Cindy Crawford:

Dette er historien om 90-tallets store modellikon

Cindy Crawford gikk fra familietragedier til prestisjeutdanning, Vegas-bryllup og «modellmamma».

DEN GANG DA: Cindy Crawford sammen med barna Kaia og Presley i Disneyland i California i 2005. Nå er de to tenåringene i ferd med å følge i supermodellens fotspor. Foto: Lisa Rose/ Disney/ Reuters/ NTB scanpix
DEN GANG DA: Cindy Crawford sammen med barna Kaia og Presley i Disneyland i California i 2005. Nå er de to tenåringene i ferd med å følge i supermodellens fotspor. Foto: Lisa Rose/ Disney/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): De siste tre tiårene har Cindy Crawford (51) vært en av verdens største supermodeller, og nå er barna hun har med ektemannen Rande Gerber (54) i ferd med å følge i hennes fotspor.

Datteren Kaia Jordan (15) er i stallen hos giganten IMG Models, modellbyrået som også huser stjerneskuddene Bella (20) og Gigi Hadid (21), og supermodellene Kate Moss (43), Gisele Bündchen (36) og Miranda Kerr (33) - for å nevne noen få.

Sønnen Presley Walker (17) er også signert hos IMG, ifølge Instagram-profilen hans. Han har foreløpig vært modelll for store motehus som Dolce & Gabbana og Calvin Klein.

Foreløpig kan de to tenåringenes karrierer likevel ikke måle seg med moras. I 1995 utnevnte forretningsmagasinet Forbes henne til verdens best betalte supermodell, ifølge AP.

At Crawford skulle bli en av tidenes mest berømte modeller, var imidlertid ikke selvsagt.

Saken fortsetter nedenfor.

90-TALLSIKONER: Cindy Crawford på Primetime Emmy Awards i 1992 sammen med Jason Priestley, kjent fra den ikoniske 90-tallsserien «Beverly Hills 90210». Foto: Doug Pizac/ AP/ NTB scanpix
90-TALLSIKONER: Cindy Crawford på Primetime Emmy Awards i 1992 sammen med Jason Priestley, kjent fra den ikoniske 90-tallsserien «Beverly Hills 90210». Foto: Doug Pizac/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Fikk stipend på prestisjeuniversitet

Cindy Crawford vokste opp i byen DeKalb i delstaten Illinois sammen med moren Jennifer Sue og faren John Dan, samt tre søsken.

Hun tok videregående på DeKalb High School, hvor hun ble utnevnt til en av to æreselever i sitt avgangskull i 1984. Cindy var altså svært skoleflink, ettersom en æreselev tradisjonelt sett er avgangseleven med aller best karakterer.

Etter videregående fikk hun et stipend ved prestisjeuniversitetet Northwestern University, for å studere til kjemiingeniør. Hun var veldig takknemlig for muligheten og spent på det som ventet, men fikk en ubehagelig opplevelse i forelesningssalen.

Talk about an updo! Happy birthday, #KateMoss! 💋•

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

I et intervju med Oprah Winfrey i 2014 fortalte Crawford nemlig at hun ble dømt for utseendet sitt da hun dukket opp til sin første forelesning i matematikk.

- Av en eller annen grunn ble professoren oppmerksom på meg. Han sa: 'Kjære, jeg tror du har dukket opp til feil forelesning'. Jeg ble så sint. Det var virkelig første gang i livet mitt jeg følte at jeg ble dømt ut ifra utseendet mitt, sa hun, ifølge Huffington Post.

På tross av sine glimrende karakterer og akademiske arbeidsvilje, valgte Crawford å avslutte utdanningen si på Northwestern etter noen få måneder.

Etter å ha jobbet med motefotografen Victor Skrebneski i Chicago, flyttet hun til New York i 1986 og signerte med modellbyrået Elite Model Management - som for øvrig også hadde representert henne i Chicago.

Saken fortsetter nedenfor.

Happy Mother's Day to my mom — who loves me and my siblings unconditionally! ❤️

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

A "little" Cindy for #tbt!

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Mistet lillebroren til kreft

Før hun flyttet til den amerikanske metropolen som 20-åring, var det imidlertid familielivet i småbyen DeKalb som gjaldt for Cindy Crawford. Der gjennomlevde den kommende supermodellen og familien hennes en stor sorg.

Foreldrene hennes hadde fire barn, tre jenter og en gutt, men da Cindy var bare åtte år gammel rammet tragedien familien. Lillebroren hennes, Jeffrey, fikk diagnosen barneleukemi da han var bare to år gammel.

- Da foreldrene våre først fortalte at broren min var syk, tror jeg ikke vi skjønte helt hva det betydde. De brukte ikke ordet «kreft». Men vi visste at vi plutselig dro på sykehuset veldig ofte, han dro dit nesten hver dag for å få strålebehandling, sa hun i Oprah Winfreys program «Oprah's Master Class» i 2013.

#TBT Throwback, way back - family portrait (that's me on the far left)!

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Ettersom prognosene på den tiden ikke var spesielt gode, lot foreldrene Jeff være med i et eksperimentelt behandlingsprogram. I perioder ble den lille gutten bedre. Men etter å ha vært syk i to år, døde Jeff, kort tid etter å ha feiret sin siste jul med familien.

- Jeg tror ikke at jeg, som var ti år, visste at det var dødelig. Jeg hadde ikke noen nær erfaring med død, og forstod ikke døden. Broren min, derimot, skjønte det, mintes Crawford i programmet.

Foreldrene skilt etter sidesprang

Bortgangen til lille Jeffrey Crawford var imidlertid ikke den eneste utfordringen familien opplevde. Foreldrene til Cindy gikk nemlig fra hverandre mens hun og søstrene hennes, Chris og Danielle, fortsatt var barn.

I et intervju fra 2010 fortalte Crawford at faren hennes var utro, noe som ble kroken på døra for ekteskapet. Likevel ble ikke moren hennes bitter:

- Da jeg vokste opp følte jeg noen ganger at hun burde vært sint eller rasende, og det var hun ikke. Hun hadde en sønn som døde. Faren min hadde et sidesprang og de skilte seg, sa Cindy i et intervju med Mirror den gang.

Den berømte modellens far har selv ikke kommentert den påståtte utroskapen offentlig.

Saken fortsetter nedenfor.

Happy Father's Day to my dad, Dan, my husband @randegerber and all the wonderful daddies out there!

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

For fire år siden snakket supermodellen også om hvordan foreldrenes skilsmisse lærte henne verdien av å være økonomisk selvstendig. Faren hennes sendte nemlig moren barnebidrag hver uke, slik at hun var avhengig av ham for at økonomien skulle gå rundt.

Dét fikk Crawford til å innse at hun selv ville gjøre alt for å unngå å havne i en lignende situasjon i framtida.

- Noen ganger fikk vi ikke penger til matvarer eller bensin. Jeg så det og tenkte: 'Dette skal aldri skje med meg. Jeg vil aldri komme i en situasjon der jeg ikke kan ta vare på meg selv', sa hun i en episode av «Oprah's Master Class» i 2013.

Saken fortsetter nedenfor.

Birthday week #TBT –– my first legal bottle of champagne! 🍾

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Gedigen formue

Og Cindy Crawford, hvis egentlige fornavn er Cynthia Ann, har definitivt kontroll på økonomien sin. Ifølge nettstedet Celebrity Net Worth, hadde hun en formue på hele 100 millioner dollar i 2014 - og var den tredje rikeste supermodellen i verden.

Ifølge InStyle har hun prydet flere hundre magasinforsider, i tillegg til å lede MTV-programmet «House of Style» fra 1989 til 1995, spille i filmer og få sin egen, internasjonale Pepsi-reklame i 1992.

VEKKER REAKSJONER: Pepsis reklamefilm «Live For Now Moments Anthem» med Kendall Jenner i hovedrollen, vekker sterke reaksjoner. Vis mer Vis mer

Det skulle gå hele 25 år før en modell fikk en lignende ære - «Keeping Up With the Kardashians»-stjernen Kendall Jenner (21). Jenners reklame ble imidlertid totalslaktet, og Pepsi valgte å trekke tilbake reklamefilmen etter kort tid.

Crawford regnes også som en av de «originale supermodellene», sammen med Naomi Campbell (46), Linda Evangelista (51), Christy Turlington (48) og Tatjana Patitz (50). De fem modellene prydet forsiden på britiske Vogues januarutgave i 1990, og deretter gikk Crawfords karriere bare oppover.

Og stjernestatusen til den unge modellen ble ikke akkurat mindre av at hun begynte å date filmstjernen Richard Gere (67).

Saken fortsetter nedenfor.

SUPERMODELL: Coindy Crawford sammen med designer Karl Lagerfeld, og modellkollegene Helena Christensen og Claudia Schiffer i Paris i januar 1993, da de gikk på catwalken for Chanel. Foto: Lionel Cironneau/ AP/ NTB scanpix
SUPERMODELL: Coindy Crawford sammen med designer Karl Lagerfeld, og modellkollegene Helena Christensen og Claudia Schiffer i Paris i januar 1993, da de gikk på catwalken for Chanel. Foto: Lionel Cironneau/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Fikk giftering av aluminiumsfolie

Det glamorøse stjerneparet giftet seg i 1991, men bryllupet ble langt ifra det overdådige eventyret Cindy Crawford hadde sett for seg i oppveksten sin.

- Vi hadde datet et par år og jeg drev og spurte ham om når vi kunne gifte oss, og til slutt sa han: 'okei, vi drar til Vegas i kveld', fortalte hun i boka «Becoming» i 2015, ifølge The Telegraph.

Den spontane vielsen fant sted i The Little Chapel of The West, og motefotografen Herb Ritts dokumenterte bevigenheten. Noen svindyr giftering var det ikke snakk om:

- Richard prøvde å gi meg det jeg ønsket meg ... Jeg var iført en drakt fra Armani, men jeg hadde ikke drømt om å gifte meg i en marineblå drakt. Og jeg hadde ikke stylet håret engang! Ringen min var laget av aluminiumsfolie siden det var så i siste liten, mintes Crawford i boken.

Saken fortsetter nedenfor.

Og ekteskapet, som begynte så brått og impulsivt, varte ikke mange årene. I 1995 var forholdet over. I et podkast-intervju med Marc Maron i 2016, kom Crawford inn på hva slags forhold hun og Gere har i dag.

BERØMT PAR: Richard Gere og Cindy Crawford avbildet sammen i 1994, mens de fortsatt var gift. Foto: AP/ NTB scanpix
BERØMT PAR: Richard Gere og Cindy Crawford avbildet sammen i 1994, mens de fortsatt var gift. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Vi er vennskapelige, men jeg tror det nesten er sånn at han har gått tilbake til å være «Richard Gere» igjen, som en fremmed. For vi ser hverandre egentlig ikke så mye, fortalte hun i intervjuet, ifølge People.

Supermodellen, som møtte Gere da hun var i starten av 20-årene, la til at det var en asymmetrisk maktbalanse i forholdet deres som ikke var spesielt velfungerende.

STOR STJERNE: Richard Gere i en scene fra «Pretty Woman» sammen med Julia Roberts. Foto: NTB scanpix
STOR STJERNE: Richard Gere i en scene fra «Pretty Woman» sammen med Julia Roberts. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror en del av problemet med forholdet vårt var at vi var mye forskjellig, men jeg vet ikke om vi noen gang var venner - altså jevnbyrdige. Fordi jeg var ung, og han var Richard Gere, sa hun i popdkasten.

Richard Gere ble en stor filmstjerne på 1980-tallet med filmer som «American Gigolo» og «En offiser og en gentleman», og i 1990 kom braksuksessen «Pretty Woman». I boka «Becoming» fortalte Crawford at hun ga sin berømte kjæreste for mye av makten sin.

Giftet seg barbeint - og i minikjole

Etter skilsmissen fra Richard Gere i 1995, kom Rande Gerber inn i livet til supermodellen. På den tiden drev Gerber en bar i New York, der han for øvrig ble kjent med Hollywood-stjernen George Clooney (55) - som han i ettertid har staret et eget tequilaselskap med.

- George og jeg møttes sannsynligvis for over 20 år siden. Han spilte inn en film i New York. Jeg eide en bar på det tidspunktet og han kom inn der, og vi ble bare venner (...) Vi møttes faktisk over tequila, sa han til Entertainment Tonight i 2016.

MEKTIG TRIO: Rande Gerber og Cindy Crawford sammen med kameraten George Clooney i 2015, på en lanseringsfest for hennes bok, «Becoming», og de to kompisenes tequilamerke, Casamigos. Foto: Splash News/ NTB scanpix  

MEKTIG TRIO: Rande Gerber og Cindy Crawford sammen med kameraten George Clooney i 2015, på en lanseringsfest for hennes bok, «Becoming», og de to kompisenes tequilamerke, Casamigos. Foto: Splash News/ NTB scanpix  

Vis mer

Den tidligere mannlige modellen og forretningsmannen fra Long Island fridde til Crawford på stranda i Malibu, og i mai 1998 stod bryllupet deres på Bahamas - også det på stranda.

Bruden gikk for en utradisjonell, kort stroppekjole fra Galliano i bryllupet, og bare føtter. Og ifølge Crawford var det nærmest en tilfeldighet at hun i det hele tatt var iført hvitt under vielsen.

- Jeg sa faktisk til en venn av meg som var stylist at jeg skulle på et «black & white»-party, og at jeg trengte noen sorte og noen hvite kjoler, for vi fortalte ingen at vi skulle gifte oss. Dette var bare en av de hvite kjolene, og den var perfekt, sa hun til People i 2016.

Saken fortsetter nedenfor.

#tbt Happy Anniversary @randegerber! 16 years and it feels like yesterday!

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Some things never change, just the number. Happy Birthday to my girl.

A post shared by Rande Gerber (@randegerber) on

Følger i Cindys fotspor

Et drøyt år etter bryllupet ble sønnen Presley født, og høsten 2001 kom Kaia til verden. Begge barna ble født hjemme, og uten smertestillende, noe Crawford har fortalt om i et intervju med SheKnows.

De to barna slekter helt tydelig på sin berømte mor utseendemessig, og Cindy og Kaia ble nylig kalt et «mor-og-datter-maktpar» av Vogue.

I et intervju med The Thick i 2015 sa Kaia at moras enorme erfaring som modell har gjort henne mer selvsikker i møtet med moteindustrien.

- Faren din og jeg vil at du skal være lykkelig, uansett hva det inenbærer, så hvis det å være modell er noe du liker og vil fortsette med, kan jeg gi deg veiledning og hjelpe deg med å ta gode valg. Men vi vil også bevare barndommen din og la deg være 14 år når du er 14 år. Det er ingen hast, la Cindy til i samme intervju.

MODELLSPIRER: Presley og Kaia Gerber sammen på presentasjonen av en Tommy Hilfiger-kolleksjon i Los Angeles i februar. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
MODELLSPIRER: Presley og Kaia Gerber sammen på presentasjonen av en Tommy Hilfiger-kolleksjon i Los Angeles i februar. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Den første helga i april var for øvrig hele Crawford-Gerber-familien til stede på en moteprisutdeling i Los Angeles, der Presley ble tildelt den såkalte «Emerging Model»-prisen.

På den røde løperen røpet 17-åringen et av de viktigste modellrådene moren har gitt ham.

- Det beste rådet er: 'hvis du ikke har lyst til å gjøre noe, ikke gjør det', fastslo han enkelt overfor Entertainment Tonight.

BERØMT FAMILIE: Kaia Gerber, Presley Gerber, mamma Cindy Crawford og pappa Rande Gerber på The Daily Front Row Awards i Los Angeles 2. april. Foto: Stewart Cook/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
BERØMT FAMILIE: Kaia Gerber, Presley Gerber, mamma Cindy Crawford og pappa Rande Gerber på The Daily Front Row Awards i Los Angeles 2. april. Foto: Stewart Cook/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kendall Jenners Pepsi-reklame totaltslaktes

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer