KONTROVERSIELT: John Obi Mikels overgang fra Lyn til Chelsea ble alt annet enn "grei skuring". Foto: SCANPIX
KONTROVERSIELT: John Obi Mikels overgang fra Lyn til Chelsea ble alt annet enn "grei skuring". Foto: SCANPIX Vis mer

Dette er Mikel-saken:

John Obi Mikels overgang til Chelsea ble langt fra en enkel prosess...

SEHER.NO: Historien om den nigerinske fotballspilleren John Obi Mikel starter i 1995. Da var supertalentet bare åtte år gammel...

1995: John Obi Mikel kommer til Pepsi Football Academy i Jos, Nigeria.

2002: Mikel har blitt 14 år gammel. Dette året prøvespiller han for den gigantiske engelske fotballklubben Manchester United.

August 2003: Den norske agenten Rune Hauges speider Jack Karadas ser Mikel (16) briljere under U 17-Vm i Finland. Chelsea er interessert i ham, men har ikke noe sted å plassere gutten i påvente av arbeids- og oppholdtillatelse. Norges Toppidrettsgymnas (NTG) er en mulighet.

Høsten 2003: Rune Hauge tar kontakt med NTG om mulighetene for å kunne utvikle et prosjekt der spillere under 18 kan få oppholdstillatelse i Norge i forbindelse med studier. Hauge har engelske The Sport Entertainment  & Media Group (SEM) i ryggen - der blant annet John Shittu er ansatt. SEM har en speideravtale med Chelsea.

24. august 2004: Avtalen mellom Rune Hauges Profile Sports og NTG blir inngått med tanke på fire nigerianske stortalenter. NTG får 1.866.500 kroner på en konto kalt "profile".

8. september 2004: Rune Hauge lager en avtale direkte med Lyn for å sikre sine og Chelseas interesser. I avtalen står det at Lyn ikke har noen rettigheter av noe slag vedrørende John Obi Mikel. Andersen signerer.

15. september 2004: Lyn signerer amatørkontrakt med da 17 år gamle Mikel.

Desember 2004: Mikel trener med Chelsea i én uke.

April 2005: Chelsea får rapport om at Manchester Uniteds speidere er sett på en bislett-café sammen med de fire nigerianerne. Chelsea reiser til Oslo.

15 april 2005: Manchester United henvender seg til Lyn angående John Obi Mikel. Noen dager senere innleder de to klubbene samtalene.

22. april 2005: Mikel blir 18 år - og det blir laget en proffkontrakt med Lyn. Kontrakten er avgjørende for at Osloklubben skal ha mulighet til å tjene store penger på sin juvel. Morgan Andersen er tiltalt for å ha forfalsket denne kontrakten.

10. mai 2005: John Shittu og hans mektige sjef Jerome Anderson besøker Mikels bopel på Bekkestua.

11. mai 2005: Mikel blir meldt savnet fra Lyn-hold, men dukker senere opp som tilskuer under en cupkamp.

12. mai 2005: Mikel blir meldt savnet nok en gang. Han dukker opp i London og sier at han ble presset av Morgan Andersen til å skrive under for Manchester United.

13. mai 2005: Mikel sier at han heller vil spille for Chelsea.

12. august 2005: Fifas Dispute Resulution Chambers beordrer nigerianeren tilbake til Lyn.

6. september 2005: I brev til Fifa kommer advokatfirmaet Russels i London med en ny anklage mot Lyn. Mikel nekter for at han signerte proffkontrakt med Lyn da han fylte 18.

25. november 2005: Mikel anmelder Andersen for dokumentfalsk.

3. juni 2006: BBC melder at Chelsea har betalt 14 millioner pund til Manchester United og fire millioner pund til Lyn.

LES OGSÅ: Morgan tok til tårene