TIL FINALEN: Jubelen sto i taket da Åste Hunnes Sem og Linnea Dale gikk videre til finalen i Idol. Foto: SCANPIX
TIL FINALEN: Jubelen sto i taket da Åste Hunnes Sem og Linnea Dale gikk videre til finalen i Idol. Foto: SCANPIXVis mer

- Dette er helt sprøtt

Åstepop, superduperstjerne og perfekt. Åste og Linnea gikk til Idol-finalen.

LES OGSÅ: Josteins-kommentar - her er favorittene
LES OGSÅ: - Jeg håper på det beste
LES OGSÅ: Dæsken, nå begynner det igjen


SEHER.NO: Etter at det ble satt stemmerekord i høstens Idol, og 310.000 hadde stemt, ble de to siste Idol-finalistene klare fredag kveld. Nest flest stemmer fikk Linnea Dale (16) fra Tinn, mens Åste Hunnes Sem (33) fra Heddal fikk aller flest stemmer i "wildcard"-semifinalen.

- Du ser ut som du har falt ned fra månen, sa programlederen til Linnea etter at resultatet ble klart.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si jeg, sa en tårevåt Linnea.

- Hurra, var alt Åste Hunnes Sem fikk sagt på direktesendt fjernsyn.

Dermed var hun omtrent like målløs som dommerpanelet var over hennes opptreden fredag. Åste var siste kvinne ut av Idol-utfordrerne,  og hun sang tårer inn i dommernes øyne med sin fantastiske versjon av "Survivor".

- Gått av banen, hjelpe meg. Det var perfekt, sa Benedicte Adrian.

- For en opplevelse, Åste. Det var helt fantastisk. Du er en stor opplevelse av en stor pose Åstepop, sa Jan Fredrik Karlsen.

- Du er naturchips. Jeg falt pladask for deg. Du synger ræva av de fleste, mente Mariann Thomassen.

Også Seher.nos egen Idol-kommentator Jostein Pedersen er fra seg av begeistring over 33-åringen:

- JAAAAAA! Om ikke Åste går videre, er det noe fundamentalt feil i kongeriket. Hun klarer å gjøre sangen til sin egen slik at vi får bakoversveis. Dommerne ble målløse - og med god grunn. Åste er en vidunderlig artist som fortjener å bli superduperstjerne! - Dette skjede ett eller annet, selv om jeg var nervøs, sa Åste Hunnes Sem etter komplimentene fra dommerne. - Dette er helt fantastisk. Det er helt sprøtt å få så mange stemmer, sier hun til Seher.no

- Hva blir strategien din framover nå?
- Jeg har ingen strategi overhodet. Men det er utrolig mange flinke folk som har gått videre, og nivået er ekstremt høyt, så man må levere hver eneste gang.

 


- Men nå har jeg veldig lyst på en øl, sier hun.

Linnea Dale (16) smeltet den mannlige delen av Idol-juryen. Asbjørn Slettemark mente LInnea hadde en "ulidelig vakker stemme", da hun sa Coldplays "Yellow". Jan Fredrik Karlsen gikk hakket lenger:

- Jeg er forelsket i stemmen din, ropte en entusiastisk Karlsen.

Idol-overdommer Jostein Pedersen er vanligvis langt fra enig med juryformann Karlsen, men denne gangen var de så godt som enige:

- Sår og sørgmodig stemme, som kledde sangen. Engelsken er ganske dårlig, mer slapp amerikansk. Og for en gangs skyld er jeg hjertens enige med dommerne: Hittil Idols mest personlige stemme, sier Jostein Pedersen.
Etter direktesendingen sa Linnea dette til Seher.no:

-Jeg klarer ikke å si noe akkurat nå. Jeg må bare puste litt. Jeg klarer ikke å tenke. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle gå videre. Jeg hadde forbredt meg på at det var over, så herregud! Sier Linnea Dale til Seher.no etter at hun ble stemt videre.

-Hvordan synes du opptreden gikk?

-Det gikk greit, men jeg var veldig nervøs, og kunne nok kost meg mer.

Dermed er disse ti klare for årets Idol-finale: Linda Steen, Marius Barhaugen, Anne Roalkvam, Kim Rune Hagen, Isabella Leroy, Bjørn-Johan Muri, Glenn Roger Lyse, Timian Naastad, Linnea Dale og Åste Hunnes Sem.

(Stem på din favoritt til høyre i saken)

Her er de andre dommerkommentarene.

Sindre Dybvikstrand (25) fra Ålesund: "Manhatten skyline" med A-ha

Dommernes kommentarer:
Asbjørn Slettemark: - Stemmen din kommer veldig godt fram i verset, når du prøver å rocke det til i refrenget blir det ordinært.
Mariann Thomassen: - Du har alltid vært frisk i låtvalget. Du har vært modig her, og har fått vist mye variasjon i stemmen din her. Du klarte deg veldig bra.
Benedicte Adrian: - Du fikk ikke bare vist at du har stemmekvaliteten, men at i din stemme har du bare kvalitet.
Jan Fredrik Karlsen: - Du har en pen og god stemme, men jeg synes du bør vise nye sider av deg selv. Det var noe rart ved det du gjorde.

Deltakernes kommentar: - Fantastisk gøy å stå her for andre gang.

Jostein Pedersens kommentar: Vågalt valg av sang som han kom bra ifra. Imponerende at han behersker crescendoene sa bra. Stemmen blir kanskje litt anonym, men det kan skyldes låtvalget som er så til de grader identifisert med Morten Harket. Takk og lov at han ikke forsøkte a kopiere Harket-falsetten. Kan bli farlig, for han er sjarmerende og likandes.

Anne Lene Nordbø (17) fra Hjartdal: "Shackles" med Mary Mary

Dommernes kommentarer:
Asbjørn Slettemark: - Du spiser litt ordene, og noen ganger blir stemmen din litt ropende når du blir mest entusiastisk. Men du har en av de mest særegne stemmene vi har igjen i Idol.
Mariann Thomassen: - Du synger steinbra. Men jeg savner litt mer kroppsspråket. Du må øve på moves, så blir det kjempebra.
Benedicte Adrian: - Dette var alt annet enn slapt. Det var skikkelig tøft, og nesten på kanten. Du sluker noen ord innimellom. Du hever deg hele tiden.
Jan Fredrik Karlsen: - Jeg synes du hadde en veldig glød og positivitet. Du er litt for "hvit" på refrengene. En deilig og energisk opplevelse.

Deltakernes kommentar: - Jeg er godt fornøyd med armbruken, sier Anne Lene, som fikk kritikk for den sist.

Jostein Pedersens kommentar: Anne Lene har gjennomgått dramatiske forandringer siden hun brøt sammen i hikstegråt av nervøsitet tidligere i serien. Stemmen tilhører en 17-åring, og det er et kompliment. For denne sangen er en fet, sjelfull, svart sang og da blir stemmen for pistrete. Hun har masse personlighet i stemmen som nok er best i de lavere registrene. Artig å følge med på, kanskje hun vinner Idol om et par til tre år?

Anne-Sophie Endresen (17) fra Bergen: "Alone" med Heart

Dommernes kommentarer:
Asbjørn Slettemark: - Fantastisk å starte fredagskvelden med en powerballade. Det blir antydning til skingrende når du går opp, men helt nydelig ellers. Terningkast 5.
Mariann Thomassen: - Du må trår til enda mer, dra på. Fuck it! Det var magisk å se på deg og høre på deg.
Benedicte Adrian: - Helt uenig i det med stemmen oppe og det nede. Oppe er det helt fantastisk, og terningkast 6.
Jan Fredrik Karlsen: - Jeg må trekke tilbake mye av det jeg sa sist. Dette var M+.

Jostein Pedersens kommentar: Dessverre faller Anne-Sophie i den lumske Idol-gryta. En 17-åring som synger denne betraktningen av levd liv blir helt feil, for det er ingen grunn til å tro på henne. Teknisk er hun meget dyktig, men her falt hun igjennom. Men det er nok ikke siste gang vi hører noe fra henne.

Linnea Dale (16) fra Tinn: "Yellow" med Coldplay

Dommernes kommentarer:
Asbjørn Slettemark: - Du har en ulidelig vakker stemme. Men det blir litt slapt av og til. Men det er din mpte å synge på.
Mariann Thomassen: - For en personlighet. Du er unik. Man kjenner igjen stemmen din med en gang. Nervene ødelegger litt for deg i dag.
Benedicte Adrian: - Du har en usikker vokal, men et sikkert låtvalg.
Jan Fredrik Karlsen: - Denne tolkningen viser hvordan du er som musikkfan. Du gjør det på en svært egen og god stemme. Jeg har forelsket meg i stemmen din.

Jostein Pedersens kommentar: Sår og sørgmodig stemme, som kledde sangen. Engelsken er ganske dårlig, mer slapp amerikansk. Og for en gangs skyld er jeg hjertens enige med dommerne: Hittil Idols mest personlige stemme.

Lisa J. Schjelderup (16) fra Sandefjord: "Who knew" med Pink

Dommernes kommentarer:
Asbjørn Slettemark:- En av grunnene til at du gikk videre og fikk en ny sjanse, var stemmen din. Den sjansen brukte du ikke. Dette var uengasjerende og flatt.
Mariann Thomassen: - Jeg synes du begynte litt svakt. Jeg er ikke superhappy.
Benedicte Adrian: - Knallbra vokalsett, fint blikk, men kroppen gikk i streik. Litt tøff i pysjamas i dag.
Jan Fredrik Karlsen: - Jeg deler skuffelsen. Alt du har klart å formidle tidligere falt igjennom i dag.

Jostein Pedersens kommentar: Mye bedre enn sist, selv om hun sang litt småsurt på litt dårlig engelsk. Hun kler den energiske skramlestilen bedre enn den uskyldige popstilen.

Åste Hunnes Sem (33) fra Heddal: "Survivor" med Destinys child.

Dommernes kommentarer:
Asbjørn Slettemark: - Veldig bra. Jeg mangler litt ord akkurat nå. Energisk, og strålende versjon. Du tar scenen, publikum og oss.
Mariann Thomassen: - Du er naturchips. Jeg falt pladask for deg. Du synger ræva av de fleste.
Benedicte Adrian: - Gått av banen, hjelpe meg. Det var perfekt.
Jan Fredrik Karlsen: - For en opplevelse, Åste. Det var helt fantastisk. Du er en stor opplevelse Åstepop.

Jostein Pedersens kommentar: JAAAAAA! Om ikke Åste går videre, er det noe fundamentalt feil i kongeriket. Hun klarer å gjøre sangen til sin egen slik at vi får bakoversveis. Dommerne ble målløse - og med god grunn. Åste er en vidunderlig artist som fortjener å bli superduperstjerne!

LES OGSÅ:  Josteins-kommentar - her er favorittene
LES OGSÅ: - Jeg håper på det beste
LES OGSÅ: Dæsken, nå begynner det igjen