KRITISERES: - Dette er en informativ dokumentar der vi så tydelig som mulig tar opp et meget alvorlig tema, sier Kathrine Sørland som selv har slitt med spiseforstyrrelse. Foto: Curt Hjertstedt/Seoghør.no
KRITISERES: - Dette er en informativ dokumentar der vi så tydelig som mulig tar opp et meget alvorlig tema, sier Kathrine Sørland som selv har slitt med spiseforstyrrelse. Foto: Curt Hjertstedt/Seoghør.noVis mer

- Dette er oppskriften på spiseforstyrrelse

Kathrine Sørland får sterk kritikk for sin nye dokumentarserie «Den perfekte meg».

SEOGHØR.NO: Denne uken stod Kathrine Sørland (32) frem og fortalte at hun i flere år slet med spiseforstyrrelser da hun jobbet som modell.

- Jeg husker jeg beundret en venninne med anoreksi. Hun hadde klart å slutte å spise, og jeg var misunnelig på hvor tynn hun var. Det er først i ettertid jeg ser hvor skummel den tankegangen var, fortalte hun til Her og Nå.

Til høsten blir Sørland å se som hovedrollen i TV-dokumentaren «Den perfekte meg». Her skal hun i løpet av en måned gjennom et knallhardt trenings- og kostholdsregime for å slanke seg ned til størrelse null. Dette vekker sterke reaksjoner.

- Her gir man en oppskrift, og dette kan ha en utrolig uheldig effekt. De som i størst grad påvirkes er unge jenter, som ikke er helt fornøyde med seg selv i utgangspunktet.

- Dette kan helt klart ha en smitteeffekt. For oss som jobber med helsefremmende og forebyggende arbeid, framstår dette som en katastrofe, sier ekspert på spiseforstyrrelser, Runi Børresen, til Dagbladet.

Også professor ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, stiller seg uforstående til programmets hensikt, og ser på det som en «trigger» eller oppskrift til en spiseforstyrrelse for personer som er i faresonen, skriver avisa.

Sørland sier hun skjønner reaksjonene, men tror at når folk får se programmet vil de se at det har en opplærende og skremmende effekt.

- Jeg forstår at det for mange kan virke ekstremt, men det er meningen fra vår side at folk skal reagere og våkne opp litt. Dette er en informativ dokumentar der vi så tydelig som mulig tar opp et meget alvorlig tema, forklarer hun til Dagbladet.LES OGSÅ: - Det er dritkjipt å bli eldre