<strong>SELVUTNEVNT AMBASSADØR:</strong> Det var den kanadisk-fødte milliardæren Sylvan Adams som betalte for Madonnas Eurovision-opptreden. Det er ikke det eneste han har gjort for sitt nye hjemland. Foto: NTB Scanpix
SELVUTNEVNT AMBASSADØR: Det var den kanadisk-fødte milliardæren Sylvan Adams som betalte for Madonnas Eurovision-opptreden. Det er ikke det eneste han har gjort for sitt nye hjemland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Madonna i Eurovision:

Dette er milliardæren som punget ut for Madonna

Den selvutnevnte Israel-ambassadøren går langt for å skaffe landet nye venner.

Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har den amerikanske artisten Madonna (60) fått enormt med spalteplass i verdenspressen, etter at hun lørdag opptrådte under Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Kort tid etter at hun hadde framført sine to låter, deriblant hiten fra 1989, «Like a Prayer», ble hun slaktet i sosiale medier.

Flere påpekte at hun sang surt, og at hun mildt sagt ikke leverte varene.

I forkant av showet ble det avslørt at prislappen for å få 60-åringen til Tel Aviv var på hele 11,4 millioner kroner, en sum som skal ha blitt dekket av den lokale milliardæren Sylvan Adams (60).

Men hvem er egentlig den søkkrike mannen som så godt som dukket opp fra intet og fikk verdensstjernen til Israel?

MADONNA: Ikke alle var imponert over det den aldrende popdronningen presterte fra scenen under Melodi Grand Prix: Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

Eiendomsmogul

Ifølge Forbes er Adams sønn av en av Canadas mest profilerte eiendomsinvestorer, Marcel Adams (98). Faren, som overlevde Holocaust i en nazileir i Romania, skal i dag være god for over 1,7 milliarder amerikanske dollar, noe som tilsvarer i underkant av 15 milliarder norske kroner.

<strong>OPPTRÅDTE:</strong> Madonna opptrådte under årets Eurovision-finale, en opptreden som har fått massiv kritikk både for stjernas vokalprestasjon og for det mye omtalte scenestuntet. Foto: NTB Scanpix
OPPTRÅDTE: Madonna opptrådte under årets Eurovision-finale, en opptreden som har fått massiv kritikk både for stjernas vokalprestasjon og for det mye omtalte scenestuntet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Sylvan gjør det godt. Han har jobbet som president og administrerende direktør i Iberville Developments, et av Canadas største eiendomsutviklingsselskaper - som ble grunnlagt av hans far - i nærmere 25 år.

I slutten av 2015 overlot han eiendomsselskapet til sønnen, Josh, og valgte å flytte fra Canada til fordel for Tel Aviv i Israel sammen med sin britiskfødte kone Margareth.

Siden den gang har Adams, som ifølge Jerusalem Post er kjent for å være mediesky, klart å klatre seg til nummer 35 på avisens liste over Israels mest innflytelsesrike personer. Den prestasjonen kommer av flere ting.

<strong>EIENDOMSUTVIKLER:</strong> Kanadisk-fødte Sylvan Adams har bygget opp formuen gjennom eiendomsutviklingsselskapet Iberville Developments, et av Canadas aller største. Foto: NTB Scanpix
EIENDOMSUTVIKLER: Kanadisk-fødte Sylvan Adams har bygget opp formuen gjennom eiendomsutviklingsselskapet Iberville Developments, et av Canadas aller største. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Merittert syklist

Selv om han bare har bodd få år i sitt nye hjemland, er Adams svært opptatt av å sette Israel på kartet og vise frem landets beste sider. På sitt visittkort skal han ha påskriften «En stor, selvutnevnt ambassadør for Israel», ifølge avisen.

Israel er et yndet land for sykkelsport, og de siste årene har Adams gjort sitt for å sette Israel på kartet hva gjelder sporten, da han har vært med å finansiere landets første og hittil eneste sykkellag, Israel Cycling Academy. Laget har blant annet flere nordmenn i stallen, og får Adams det som han ønsker, stiller laget til start under Tour de France i 2020.

Den 60 år gamle milliardæren er likevel ikke en hvilken som helst ihuga sykkelentusiast. Ikke bare var han med å finansiere verdens største sykkelkonkurranse, Giro d´Italia, da konkurransen startet i Israel i 2018, men han har selv flere seiere i sporten, fra både Canada og Israel. Dette til tross for at han startet med idretten først som 41-åring.

<strong>SYKKELENTUSIAST:</strong> Sylvan Adams er svært opptatt av sykling. Han har selv seiere i sporten fra både Canada og Israel, og er også medeier av sitt nye hjemlands første og eneste sykkellag. Foto: NTB Scanpix
SYKKELENTUSIAST: Sylvan Adams er svært opptatt av sykling. Han har selv seiere i sporten fra både Canada og Israel, og er også medeier av sitt nye hjemlands første og eneste sykkellag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke bare innen sykkelsport han ønsker at Israel skal hevde seg. Adams er også partner i Israels første forsøk på å lande et romfartøy, som har navnet Beresheet-prosjektet, på månen.

Landets første oppskytning foregikk i USA, i området kjent som «Romkysten» i Cape Canaveral i Florida, og Adams tok selv turen for å overvære oppskytingen den 22. februar 2019. I april ble det kjent at denne raketten krasjlandet på månen, noe som gjør at det foreløpig bare er tidligere Sovjetunionen, USA og Kina som har lyktes i forsøket.

Vil bedre landets rykte

Adams har også fulgt i sin fars fotspor hva gjelder filantropi, og har etablert en stiftelse i sitt eget og konas navn, som støtter utdannings- og medisinske prosjekter i både Canada og Israel.

I et nylig intervju med Jerusalem Post, åpnet han opp om begrunnelsen for sine mange prestisjefylte prosjekter og store donasjonsvillighet.

EUROVISION: Norske Mona Berntsen (29) danset for Madonna med det palestinske flagget på ryggen under gårsdagens Eurovision Song Contest-finale. Det skaper sterke reaksjoner. Video: Eurovison Song Contest Vis mer

- Jeg involverte meg i alle disse prosjektene av samme årsak. De demonstrerer alle Israels evner og beste sider til resten av verden, samtidig som de skaper nasjonal stolthet, sa Adams.

Han uttalte også at når han og kona «vendte tilbake» til Israel, (gjennomførte «Aliyah», et viktig konsept i jødisk kultur og i sionismen, journ.anm.), gjorde de det til sitt mål å vie resten av livet til sitt nye hjemland. Han anså både Giro d´Italia og Eurovision som en unik mulighet for å bedre landets rykte.

- Vi kan fortelle vår historie til et fåtall politikere og forretningsmenn, eller til turister som kommer til Israel, men dette er måten å nå den massive majoriteten som blir hjernevasket av et falsk narrativ om Israel. Min jobb er å sørge for nettopp det.

LES OGSÅ: Filmstjernen svimte av i Cannes

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer