Mary Austin:

Dette er kvinnen som stjal Freddie Mercurys hjerte

Den 67 år gamle kvinnen arvet mesteparten av Queen-vokalistens enorme formue.

PAR I HJERTER: «Queen»-vokalist Freddie Mercurys kjæresteforhold med butikkmedarbeideren Mary Austin er sagnomsust. Her er de to avbildet sammen i 1985, seks år før Mercury gikk bort. Foto: NTB Scanpix
PAR I HJERTER: «Queen»-vokalist Freddie Mercurys kjæresteforhold med butikkmedarbeideren Mary Austin er sagnomsust. Her er de to avbildet sammen i 1985, seks år før Mercury gikk bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Freddie Mercury var en av 80-tallets mest markante skikkelser, og som vokalist i Queen ble han kjent for låter som «Bohemian Rhapsody», «We Will Rock You» og «Radio Ga Ga».

Overbittet, barten og de særegne kostymene var med på å gjøre Mercury til et ikon - selv i dag. Neste uke er det 27 år siden han døde, bare 45 år gammel.

Filmen som forteller historien om Queen, deres musikk og den avdøde vokalisten, går for tiden på kino. I filmen, som har fått det passende navnet «Bohemian Rhapsody», vies det også mye tid til Mercurys mangeårige kjæreste, Mary Austin.

DEN GANG DA: Freddie Mercury og Mary Austin avbildet sammen i hyggelig lag på en nattklubb i London i 1984, flere år etter at de hadde gått fra hverandre. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Freddie Mercury og Mary Austin avbildet sammen i hyggelig lag på en nattklubb i London i 1984, flere år etter at de hadde gått fra hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Du er ikke biseksuell, du er homofil»

Freddie Mercury, hvis egentlige navn var Farrokh Bulsara, møtte den unge butikkmedarbeideren helt i starten av Queens levetid på slutten av 60-tallet, fem år etter at han flyttet fra fødestedet Zanzibar til England (opprinnelig var Mercurys foreldrene parsere som hadde forlatt India).

24 år gammel, og nettopp eksaminert ut fra college, falt han pladask for 19 år gamle Austin. Ifølge New York Post skal det ha vært Queen-gitarist Brian May som introduserte dem for hverandre, og det tok ikke lang tid før de to flyttet sammen i en liten leilighet i London.

I FILMEN: Skuespillerne Rami Malek (37) og Lucy Boynton (24) har rollene som henholdvis Freddie Mercury og Mary Austin i «Bohemian Rhapsody». Foto: NTB Scanpix
I FILMEN: Skuespillerne Rami Malek (37) og Lucy Boynton (24) har rollene som henholdvis Freddie Mercury og Mary Austin i «Bohemian Rhapsody». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forholdet mellom Mercury og Austin var riktignok preget av tubulens, hovedsakelig fordi hun måtte konkurrere med hans drøm om å bli rockestjerne. Det var derimot en annen faktor som sørget for at paret brøt forlovelsen i 1975, to år etter at Mercury fridde:

- Jeg kommer aldri til å glemme det øyeblikket. Jeg hadde vært naiv, og det tok meg en stund å innse sannheten. Etterpå var han lettet over å endelig ha fortalt meg at han er biseksuell. Rikignok husker jeg at jeg sa til ham: «Nei, Freddie, jeg tror ikke du er biseksuell, jeg tror du er homofil», fortalte Austin i et lengre intervju med Daily Mail i 2013.

- Alltid kona mi

Mercury sto aldri offentlig fram med legningen sin, selv ikke da han fortalte om aids-sykdommen dagen før han døde. Det var imidlertid viden kjent at sangeren hadde et kjæresteforhold med den manlige stylisten Jim Hutton i årene før han gikk bort.

Til tross for at Mercury valgte bort Austin, som senere fikk barn og giftet seg, forble de to nære venner.

GOD SAVE THE QUEEN: Her går det fort i svingene og historisk sett er det mye som ikke stemmer, men for en herlig, deilig, jålete og rørende film om rock, stormannsgalskap, hits og ensomhet med mye mer. Vis mer Vis mer

- Alle elskerne mine spurte meg om hvorfor de ikke klarte å erstatte Mary, men det er simpelthen umulig. Den eneste vennen jeg har er Mary, og jeg vil ikke ha noen andre. For meg var hun alltid kona mi. For meg var det ekteskap. Vi trodde på hverandre, og det var nok for meg, sa Mercury i et intervju i 1985, ifølge New York Post.

Den berømte vokalisten testamenterte bort mesteparten av formuen og eiendommene til kvinnen i sitt liv, før han sovnet stille inn i 1991. Austin gjorde seinere flere intervjuer om Mercury, blant annet i tv-dokumentaren «Freddie Mercury: The Untold Story» fra 2000.

Forsvant fra rampelyset

Etter å ha stilt opp for det ovennevnte intervjuet med Daily Mail i 2013, har det derimot vært stille fra den britiske kvinnen, som i dag er 67 år. Austin skal heller ikke ha vært involvert i innspillingen av «Bohemian Rhapsody», skal vi tro skuespilleren som portretterer henne, Lucy Boynton (24).

- Jeg forsøkte å finne en balanse mellom å gjengi en mest mulig ærlig og nøyakig versjon av hennes historie, basert på tidligere intervjuer, og samtidig respektere hennes beslutning om et liv utenfor offentligheten. Det er en kreativ tolkning, fortalte Boynton til Bustle tidligere denne måneden.

MEDIESKY: Mary Austin blir sjelden avbildet i offentligheten. Her under begravelsen til Freddie Mercury i 1991. Foto: NTB Scanpix
MEDIESKY: Mary Austin blir sjelden avbildet i offentligheten. Her under begravelsen til Freddie Mercury i 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På tross av at hennes romanse med en av verdens mest kjente musikere har fått ny oppmerksomhet, har Mercurys ekskjæreste ingen ønsker om å være en del av rampelyset. I dag lever hun visstnok et svært tilbaketrukket liv, bak høye murer i en av Mercurys tidligere London-eiendommer, langt borte fra blitslampene.

Dette har riktignok ikke hindret tabloidmediene fra å forsøke og grave opp ny informasjon om Austin. The Sun har eksempelvis senest sporet opp en av 67-åringens naboer, som går god for beskrivelsene om at hun er som sunket i jorda.

- Han var alt for meg

- De siste fire årene har jeg bare sett henne to ganger. Hun kjører en gammel Mercedes og holder seg for seg selv, hevder den ikke-navngitte naboen.

Austin fikk to sønner med mannen hun traff etter Mercury, maleren Piers Cameron - og var senere gift med en ny mann, Nick Holford.

Selv om 67-åringen, som i dag er skilt, fant kjærligheten på ny etter Mercury, er det tydelig at Queen-vokalisten alltid vil ha en helt spesiell plass i hjertet hennes.

- Jeg mistet egentlig familien min da Freddie døde. Bortsett fra sønnene mine, var han alt for meg. Han var som ingen andre, fortalte hun i Daily Mail-intervjuet.

ÅRET FØR DØDSFALLET: Her har Freddie Mercury og «Queen»-kollegene Roger Taylor og Brian May akkurat vunnet pris under BRIT Awards i 1990. Året etter døde Mercury av sykdom i sitt eget hjem. Foto: NTB Scanpix
ÅRET FØR DØDSFALLET: Her har Freddie Mercury og «Queen»-kollegene Roger Taylor og Brian May akkurat vunnet pris under BRIT Awards i 1990. Året etter døde Mercury av sykdom i sitt eget hjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fikk kritikk

Ifølge New York Post skal for øvrig flere ha reagert på at Mercury og Austins forhold får mye plass i «Bohemian Rhapsody», i stedet for å legge fokuset på at han var homofil.

Bryan Fuller, skaperen av tv-serier som «Hannibal» og «American Gods», skrev eksempelvis følgende på Twitter:

«Er noen andre litt irriterte over at «Bohemian Rhapsody»-traileren viser bifile/homofile Freddie Mercury som flørter med en kvinne, uten noen indikasjoner på at han falt for menn?»

At Mary Austin var mer enn bare en flørt for den ikoniske artisten, er riktignok en sikker påstand.

LES OGSÅ: - En ny stjerne er virkelig født

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer