Bloggeren Martine Halvorsen:

- Dette er en oppskrift på spiseforstyrrelser, Disney!

Den kjente bloggeren Martine Halvorsen og tildligere Miss Universe-vinner Mona Grudt refser Disney for boken «Prinsessehemmeligheter».

- DÅRLIG FORBILDE: Bloggeren Martine Halvorsen og tidligere miss Universe-vinner Mona Grudt tar kraftig avstand fra boken «Prinsessehemmeligheter», hvor de unge leserne anbefales å sette opp en kostholdsdagbok. Foto: Stig B. Hansen, Aftenposten/Spektrum Forlag/ Tor Lindseth, Se og Hør
- DÅRLIG FORBILDE: Bloggeren Martine Halvorsen og tidligere miss Universe-vinner Mona Grudt tar kraftig avstand fra boken «Prinsessehemmeligheter», hvor de unge leserne anbefales å sette opp en kostholdsdagbok. Foto: Stig B. Hansen, Aftenposten/Spektrum Forlag/ Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer

(Seoghør.no): Disneys bok «Prinsessehemmeligheter» har skapt stort engasjement i sosiale medier etter at NRK skrev om bokens «matplan» for unge lesere torsdag.

Under overskriften «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut om en Disney-prinsesse», kan nemlig barn føre sin egen kostholdsdagbok.

Bloggeren Martine Halvorsen er bare en av flere samfunnsdebatanter som har langet ut mot Disneys prinsessebok. I sitt nye blogginnlegg går Martine langt i kritikken mot Disney.

«Uopplyst og tragisk»

«Fra tid til annen dukker det opp leker, reklamer, bøker og klær som ikke har noe annet budskap til små barn enn at de ikke er bra nok. Denne gangen er det Disney som står bak, og jeg drar meg selv i håret og lurer på hvem som tar på seg ansvaret for dette?» skriver hun blant annet i sin blogg.

«Det er ikke et barn sin oppgave å holde seg verken sunn eller frisk, og det er ingen andre enn foreldrenes ansvar og sørge for fysisk aktivitet, balansert kosthold og sunn mat», fortsetter hun videre.

Til Seoghør.no sier hun at boken har skuffet henne dypt.

Saken fortsetter nedenfor.

- Disse prinsessene er jo store store forbilder og idealer for mange små barn, noe de også var for meg.

- Samtidig som de er det, er disse umulig å strekke seg etter - og hvorfor skal man oppfordre et barn til å likne på en Disney-prinsesse?

Trekker boken

Boken er i Norge utgitt av Spektrum forlag. Seoghør.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med forlaget, men forlagssjef Cyrus Brantenberg uttalte torsdag til NRK at saken er blåst opp i sosiale medier.

- Jeg tror ikke de som reagerer har lest boka. Det er en hyggelig aktivitetsbok, der målgruppa er fra seks til ni år, ikke tre til seks, slik det har stått på internett, sier han, sa han til NRK.

Fredag ettermiddag har han imidlertid snudd i saken.

«Spektrum har stor respekt for unge jenter og gutter som identifiserer seg med alle historier, eventyr, personligheter og styrker som hver prinsesse representerer. Vi ser at det dessverre ble gjort feil i boken «Prinsessehemmeligheter» og beklager dette. Vi har besluttet å trekke boken fra markedet, skriver han i en SMS til VG.

- Langt over streken

Også tidligere Miss Universe-vinner og modell, Mona Grudt (46), reagerer på kostholdsdagboken i Prinsesseboka, og for Grudt spiller det liten rolle hvorvidt målgruppen ligger på tre til seks år eller seks til ni år.

Mona Grudt raser mot den nye Disney-boken og påpeker det usunne bilde den gir overfor unge jenter. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
Mona Grudt raser mot den nye Disney-boken og påpeker det usunne bilde den gir overfor unge jenter. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Poenget er uansett at dette er barn. Jeg har jo faktisk levd av eget utseende, men jeg reagerer sterkt på dette.

- Vi vet dessverre altfor godt at unge jenter får oppleve dette presset før eller siden, men at dette presset rettes direkte mot barn er rett og slett langt over streken, sier hun til Seoghør.no.

- Unge jenter får et syn på kropp og utseende som ikke er forenlig med virkeligheten. Det er ikke et slikt utseende som er normalt og naturlig, men dessverre er det dette som vises til unge jenter.

-Det bekymrer jeg meg over, og jeg venter veldig på motvekten til dette kroppshysteriet, legger hun til.

LES OGSÅ: Søker norske jenter og gutter til ny skandaleserie