«Leaving Neverland» og Michael Jackson:

Dette er mennene bak sjokk-anklagene

En av dem har jobbet med Britney Spears, men skaper nå overskrifter av mye dystrere årsaker.

SNAKKER UT: Wade Robson og James Safechuck (i midten) forteller om sine opplevelser med popkongen Michael Jackson i HBOs nye dokumentar. Robson har blant annet gjort seg bemerket for sitt samarbeid med Britney Spears. Foto: NTB Scanpix
SNAKKER UT: Wade Robson og James Safechuck (i midten) forteller om sine opplevelser med popkongen Michael Jackson i HBOs nye dokumentar. Robson har blant annet gjort seg bemerket for sitt samarbeid med Britney Spears. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Søndag hadde HBOs fire timer lange dokumentar om avdøde Michael Jackson, «Leaving Neverland», premiere i USA, og denne helgen vises den på NRK 2.

I dokumentaren møter vi Wade Robson (36) og James Safechuck (41), som begge hevder at popkongen begikk overgrep mot dem da de var barn.

Både Robson og Safechuck hevder i dokumentaren at Jackson utsatte dem for seksuelle overgrep over flere år. Dette skal ha startet da de var henholdsvis sju og elleve år gamle. Familiene deres støtter påstandene.

I 2004 måtte Jackson møte i retten etter anklager om seksuelle overgrep mot barn. Han ble frikjent, men ryktene omspant popgiganten helt til hans død i 2009. Jacksons familie benekter Safechucks og Robsons anklager, og raser mot HBO over den nye dokumentaren.

Begge de to mennene nektet for å ha blitt utsatt for overgrep under en rettssak i 2005. I en årrekke holdt de fast ved dette, før de begge selv fikk barn - og dermed forsto hvor sårbare de selv hadde vært.

STØTTET JACKSON: I 2005 nektet Wade Robson for at Michael Jackson hadde forgrepet seg på ham. Her avbildet på vei ut av rettslokalet. Foto: NTB Scanpix
STØTTET JACKSON: I 2005 nektet Wade Robson for at Michael Jackson hadde forgrepet seg på ham. Her avbildet på vei ut av rettslokalet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sov på Jacksons soverom

- Da sønnen min fylte sju år, fikk jeg en intens følelse av kjærlighet og lettelse over å vite at han var tryggere enn jeg noen gang var, har Wade Robson uttalt til The Guardian, om hvorfor han når står fram med sin versjon av historien.

Robson jobber som danser, koreograf, produsent og låtskriver, og har blant annet jobbet med Britney Spears (37).

I en alder av fire kunne han alle de ikoniske dansene til Michael Jacksons hits, og som femåring fikk han møte popkongen for første gang, etter å ha vunnet en dansekonkurranse i hjemlandet Australia. Premien var nemlig et møte med kongen av pop.

LEAVING NEVERLAND: I mars har den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer

To år senere, i 1989, møttes de igjen, da Robson og familien reiste til California på ferie. Moren, Joy Robson, tok kontakt med Jackson, som inviterte dem til sitt berømte hjem - Neverland.

- Det føltes som om vi hadde kjent ham i flere år, forteller 36-åringen til The Guardian når han minnes tilbake til at han og søsteren sov på Jacksons soverom, mens foreldrene sov i et gjestehus.

Da familien skulle fortsette ferien sin i Grand Canyon, ble Robson værende hos popstjernen. Overgrepene skal ha startet så fort familiens bil forlot innkjørselen.

NEVERLAND: Michael Jackson inviterte familien Robson til sitt hjem i California. Her skal marerittet ha startet for da sju år gamle Wade Robson. Foto: NTB Scanpix
NEVERLAND: Michael Jackson inviterte familien Robson til sitt hjem i California. Her skal marerittet ha startet for da sju år gamle Wade Robson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hadde vårt eget bånd

Robson ble værende hos Jackson i ei uke. På dette tidspunktet var han sju år gammel, og overgrepene skal ifølge 36-åringen ha fortsatt i ytterligere sju år.

I 1991 flyttet da ni år gamle Robson, moren Joy og søstera Chantal fra Australia til Los Angeles for å satse på den unge guttens dansekarriere. Familien hadde fortsatt mye kontakt med Jackson, og også mamma Joy følte et spesielt bånd til popkongen.

- Jeg følte at vi hadde vårt eget forhold. Som om han var broren min, eller en nær venn. Han ble ofte ensom, og vi snakket om det, har hun uttalt, ifølge CBS News.

POPKONGEN: Michael Jackson fikk legendestatus i løpet av sin karriere. Her avbildet i 1988, året før Robsons overgrep skal ha startet. Foto: NTB Scanpix
POPKONGEN: Michael Jackson fikk legendestatus i løpet av sin karriere. Her avbildet i 1988, året før Robsons overgrep skal ha startet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skremt til taushet?

Ifølge Esquire ble Robson for første gang kontaktet av politiet tidlig på 1990-tallet, etter at en tannlege anklaget Jackson for å antaste hans 13 år gamle sønn.

- Det første jeg tenkte på da politiet begynte å stille meg spørsmål, var det Michael fortalte meg allerede da jeg var sju år gammel: «Hvis noen finner ut at vi gjør seksuelle ting, vil vi begge havne i fengsel». Det var skremmende, hevder Robson i den nye HBO-dokumentaren.

Overgrepene skal altså ha fortsatt i flere år etter dette, helt til 1996.

Først i 2013, fire år etter popkongens bortgang, gikk Wade Robson til sak mot Jackson-familien. I søksmålet hevdet han at han hadde blitt seksuelt misbrukt fra alderen sju til 14, i hele sju år. Året etter, i 2014, sto også James Safechuck fram, og hevdet at han hadde blitt misbrukt av Jackson i fire år, fra 1988 til 1992.

Benekter desperasjon

Flere har ifølge Oxygen spekulert på om Robson gikk til sak mot Jackson-familien i desperasjon etter penger, som følge av at et show han jobbet med gikk i vasken. Dette har han avvist overfor Vanity Fair.

- Det er helt feil. Jeg var midt i et nervøst sammenbrudd. Jeg falt sammen, og trakk meg fra prosjektet. De anklagene er helt feil, hevdet han nylig.

Robson har siden 2005 vært gift med Amanda Rodriguez. Paret, som har en sønn sammen, driver stilftelsen «Robson Family Fund» på Hawaii, som tilbyr støtte og hjelp til ofre for seksuelt misbruk.

Ble med på turné

Ifølge The Guardian var James Safechuck ti år gammel da han møtte Michael Jackson første gang. Den unge gutten var da valgt ut til å være med i en Pepsi-reklame med popkongen.

Da Safechuck gikk til sak mot Jackson i 2014, hevdet han at sangeren ga ham og familien gaver og søte brev for å forføre dem. Han skal også ha gitt familien en reise på første klasse til Hawaii, der han for første gang skal ha spurt Safechucks foreldre om sønnen deres kunne sove på rommet hans.

Stephanie Safechuck sa nei til forespørselen, og hun uttalte også nylig overfor CBS News at hun tidlig satte grenser og forbød sønnen å bo på rom med Jackson. Med tida forsvant disse.

I 1988 ble tiåringen invitert med på Jacksons «Bad»-turné, og det er i den perioden overgrepene skal ha startet.

- Det skjedde helt naturlig. Ektemannen min og jeg må ha sagt «ja, du kan gå og sove med Michael», sa hun til nettstedet, og referer til da de var i Paris på turné.

OMSTRIDT: «Leaving Neverland» har vekket sterke reaksjoner på flere flanker. Her er Wade Robson (t.v.) og James Safechuck avbildet med regissør Dan Reed (midten). Foto: AP/ NTB scanpix
OMSTRIDT: «Leaving Neverland» har vekket sterke reaksjoner på flere flanker. Her er Wade Robson (t.v.) og James Safechuck avbildet med regissør Dan Reed (midten). Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Der skal Jackson angivelig ha forgrepet seg på gutten. Safechucks mor innbilte seg at alt var greit, i og med at hun var med sønnen på disse turneene, men hun innrømmer i dokumentaren at hun bet seg merke i at hotellrommene deres stadig ble plassert lengre fra hverandre.

Dette hadde alltid en naturlig grunn, ifølge artistens team, og derfor tenkte hun ikke mer på det.

- Det var så overveldende

Både Safechuck og Robson uttalte forrige uke til «CBS This Morning» at de har inntrykk av at Jackson på et eller annet vis klarte å berolige foreldrene.

- Michael brukte mye tid på å snakke med foreldrene våre og på å bygge et forhold til dem. Han la merke til dem, og de ble mykere med tida. Det er deres jobb å beskytte oss, og det gjorde de ikke. Men jeg prøver å se på det fra deres synspunkt, uten å la dem slippe unna med det, sa Safechuck til kanalen.

Stephanie Safechuck har beskrevet det hele som et «eventyr» i ettertid.

- Han kunne vært hvor som helst og med hvem som helst, men Michael ville være med vår familie. Det var så overveldende, og som et eventyr. Jeg mistet meg selv i det hele, har Stephanie Safechuck sagt.

Bryllupsseremoni

På et tidspunkt skal James Safechuck og Jackson ha hatt en bryllupsseremoni. Selvsagt ikke på ekte, men opplevelsen har satt tydelige spor i 41-åringen.

- Vi gjorde det på soverommet hans, og vi ga hverandre løfter som om det skulle knytte oss sammen for alltid. Det føltes bra. Og ringen var fin. Den har en rad med diamanter, sier Safechuck.

Tiåringen var på det tidspunktet svært glad i smykker, og har fortalt at han fikk smykker som lønn for seksuelle tjenester.

- Han ville si at jeg trengte å selge ham noe for å fortjene gavene, har han uttalt.

Ville ikke stå fram

Safechuck fortalte til Associated Press i februar at han var i tvil om han ønsket å stå fram med historien sin i den nå mye omtalte dokumentaren om Jackson, da han var redd for at historien om ofrene skulle forsvinne i det hele.

41-åringen har tidligere uttalt til Vanity Fair at innspillingen var krevende. Også det å høre Jacksons musikk er noe som påvirker ham den dag i dag.

- Jeg tror ikke det går en eneste dag uten at jeg hører en av sangene hans. Om jeg går ut og tar en drink med en venn, om jeg prøver å slappe av og la alt gå - han kommer på. Hver gang. Det er vanskelig. Det blir lettere, men det er vanskelig.

FORTELLER SIN HISTORIE: James Safechuck hevder han ble misbrukt seksuelt av Michael Jackson i fire år. Her avbildet i februar. Foto: NTB Scanpix
FORTELLER SIN HISTORIE: James Safechuck hevder han ble misbrukt seksuelt av Michael Jackson i fire år. Her avbildet i februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hadde planer om å tie

Safechuck lever, i motsetning til Robson, et liv utenfor rampelyset, og jobber med IT. Han er gift og har to barn, noe som skal ha påvirket valget om å stå fram.

I rettsdokumenter fra 2014 står det at Safechucks refleksjoner rundt sine erfaringer med Jackson, samt å se sine egne barn, fikk ham til å innse at det Jackson gjorde mot ham var «sykt».

Han hadde i utgangspunktet ikke tenkt til å fortelle sin historie til noen.

- Ville jeg ha tatt med meg dette i graven? Jeg hadde absolutt planer om det. Jeg hadde ingen planer om å fortelle dette til noen. Hvis han fortsatt var i live, kan det godt være at historien hadde dødd med meg, sa han til CBS.

LES OGSÅ: Får frekke tilbud fra gifte kjendiser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer