsetter under bildet.

TØFFE: Til venstre er karakteren Chris og til høyre på bildet er selvsikre Sana.  Foto: NRK
TØFFE: Til venstre er karakteren Chris og til høyre på bildet er selvsikre Sana. Foto: NRK Vis mer

Vil ikke skape kjendiser

Nylig avslørte Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3, hvorfor man ikke får se de fem hovedrolleinnehaverne, som er mellom 16 og 19 år, i media. 

- Vi ønsker at de skal kunne leve sine unge liv videre. De opplever et veldig trøkk, og vi tenker det er sunt at de ikke har så høy medieprofil. Vi er ikke ute etter å skape kjendiser. Vi er ute etter å lage en bra serie, forteller redaksjonssjefen til Adressa. 

Han innrømmet også at en del av det handler om å bevare seriens særegne «ektehet».

- Når du ser Nils Ole Oftebro i Mammon er du veldig klar over at det er skuespill. «Skam» gir en annen følelse. Både unge og voksne seere kan nok ta seg selv i å glemme at det er en dramaserie, fortalte Moslet.

«Skam» sendes på NRK3 fredager.

POPULÆRT: NRKs tenåringsserie «Skam» har tatt Norge med storm, og det ble nylig bekreftet at programmet får en tredje sesong. Foto: NRK
POPULÆRT: NRKs tenåringsserie «Skam» har tatt Norge med storm, og det ble nylig bekreftet at programmet får en tredje sesong. Foto: NRK Vis mer

LES OGSÅ: «Skam» får en tredje sesong

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer