Dette er Hollywoods verste overgreps-skandaler

Flere mektige menn har gjennom tidene blitt beskyldt for å ha misbrukt makten sin.

LAGDE SKANDALER: Regissøren Roman Polanski, artisten Michael Jackson og produsenten Harvey Weinstein har alle sjokkert verden med å bli beskyldt for alvorlige seksuelle overgrep. Foto: NTB Scanpix.
LAGDE SKANDALER: Regissøren Roman Polanski, artisten Michael Jackson og produsenten Harvey Weinstein har alle sjokkert verden med å bli beskyldt for alvorlige seksuelle overgrep. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Se og Hør): I oktober ble det kjent at Hollywood-mogulen Harvey Weinstein gjennom tre tiår skal ha trakassert kvinner seksuelt. Etter avsløringene har flere stjerner som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Cara Delevingne og Léa Seydoux stått fram og hevdet at de har vært ofre for hans regime.

Weinstein-skandalen, som trolig ikke er ferdig utspilt ennå, er imidlertid ikke den eneste som har rystet filmbyen.

Helt siden starten av 1900-tallet har flere sexskandaler preget stjernene og i mange tilfeller også deres nærmeste. Enkelte ganger har det gått riktig galt.

Rømte landet etter voldtekt

En annen hendelse som fikk verdensomspennende oppmerksomhet gjaldt stjerneregissøren Roman Polanski.

FLYKTET FRA USA: Roman Polanski flyktet i eksil, fordi han fryktet en lang fengselsstraff i USA. Foto: NTB Scanpix
FLYKTET FRA USA: Roman Polanski flyktet i eksil, fordi han fryktet en lang fengselsstraff i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1977 ble den polsk-franske regissøren arrestert for angivelig å ha voldtatt en 13 år gammel jente etter å ha dopet henne og skjenket henne med champagne under en fotoshoot i Hollywood-stjernen Jack Nicholsons hus.

Polanski inngikk en avtale med påtalemyndigheten og erkjente skyld for seksuell omgang med en mindreårig. Det medførte at han sonet 42 dager i fengsel. Året etter forlot han imidlertid USA da han fryktet at dommeren som skulle se på saken hans, kunne legge avtalen til side og gi ham årelang fengselsstraff.

Denne våren ble det kjent at Polanski ønsket å returnere til USA, uten å risikere fengselsstraff, blant annet for å besøke graven til sin tidligere kone, skuespiller Sharon Tate.

Samantha Geimer (53), som har stått fram som jenta Polanski forgrep seg på, har ved flere anledninger sagt at hun har tilgitt Polanski.

Stor pedofilisak

Popkongen Michael Jackson, som gikk bort i 2009, ble gjennom sin levetid like kjent for sin fengende musikk som for overgrepsanklagene som svirret rundt ham konstant.

I 1993 ble han anklaget for overgrep mot en 13 år gammel gutt som hadde tilbrakt mye tid med Jackson gjennom åra. Foreldrene hans mente forholdet mellom artisten og 13-åringen var upassende, og de begynte å mistenke at han hadde blitt misbrukt.

Jackson forsøkte å løse saken ved å komme til et forlik. Han tilbød familien 350 000 dollar, som i datidas kurs tilsvarte nærmere 2,6 millioner kroner. Familien takket nei til tilbudet, og plutselig ble saken offentlig da rettspapirer ble sendt inn.

Hele verden skrev om anklagene da nyheten først sprakk, og Jackson så seg nødt til å avlyse deler av «Dangerous»-turneen sin. Året etter, i januar 1994, kom partene i saken til enighet. Jackson endte med å si ja til et forlik på svimlende 23 millioner dollar - som i datidas kurs tilsvarte 172,5 millioner norske.

MÅTTE MØTE I RETTEN: Michael Jackson måtte svare for seg i retten i 2005, etter anklager om overgrep mot barn. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE MØTE I RETTEN: Michael Jackson måtte svare for seg i retten i 2005, etter anklager om overgrep mot barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Anklagene mot Jackson skulle imidlertid ikke stoppe der. I 2004 måtte Jackson møte i retten, der han var tiltalt på sju punkter for seksuell omgang med en mindreårig. Han var også tiltalt for å ha gitt barnet narkotiske stoffer. Overgrepene fant angivelig sted mellom 7. februar og 10. mars i 2003.

Saken fortsetter nedenfor.

Da Jackson fikk spørsmål om han syntes det var greit å sove i samme seng som barn, etter at anklagene haglet hans vei, svarte han følgende:

- Selvfølgelig. Hvorfor ikke? Hvis du er pedofil, hvis du er Jack the Ripper eller hvis du er en drapsmann, er det ikke en god idé. Men det er jeg ikke. (...), sa Jackson.

Rettssaken mot Jackson varte i 18 måneder, og sommeren 2005 konkluderte retten med at Jackson ikke var skyldig i noen av punktene han var tiltalt for. Likevel forble stemplet ved Jacksons side, selv etter hans død.

- Krøp opp i senga

Den Oscar-belønte filmen «Manchester by the Sea» ble vist rundt om i verden i fjor, og flere lot seg fascinere av den sterke historien, samt Hollywood-stjernen Casey Afflecks tolkning av hovedrollen.

Han vant blant annet en Golden Globe og en Oscar for rollen. Det var det imidlertid ikke alle som satte pris på.

Grunnen til det er gamle anklager om seksuell trakassering fra to kvinner som jobbet med Affleck på filmen «I'm Still Here» i 2010. Skuespilleren, som da var regissør for prosjektet, inngikk forlik med kvinnene, slik at sakene ble holdt utenfor rettssalen.

En av kvinnene anklaget blant annet Affleck for å ha krøpet opp i senga hennes mens hun sov. Den andre hevdet at Affleck og filmens hovedrolleinnehaver Joaquin Phoenix låste seg inn på rommet hennes for å ha sex med to andre kvinner. Affleck var på det tidspunktet gift med Phoenix' søster.

Affleck uttalte seg ikke om anklagene før han i fjor brøt tausheten i et portrettintervju med Variety.

- Folk sier det de vil si. Noen ganger har det ikke noe å si hvordan du responderer. Jeg går ut fra at folk tror at hvis du er en kjent person, så kan du si hva du vil. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Men det burde ikke være slik, fordi alle har en familie, sa han.

Måneden etter ble Affleck også konfrontert av New York Times, hvor han ble spurt «om han følte seg ansvarlig for hendelsene».

- Sakene ble løst ved forlik, til alles tilfredsstillelse. Jeg var såret og opprørt - det var vi nok alle - men jeg er over det nå. Det var en uheldig situasjon - mest av alt for de uskyldige familiemedlemmene til de involverte, skrev skuespilleren i en e-post til avisa.

VINNER: Casey Affleck vant prisen for beste mannlige hovedrolle under Oscar-utdelinga i år. Ikke alle var like fornøyde med at Affleck stakk av med seieren. Brie Larson, i midten, som ga ham prisen, ville ikke klappe etter vinnertalen. Video: CNN / A.M.P.A.S Vis mer Vis mer

«Garderobeprat»

Det hendte kanskje ikke i Hollywood, men fjorårets mest diskuterte sexskandale ligger i hendene på USAs sittende president Donald Trump. Avisa Washington Post publiserte en video fra 2005, der Trump snakket nedlatende om en kvinne han hadde forsøkt å forføre.

- Jeg prøvde, men hun var faen meg gift. Jeg prøvde meg virkelig, men fikk det ikke til. Nå nettopp så jeg henne igjen, hun hadde fått kjempestore pupper og det hele. Hun har totalt forandret utseende, sier Trump i en samtale hvor han ikke visste det ble gjort opptak.

- Klå henne i skrittet (grab her by the pussy, journ. anm). Du kan gjøre hva som helst, sier Trump videre i filmen.

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og hendelsen ble slått opp i store deler av verden. Flere kjente personer uttalte seg om klippet, og Trump ble dømt nord og ned for kommentarene. Komikere vitser fortsatt om uttalelsen. Enkelte tok til motmæle mot den sexistiske uttalelsen ved å strikke såkalte «pussy-luer».

Trump hadde følgende å si om uttalelsene da han ble konfrontert i en debatt i fjor høst.

- Det var garderobeprat. Jeg er ikke stolt av det, og jeg har unnskyldt meg overfor nasjonen, sa Trump, før han begynte å snakke om hvordan han skal slå IS og hvilke fæle tider vi lever i.

Dette er ikke første gang Trump har havnet i hardt vær på grunn av måten han har behandlet kvinner på. Ifølge Variety har han blitt anklaget for seksuell trakassering av minst 15 kvinner siden 1980-tallet. Tre av disse kvinnene gikk til sak mot eiendomsmogulen. Disse endte alle med at det ble inngått et forlik.

Saken fortsetter nedenfor.

Blånekter

De siste ukene har det haglet inn med anklager mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein.

Produsenten, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, skal ha benyttet sin posisjon til å kontrollere kvinner og menn til å gjøre som han ville gjennom kontrakter og forlik.

Film-mogulens kontrakt med sitt eget selskap «The Weinstein Company» har blitt terminert med umiddelbar virkning, etter at New York Times' avsløringer kom til overflaten.

Weinstein benekter alle anklagene.

- Weinstein vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for hevngjerninger mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, sa Sallie Hofmeister til The New Yorker.

Av skuespillere som har anklaget Weinstein for seksuell trakassering finner vi blant andre Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow. Nylig uttalte «James Bond»-stjernen Léa Seydoux seg, som hevdet at Weinstein bykset henne og forsøkte å kysse henne, og at hun måtte bruke krefter på motstå ham.

«Hele» Hollywood reagerer på anklagene mot Weinstein og mener at han må stilles til ansvar. De som reagerer er blant andre skuespiller George Clooney, skuespiller Matt Damon, tidligere presidentkandidat Hillary Clinton og tidligere president Barack Obama.

Forrige uke ble det kjent at kona hans, designeren Georgina Chapman (41), går fra ham etter ti år.

- Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdelig på grunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å gå fra mannen min, sier Chapman i en uttalelse til People.

Britisk politi etterforsker flere hendelser tilknyttet skandalen.

LES OGSÅ: - Sønnen vår føler ikke smerte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer