<strong>GJEV PRIS:</strong> Tirsdag ble det kjent at det er Christine Koht som stakk av med seieren for «Årets Navn» i Dagbladet. Overfor avisen avslører Koht at hun har et stort ønske for årets julefeiring. Foto: NTB Scanpix
GJEV PRIS: Tirsdag ble det kjent at det er Christine Koht som stakk av med seieren for «Årets Navn» i Dagbladet. Overfor avisen avslører Koht at hun har et stort ønske for årets julefeiring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Christine Koht:

Dette er Kohts håp for jula

Tirsdag kveld ble den folkekjære komikeren kåret til «Årets Navn» i Dagbladet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at 2019 har vært et tøft år for den folkekjære komikeren Christine Koht (52). Siden det i januar ble kjent at 52-åringen hadde fått en alvorlig kreftdiagnose har hun delt åpent om sykdommen og prognosene med fansen sin både i form av en podkast, men også på sosiale medier.

Åpenheten førte også til at Koht ble tildelt prisen for «Årets forbilde» på Se og Hørs kjendisgalla i november, og nå kan 52-åringen juble over nok en pris.

I kveld ble det nemlig kjent at Koht har stukket av med seieren for «Årets Navn» i Dagbladet.

Vil dele prisen

En gjev pris som hele ti personer innen nyhet, sport, politikk, kultur og debatt var nominert til.

- NRK-profilen har vist hele Norge at det nytter å kjempe, selv når skyene er på det mørkeste og fremtiden er noe man egentlig ikke tør tenke på, skriver Dagbladets ansvarlige redaktør Alexandra Beverfjord i sin begrunnelse.

Det er tydelig at 52-åringen setter stor pris på at hun har vunnet den gjeve prisen.

<strong>VANT PRIS:</strong> Christine Koht stakk av med seieren for «Årets Navn» i Dagbladet. Det er en pris hun setter stor pris på. Foto: NTB Scanpix
VANT PRIS: Christine Koht stakk av med seieren for «Årets Navn» i Dagbladet. Det er en pris hun setter stor pris på. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For første gang i livet vinner jeg en pris, og føler at jeg ikke vinner alene. Jeg vil dele denne prisen med alle sårbare og syke mennesker i Norge. Det er utrolig mange mennesker som er syke, men de fleste hører man aldri om. De er helter, forteller Koht til avisen.

For tiden befinner Koht seg på Sunnaas sykehus, og forteller til Dagbladet at hun nylig har fått en lungebetennelse, og at medisinene har gitt henne ekstreme bivirkninger. Hun forteller også at hun har blitt funnet bevisstløs tre ganger, og beskriver det som at «hun vaket i døden».

ÅRETS FORBILDE: Christine Koht ble kåret til årets forbilde under Se og Hørs kjendisgalla 2019. Video: Privat Vis mer

Ønsker å feire jul hjemme

Til tross for den alvorlige sykdommen har hun likevel satt seg et mål, og det er å få permisjon fra sykehuset så hun får mulighet til å feire jul sammen med moren, Kirsten (75) og kona Pernille Rygg (56) i barndomshjemmet sitt på Vakås.

Til Dagbladet røper Koht at hun også har satt seg et annet mål som innebærer å kunne gå i kjole igjen og ikke minst pynte seg, men for øyeblikket må hun ta til takke med pynten på rullatoren sin istedenfor.

- Det er en gøyal rullator. Den er full av lys og lyslenker. Jeg har gått opp så mye at søsteren min har begynt å kjøpe klær til meg på herreavdelingen. Der er det ikke mye farger!, forteller Koht til avisen.

Det var altså for rundt et år siden at Koht kunngjorde at hun var alvorlig syk. Gjennom kreftsykdommen har Koht aldri lagt skjul på at kona, Pernille, har vært hennes største støttespiller.

Nylig kom derimot den triste beskjeden om at Pernille har blitt alvorlig syk selv. I en nylig utgave av Se og Hør fortalte Koht for første gang om dramaet hun aldri trodde hun skulle oppleve.

RØRENDE TALE: Kirsten Koht tok imot prisen «årets forbilde» på vegne av datteren Christine Koht, under Se og Hørs kjendisgalla. Hun holdt en rørende takketale om datterens sykdom. Video: Bjørn Lindgren Vis mer

- Hun er livet mitt

Ekteparet er innlagt på hvert sitt sykehus - begge med alvorlige sykdomsdiagnoser. Det var under et besøk på Sunnaas for fire uker siden at komikerens kone brått ble syk.

Hun kom seg overraskende nok hjem til Bislett, tross at hun var svært dårlig. Like etter ble hun lagt inn på Rikshospitalet.

- Hun var veldig syk da hun ble lagt inn på Rikshospitalet. «Du må redde henne, du må redde henne. Hun er livet mitt», sa jeg til overlegen, sa Koht eksklusivt til Se og Hør.

Mannen hun tryglet til, var mannen som selv hadde vært hennes egen lege. Det å få beskjeden om at hennes egen kone, som hadde vært hennes største støttespiller det siste året, også var syk, var vanskelig. Koht sier at kona ligger på samme avdeling som hun i sin tid gjorde.

<strong>PÅ SYKEHUSET:</strong> Christine Koht har flere ganger takket kona for støtten gjennom kreftbehandlingen. Nylig ble også Pernille Rygg syk. Foto: NTB Scanpix
PÅ SYKEHUSET: Christine Koht har flere ganger takket kona for støtten gjennom kreftbehandlingen. Nylig ble også Pernille Rygg syk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Legene jobbet hele natten for å redde henne. For at hun ikke skulle få organsvikt. Hun var døende, fortsatte 52-åringen, på gråten.

Christine Koht og Pernille Rygg hadde vært kjærester og samboere i over 23 år da de giftet seg i 2013. Komikeren giftet seg selvsagt i rosa kjole, mens kona hadde på seg hvit dress.

LES OGSÅ: - Aldri hatt så lyst til å leve som nå

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer