Fyre Festival:

Dette er mannen bak skandale-festivalen

Billy McFarland lurte «alle».

SKANDALØS: Billy McFarland har de siste dagene blitt omtalt over hele verden. I 2017 arrangerte han festivalen Fyre på Bahamas, som han hevdet skulle bli en meget luksuriøs opplevelse. Resultatet lignet mer på en flyktningleir eller «The Hunger Games», mente publikum. Foto: NTB scanpix
SKANDALØS: Billy McFarland har de siste dagene blitt omtalt over hele verden. I 2017 arrangerte han festivalen Fyre på Bahamas, som han hevdet skulle bli en meget luksuriøs opplevelse. Resultatet lignet mer på en flyktningleir eller «The Hunger Games», mente publikum. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den siste uken har det vært vanskelig å surfe på nettet uten å snuble over artikler om den såkalte Fyre-festivalen. Med billettpriser opp mot hundre tusen kroner ble ivrige festivalgjengere lovet det ypperste av luksus i 2017.

En vill festival på en privat øy i Bahamas, med flotte villaer, gastronomisk catering, reise til og fra med privatfly og en rekke internasjonale artister på scenen.

Kunder ble lokket til å kjøpe billetter av supermodeller som Bella Hadid (22) og Emily Ratajkowski (27), som i sosiale medier og i en reklamefilm fristet med blått hav, hvite stender og utømmelige mengder alkohol så langt øyet kunne se.

LØFTET: Slik forsøkte Fyre Media og Billy McFarland å selge Fyre Festival til reiselystne, rike amerikanere. Supermodell Bella Hadid (forgrunnen til høyre) var blant andre med i kampanjen. Foto: Fyre Festival
LØFTET: Slik forsøkte Fyre Media og Billy McFarland å selge Fyre Festival til reiselystne, rike amerikanere. Supermodell Bella Hadid (forgrunnen til høyre) var blant andre med i kampanjen. Foto: Fyre Festival Vis mer

Alle aspekter av den nye festivalen, slik arrangørene Ja Rule (42) og Billy McFarland (26) forespeilet det, var sexy. «Flyktningleieren» som møtte festivalpublikumet, attpåtil i pøsregn, var det stikk motsatte.

SANNHETEN: Dette synet møtte de over 400 gjestene i 2017. Luksusboligene, gourmetmaten, transporten og alt annet som ble lovet, var ikke å oppdrive på Bahamas-øya. Foto: NTB scanpix
SANNHETEN: Dette synet møtte de over 400 gjestene i 2017. Luksusboligene, gourmetmaten, transporten og alt annet som ble lovet, var ikke å oppdrive på Bahamas-øya. Foto: NTB scanpix Vis mer

Billy McFarland ble i høst dømt til seks års fengsel for det som av flere omtales som rent bedrageri. Det skulle imidlertid ikke bli siste gang han svindlet noen, og det var på langt nær heller den første.

Historien om arrangøren og hans skandalefestival tar i disse dager verden med storm.

New York-elitist

Det er to dokumentarer som sørger for at historien fra 2017 nå får nytt vann på mølla. Netflix og Hulu har begge, samme uke, publisert hver sine dokumentarer om hva som egentlig foregikk da tusenvis av mennesker ble lurt trill rundt.

Det var den New Jersey-fødte forretningsmannen Billy McFarland som, i samarbeid med den internasjonalt kjente rapperen Ja Rule, kom på ideen om å skape den eksklusive festivalen på en privat øy midt i Bahamas.

Skrur vi klokken noen år tilbake, før den grandiose ideen dukket opp, finner vi McFarland i New Jersey. Han ble født vinteren i 1991. Begge foreldrene hans var eiendomsutviklere, og foreldrenes arbeidsmoral har trolig hatt en innvirkning på ham.

Allerede som 13-åring startet han sin første bedrift - en startup som skulle sørge for at designere og bedrifter som hadde behov for dem fikk møtes. Derfra gikk det raskt, ifølge et intervju han tidligere har gjort med New York Post.

ENTREPRENØR: Billy McFarland, her fotografert på et event i 2014, skulle bli en av USAs mest omtalte menn. Det var derimot ikke på grunn av noe positivt. Foto: Ian Moran (I to Z Photo + Video) / Wikimedia Commons
ENTREPRENØR: Billy McFarland, her fotografert på et event i 2014, skulle bli en av USAs mest omtalte menn. Det var derimot ikke på grunn av noe positivt. Foto: Ian Moran (I to Z Photo + Video) / Wikimedia Commons Vis mer

Han begynte på universitetet, men droppet ut før det første året var omme. Han ønsket nemlig å starte en nok en bedrift, en nettside med navnet Spling. Til Technical.ly sa han den da 20 år gamle gutten at han måtte flytte til New York for å finne investorer til prosjektet. Byen ble hans hjem og base, og med årene ble han en slags kjendis i metropolens utelivsbransje.

Målet hans var nemlig hele tiden å rette seg mot såkalte «millennias», eller millenniumsgenerasjonen, og spesielt de aller rikeste av dem. I 2013 kom han på ideen som virkelig skulle samle den unge, elitistiske, pengesterke gruppen. Det var også dette som skulle bli begynnelsen på slutten.

Luksusklubb

I 2013 opprettet McFarland selskapet Magnises, hvis formål var å være en eksklusiv klubb for New Yorks aller rikeste og hippeste. Medlemmene fikk tilgang til elleville fester i bedriftens lokaler i West Village, luksusmiddager, konserter og privatsjåfør om de meldte seg inn.

Det var også her McFarland møtte rapperen Ja Rule, som seinere skulle vise seg å bli en sentral spiller i Fyre-fiaskoen.

PARTNERE: Rapperen Ja Rule hevder i dag at han ikke visste at festivalen var dødsdømt. Her er han fotografert med McFarland på Bahamas i forbindelse med promoteringen av festivalen. Foto: Netflix
PARTNERE: Rapperen Ja Rule hevder i dag at han ikke visste at festivalen var dødsdømt. Her er han fotografert med McFarland på Bahamas i forbindelse med promoteringen av festivalen. Foto: Netflix Vis mer

Et medlemskap ville bare koste en årlig sum av 250 dollar, rundt 2100 kroner, og for den prisen ville de i tillegg få et eksklusivt kredittkort. Det var i hvert fall planen som ble forespeilet medlemmene.

Business Insider skrev i 2017 at flere medlemmer begynte å klage på Magnises en stund etter at selskapet ble opprettet. De fikk ikke bestilte billetter i tide, turene de hadde bestilt ble avlyst, og det tok lang tid å få eventuelle utlegg tilbake. Dette førte selvsagt til sure miner, og enkelte oppsagte medlemskap. Samtidig sto folk fortsatt på venteliste for å få være med.

Selv om McFarland tilsynelatende tok klagene på alvor, var han allerede i gang med sitt neste, store prosjekt. Han etablerte selskapet Fyre Media Inc., som ble moderselskapet til festivalen han etter hvert skulle arrangere.

Ifølge Bloomberg har selskapet hevdet å være verdt rundt 90 millioner dollar, eller 772 millioner norske kroner, mens det faktisk bare omsatte for rundt en halv million kroner.

Han løy til 80 investorer om dette, slik at de skulle spytte inn mer penger. Investorene tapte sammenlagt 26 millioner dollar, godt over 220 millioner kroner. Han hevdet også å ha en vill formue, blant annet på grunn av Facebook-aksjer til 2,5 millioner dollar. Sannheten var at han bare eide aksjer til rundt 120 000 kroner.

KOSTE SEG: Det var ingen tegn til at Billy McFarland ikke tok festivalen seriøst under promoteringen. Her koser han seg på vannscooter mens reklamefilmen ble spilt inn. Foto: Netflix
KOSTE SEG: Det var ingen tegn til at Billy McFarland ikke tok festivalen seriøst under promoteringen. Her koser han seg på vannscooter mens reklamefilmen ble spilt inn. Foto: Netflix Vis mer

De hvilte imidlertid ikke på sine laurbær av den grunn. Selskapet lagde blant annet appen Fyre, som skulle gjøre det enklere å booke artister til arrangementer og konserter. Ideen om å lage en festival for å promotere appen kom da McFarland og Ja Rule mellomlandet på øyområdet Exumas på Bahamas.

Førstnevnte har tidligere uttalt til Rolling Stone at begge forelsket seg i øyparadiset, og skjønte at det her lå en forretningsmulighet. Problemet var bare at de ikke klarte å levere.

Ellevill kampanje

Stridens kjerne her er altså denne skandaløse festivalen som aldri ble noe av. Vanity Fair skriver at duoen fløy ned en rekke verdenskjente influensere til øya, der det ble filmet en reklamefilm, tatt bilder og festet flere dager til ende.

PARADIS: Slik ser promoen for «Fyre Festival» ut. Et paradis som inviterer til luksus, modeller og dyr moro. Realiteten ble noe annet. Video: Fyre Festival via YouTube Vis mer

Når du samler Emily Ratajkowski, Hailey Bieber, Chanel Iman og Bella Hadid i en video, er det klart at man får oppmerksomhet. I tillegg ryktes det at supermodell og realitystjerne Kendall Jenner ble betalt 250 000 dollar, omtrent 2,1 millioner kroner, for å legge ut et par promoterende innlegg på Instagram, ifølge Vanity Fair.

At navn som Major Lazer, Blink 182, Migos, Disclosure og norske Matoma sto på plakaten over artister som skulle opptre, var selvsagt også et pluss. Ingen av dem endte med å spille for festivalfolket. De eneste som sto på scenen på «luksusfestivalen», var en gjeng med lokale musikere.

Planen var egentlig å arrangere festivalen på øya Norman's Cay, som tidligere ble brukt som en del av smuglerruta til kokainbaron Pablo Escobar. McFarland hevdet å ha kjøpt øya, men pengene til eierne ble aldri overført. I tillegg skal det, ifølge Netflix-dokumentaren, ha foreligget en avtale om at navnet til den forhatte dopkongen ikke skulle brukes i promoteringen.

I reklamefilmen står det imidlertid svart på hvitt at øya tidligere var eid av Escobar, noe som sørget for at avtalen ble brutt brått. De ble derfor nødt til å skifte til en øy som ikke var privateid, men det fikk gjestene aldri greie på før de ankom øya i april 2017.

Flere i arrangørduoens krets skal ha bedt dem om å avlyse festivalen før det var for seint. De hadde verken penger eller ressurser til å ta imot alle gjestene. Som en løsning på pengekrisen, ble publikum en stund før festivalen startet bedt om å overføre penger til en konto. Den kontoen skulle de få tilgang på når festivalen startet, via armbånd man kunne betale med på området.

Arrangørene foreslo at man burde overføre nok, slik at man hadde omtrent 500 dollar å leve på om dagen. 4200 kroner daglig, altså. Pengene de fikk inn skal ifølge flere Netflix har pratet med ha blitt brukt til et siste forsøk på å redde drittstormen som var like rundt hjørnet.

KAOTISK: Luksusfestivalen «Fyre Festival» skulle være et paradis på Bahamas. Rike mennesker brukte opptil 200 000 kroner på billettene, nå trygler de om å få dra hjem. Se hvordan festivalen endte og hva festivalgjengerne sier i videoen. Video: Scanpix/Twitter Vis mer

Det var ingen villaer i sikte for gjestene da de ankom. De skulle i stedet sove i gamle telt, som tidligere hadde vært brukt for å innlosjere ofre etter naturkatastrofer. Det pøsregnet.

Luksusmaten de ble lovet viste seg å være tørt brød med svett ost. Det var ikke nok toaletter på stedet. Bagasjen ble oppbevart i en lastebil. Privatflyene ble erstattet med charterfly fra lavprisselskaper.

Bak lås og slå

Kort sagt kan det sies å ha vært en katastrofe uten like. Ringvirkningene ble enorme, og mediene var nådeløse i sin dekning av saken. Søksmålene lot heller ikke vente på seg. Arrangørene og moderselskapet ble saksøkt av flere, og den fornærmede parten krevde blant annet en erstatning på 100 millioner dollar for bedrageri, brudd på kontrakten og feilaktig framstilling av festivalen.

- Festivalens mangel på tilstrekkelig mat, vann, ly og medisinsk omsorg skapte en farlig og panisk situasjon blant deltakerne. Plutselig befant deltakerne seg på en øde øy uten forsyninger. Det var mer som å være med på «The Hunger Games» eller «Lord of the Flies», skrev kjendisadvokat Mark Geragos i søksmålet.

Sommeren 2017 ble Billy McFarland arrestert, siktet for bedrageri. Han var imidlertid raskt ute på gata igjen, etter å ha betalt kausjon. I høst falt imidlertid dommen mot «seriebedrageren» - som dommeren døpte ham.

DØMT: Billy McFarland, her på vei ut av retten i 2017, ble siktet for bedrageri og varetektsfengslet. Han betalte imidlertid kausjon, og var en fri mann igjen. I perioden fram mot rettssaken høsten 2018 svindlet han nye mennesker. Hans tidligere advokat Sabrina Shroff går bak ham her. Foto: NTB scanpix
DØMT: Billy McFarland, her på vei ut av retten i 2017, ble siktet for bedrageri og varetektsfengslet. Han betalte imidlertid kausjon, og var en fri mann igjen. I perioden fram mot rettssaken høsten 2018 svindlet han nye mennesker. Hans tidligere advokat Sabrina Shroff går bak ham her. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg løy til investorer om forskjellige sider ved Fyre Media og min personlige økonomi, sa festivalarrangøren i retten, ifølge New York Times.

Han ble «bare» dømt til seks år i fengsel. Hans advokat forsøkte å argumentere med at hans klient var psykisk syk, og led av vrangforestillinger om at han var mer talentfull enn han egentlig var, ifølge AP. Han kunne ha risikert 15 år bak lås og slå. For etter at Billy McFarland ble siktet og slapp ut av fengsel sommeren 2017, gikk han i gang med en ny svindel.

McFarland lurte en billettleverandør til å forhåndskjøpe billetter til framtidige festivaler for 16 millioner kroner. Han forsøkte blant annet, gjennom en forretningspartner, å selge unna billetter til Grammy-utdelingen og Met-gallaen. Dette er arrangementer for spesielt inviterte, og billetter kan derfor ikke kjøpes.

26-åringen erkjente svindelen, sa i retten i høst at han hadde grovt undervurdert ressursene som krevdes for å arrangere luksusfestivalen, og forsøkte å prate seg bort fra mye av alvoret.

Den dag i dag hevder McFarland, som angivelig skal ha fått betalt av Hulu for å prate i deres nye dokumentar om skandalefestivalen, at det aldri var meningen at festivalen skulle ende slik den gjorde. Tidligere ansatte og venner hevder det samme, men mener samtidig at arrangøren fikk flere tydelige tegn på at det ville gå til helvete tidlig i prosessen. Ja Rule har, ifølge BBC, også hevdet at han ble lurt av McFarland.

Hvor lenge McFarland må sitte inne, er fortsatt ikke kjent. Det kan hende dommen på seks år forkortes på grunn av god oppførsel, men han vil nok tvilsomt få livet han en gang hadde tilbake. Refinery29 anslår at formuen hans, som aldri har vært spesiell høy, i dag er minus 42 millioner kroner.

LES OGSÅ: Derfor bytter han etternavn

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer