INGEN TV - INGEN PENGER: Kim Biensø og de andre "Sannhetens øyeblikk"-deltagerne risikerer at pengene de vinner i konkurransen aldri blir utbetalt dem. Foto: TVNorge
INGEN TV - INGEN PENGER: Kim Biensø og de andre "Sannhetens øyeblikk"-deltagerne risikerer at pengene de vinner i konkurransen aldri blir utbetalt dem. Foto: TVNorgeVis mer

- Dette er en ren skandale

Først etter at han hadde skrevet under kontrakten, ble Tim klar over det kontroversielle punktet...

SEHER.NO: TVNorge-programmet "Sannhetens øyeblikk" har fått mye oppmerksomhet denne våren. Til Seher.no har blant andre Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk uttalt seg svært kritisk til programmet, der deltagerne må svare ærlig på flere svært private spørsmål foran familier, venner og kjærester.

Om det har blåst mye rundt programmet før, blir det neppe bedre nå. Seher.no kan nemlig avsløre at deltagerne - før de ble med i gameshowet - måtte de skrive under på en kontrakt der det svart på hvitt står at dersom man vinner penger, men ikke blir vist på TV - da får man heller ikke utbetalt beløpet. 

Det vil med andre ord si at dersom en deltager vinner 50.000 kroner, og har avslørt store hemmeligheter i livet sitt foran sine nærmeste i salen, kan han eller hun risikere å ikke få noe som helst. Hvis da TVNorge bestemmer seg for at "dette, det var ikke bra nok TV".

Deltager reagerer
- Hvis jeg hadde blitt rammet av dette, da ville jeg tatt kontakt med en advokat umiddelbart. Det hadde jeg aldri funnet meg i, forteller "Sannhetens øyeblikk"-deltager Tim Iversen (29) til Seher.no.

Iversen er altså én av dem som har utlevert seg selv i det kontroversielle TV-programmet. Tim har aldri blitt vist på TV, men røk ut på 200.000-kronersspørsmålet - og hadde med det uansett tapt hele beløpet.

- Hvorfor skrev du da i det hele tatt under på denne kontrakten?

- Jeg tenkte ikke engang over det der og da, jeg skrev bare under. Samtig prøvde de å overtale meg at sannsynligheten var liten for at jeg ikke ble vist på TV hvis jeg vant penger. Dessuten hadde jeg blitt plukket ut såpass kort tid etter at jeg hadde søkt om å få bli med at jeg regnet med å bli vist på TV uansett, sier han.

Først etter at han hadde skrevet under kontrakten, ble Tim klar over det noe kontroversielle punktet. Ifølge ham selv, var det nemlig formulert på en måte som gjorde det vanskelig å forstå. Etter belastningen 29-åringen var gjennom, går han langt i å beskrive hva han mener om akkurat det.

- Det er en ren skandale, rett og slett lureri spør du meg. Ok, blir man ikke vist på TV utleverer man seg jo ikke til hele Norge, men man utleverer seg fortsatt til familie, programleder og publikum i salen. Og slik jeg oppfattet løgndetektortesten, kunne man ikke engang kremte uten at den ga utslag, forteller han. 

- Hadde lett innrømmet det
Tim Iversen røk ut på et spørsmål som dreide seg om han har fantasert om kjæresten til en kamerat på en seksuell måte. Dette svarte han nei på, noe som skulle vise seg å være løgn - i hvert fall hvis man skal stole på TVNorge, produksjonsselskapet og løgndetektoren.

- Jeg svarte nei - for det har jeg ikke! Hvis jeg hadde gjort det, hadde jeg lett innrømmet dette.
Klart jeg har fantasert om damer, men aldri om dama til en kompis. Samtig innrømmet jeg mye underveis som var mer tvilsomt enn dette.

Ikke lenger etter den store skuffelsen, bestemte Tim seg for en sende meningen sin på mail til TVNorge. Litt etterpå fikk han svaret - og en beskjed om at kanalen hadde bestemt seg for å utelate ham fra TV-skjermen i denne omgang, ettersom han var så kritisk etter sine opplevelser.

Tidligere har Gunnar Bodahl-Johansen uttalt seg meget skeptisk til at man lager underholdning av noe som i verste fall kan ødelegge enkeltmenneskers liv.

- Det finnes kanskje mange av dem som tenker at her er det penger å tjene, man kan tjene raske penger - noe som kan føre til at folk faktisk svarer på noe de ikke burde svart på. Her kan man sette folk i en form for tvangssituasjon. Og det er uetisk å stille deltagerne overfor noe slikt, sa han til Seher.no i midten av mars.

Taushet i TVNorge
Til Seher.no bekrefter også Bent Sondre Nielsen, deltagere i "Sannhetens øyeblikk", samt en annen deltager - som vil være anonym - at det gjennom deltagelsen i programmet er kontraktsfestet at man ikke får utbetalt penger dersom man ikke blir underholdning hjemme i stua i de tusen hjem.

Presseansvarlig i TVNorge for "Sannhetens øyeblikk", Marianne Aambø, er ikke spesielt interessert i å kommentere opplysningene Seher.no sitter på.

- Vi har bestemt oss for ikke å kommentere kontraktene mellom produksjonsselskapet og deltagerne. Men det er klart, vi er ikke ute etter å lure noen, sier hun.

I mars fortalte pressesjef i TVNorge, Ingerid Medhus, at alle deltagerne har blitt briefet særdeles godt før deltagelsen i programmet.

- Alle har fått 50 spørsmål som de har besvart med løgndetektor. Dette er noe som ikke har blitt filmet. 21 av dem får de tilbake i studio, de vet ikke hvilke - men at de får 21. Vi har gitt informasjon om alt av regler, og at de hele tiden har muligheten til å trekke seg. Til enhver tid har de denne muligheten, og ingenting kommer som en overraskelse for dem, sa hun den gang.

"Sannhetens øyeblikk" ser du på TVNorge tirsdager klokka 20.30.

Har du et kjendistips? Tips oss
her eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - TVNorge lurte meg for 500.000