- Dette er et misbruk av Guds hus

Simulert sex, alkohol og grov banning da kjendisene festet i Kulturkirken Jakob i Oslo.

SVÆRT KRITISK: - Fyll og slikt i en kirke går ikke an! Det er helt utolig, det passer seg ikke i et Gudshus. Dette mener jeg at biskopen bør ta tak i, sier Aud Bodil Brekka i «Det hvite bånd» til Seher.no. Fra venstre: Daniel Franck, Aksel Hennie, T Foto: Anders Myhren/Seher.no
SVÆRT KRITISK: - Fyll og slikt i en kirke går ikke an! Det er helt utolig, det passer seg ikke i et Gudshus. Dette mener jeg at biskopen bør ta tak i, sier Aud Bodil Brekka i «Det hvite bånd» til Seher.no. Fra venstre: Daniel Franck, Aksel Hennie, T Foto: Anders Myhren/Seher.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se video fra torsdagens Costume Awards nederst i saken!
 
SEHER.NO: Torsdag var det klart for prestisjefylte «Costume Awards», der blant andre Tone Damli Aaberge (22) ble kåret til årets best kledde kvinne.

Arrangementet ble avholdt i Kulturkirken Jakob i Oslo. Der ble publikum vitner til at flere store, norske kjendiser, tok seg en skikkelig fest langt ut i de sene nattestimer.

Fra scenen ble det bannet. Og som om ikke det var nok, simulerte den tidligere snøbrettkjøreren Daniel Franck og Tones kjæreste Aksel Hennie sex - også det fra scenen - med altertavlen «Hyrdenes tilbedelse», med Jesusbarnet i bakgrunnen.

Hennie og Franck var ikke de eneste som ikke sparte på kruttet fra alteret.

- Jeg vil gjerne få lov til å sitere Einar Gelius, som sa på et litt fuktig backstage-område bak her... «Det som folk ikke vet er at Jesus var en jævla kul kis. Om han hadde levd i dag, ville han abonnert på Costume». Jeg tror også at Jesus hadde lest moteblogger, han hadde skjønt at den jævla, hvite kjortelen er veldig desember 2010, sa TV-programleder Anne Lindmo da hun delte ut en pris fra scenen i kulturkirken.

Torsdagens fest får nestleder i det kristne avholdsforbundet «Det hvite bånd», Aud Bodil Brekka, til å reagere. Og det kraftig.

- Fyll og slikt i en kirke går ikke an! Det er helt utolig, det passer seg ikke i et Gudshus. Dette mener jeg at biskopen bør ta tak i, sier Brekka til Seher.no.

Kulturkirken Jakob eies av Kirkelig fellesråd, men leies ut til Kirkelig kulturverksted. Seher.no var til stede under festen torsdag kveld, og benyttet anledningen til å snakke med flere av de profilerte kjendisene.

Daniel Franck synes ikke arrangøren har gjort noe kritikkverdig, selv om han innrømmer at det ikke er dagligkost å ta seg en fest i kirken.

- Her kan man både banne, drikke brennevin og dyrke de mørke sidene av livet. Men samtidig, dette er en nedlagt kirke. Det finnes ingen regler. Det er et fantastisk lokale, sier han til Seher.no.

Festen - og Francks uttalelse - provoserer Aud Bodil Brekka.

- Jeg tror alle som har et forhold til kirken sin ikke kan godta dette. Det er klart, noen er liberale i sitt syn, mens andre er mer tradisjonelle. Men hvis man legger bibelen til grunn, passer det seg i hvert fall ikke. Jeg vil kalle det for et misbruk av Guds hus, og jeg tror det er noe hverken kristne eller ikke-kristne ikke synes noe om, mener «Det hvite bånd»-nestlederen.

Brekka mener festen bør få konsekvenser.

- Det burde ikke være lov å arrangere noe slikt i en kirke. Hos oss ville det i hvert fall ikke vært tillatt.

Leder i Kirkelig fellesråd, Valgerd Svarstad Haugland, er ikke spesielt lysten på å kommentere saken overfor Seher.no. Hun sparker heller ballen videre til Kirkelig kulturverksted.

- Jeg har full tillit til at Kirkelige kulturverksted rydder opp i dette og at de tar de grepene som må tas, sier hun til Seher.no.

- Skjønner du at folk kan reagere på dette?

- Ja, det skjønner jeg.

Tidligere politiker, Karita Bekkemellem, deltok også festen under torsdagens arrangement. Bekkemellem synes bare det er fint at kirken blir benyttet til slike tilstelninger.

- Jeg synes det er helt fantastisk. Kirken bør åpnes og være en folkekirke, som gjør at vi får et mye nærere forhold til den. Tvert imot vil jeg si at det er et problem at det er så få av oss som har en nærhet til kirken i dag. Derfor synes jeg det er helt topp når de holder en slik happening, sier hun til Seher.no.

Jakob kirke ble stengt i 1985, for så å bli gjenåpnet av Kulturkirken Jakob i 2000. Den eies av Kirkelig fellesråd, men har ikke egen sogneprest og drives ikke som ordinær kirke. Kirkelig kulturverksted er langtidsleietaker av kirken.

Leder av Kirkelig kulturverksted, Erik Hillestad, har ikke inntrykk av at torsdagens fest utartet seg til et fyllekalas.

- Etter hva jeg har hørt, er det ingenting fra det som skjedde på festen som provoserer meg. For meg er det litt pussig å skulle skille ut livet utenfor og inne i kirken, vi er mennesker enten vi er inni eller utenfor kirken. Ingenting er mer hellig en Guds jord, og den er hellig fordi Gud har skapt den. Dessuten er vindrikking en positiv ting i kristen tradisjon, det er ikke veldig galt å drikke vin i en kirke, mener Hillestad.

- Vil det bli oppvask før Costume Awards arrangeres neste gang?

- Nei, vi kan ikke kontrollere dumme ting som blir gjort, det er den enkeltes ansvar. Vi er mer opptatt av å åpne opp enn å sette grenser. Rommet tåler enkelte dumheter, sier han til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Her kliner Tone til fra scenen  

Se video fra torsdagens Costume Awards her:
[obj:media:9332]
Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer