Caitlyn Jenner raser mot Trump:

- Dette er en katastrofe. Ring meg

Caitlyn Jenner svært lite fornøyd med Donald Trumps transtoalett-politikk.

KONSERVATIV: Caitlyn Jenner er kjent som relativt konservativ, og har lenge vært en trofast republikansk velger. Nå er hun forbanna på Donald Trumps transpolitikk. Foto: NTB Scanpix
KONSERVATIV: Caitlyn Jenner er kjent som relativt konservativ, og har lenge vært en trofast republikansk velger. Nå er hun forbanna på Donald Trumps transpolitikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Call me Caitlyn» het det på forsida av Vanity Fair i juni 2015.

Siden er den tidligere OL-vinneren i tikamp og realitystjerna Caitlyn Jenner (67) blitt verdens mest berømte transkjønnede person.

Caitlyn Jenner er også en uttalt støttespiller av Det republikanske partiet. Hun har tidvis støttet Donald Trump i valgkampen, og var også til stede på presidentinnsettelsen i januar.

«Keeping up with the Kardashians»- og «I am Cait»-stjerna har tidligere uttalt at Donald Trump vil kjempe for rettighetene til LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Saken fortsetter nedenfor.

FIKK PANIKK: Den tidligere amerikanske friidrettshelten Bruce Jenner (65) stilte denne uken opp som kvinnen Caitlyn Jenner i magasinet Vanity Fair, og fortalte om reisen mot å bli en fullverdig kvinne. Video: ABC News Vis mer

- Ring meg

Nå er imidlertid Caitlyn Jenner forbanna på den amerikanske presidenten.

- Vel Donald Trump, fra en republikaner til en annen, dette er en katastrofe. Du ga et løfte om å beskytte LHBT-personer. Ring meg, heter det i en Twitter-video Jenner la ut natt til fredag.

Årsaken er det kontroversielle tiltaket Trump-administrasjonen gjennomførte natt til torsdag.

Tidligere president Barack Obama innførte i mai i fjor et direktiv om at skoler og universiteter som fikk føderale tilskudd ikke kunne behandle transkjønnede elever på noen annen måte enn den behandler andre elever med den samme kjønnsidentiteten.

Det betød blant annet at transkjønnede skoleelever skal få lov til å velge det toalettet som stemmer med deres opplevde kjønnsidentitet, og ikke nødvendigvis kjønnet de er født med.

- Jeg har en beskjed

I går opphevet Trump-administrasjonen dette direktivet. Begrunnelsen var at det fortsatt er uavklarte juridiske spørsmål angående direktivet. Trump vil samtidig at det skal være opp til delstater selv å avgjøre spørsmålet om toaletter for transkjønnede.

Trumps oppheving har møtt stor motstand fra LHBT-aktivister i USA, og vil trolig føre til økt spenning mellom sosialt konservative og progressive i USA.

Det er flere rettssaker på trappene knyttet til transtoalett-politikken. Caitlyn Jenner mener det ikke er for seint for Trump å snu for å sikre transkjønnedes skoleelevers rettigheter.

- Jeg har en beskjed til de transkjønnede barna i USA. Dere vinner. Jeg vet det ikke føles slik i dag eller hver dag ellers, men dere vinner, sier Jenner i Twitter-videoen.

I løpet av døgnet Trumps opphevelse av det føderale direktivet har vært kjent, har flere etterlyst at Jenner skulle komme på banen. Det har nå skjedd.

Saken fortsetter nedenfor.

RØRENDE TALE: I år gjorde Caitlyn Jenner (65) det kjent at hun ønsket å skiftet kjønn. I går mottok hun en pris for å ha vist mot under ESPY-awards som hyller sportspersonligheter. Video: ESPY / Reuters Vis mer

- Du kan fortsatt fikse det

- Fra en republikaner til en annen. Dette er en katastrofe, men du kan fortsatt fikse det, sier hun.

Jenner understreker i videoen at det trengs støtte i begge partier for at transkjønnede skal være sikret rettigheter landet rundt.

- Snart vil vi vinne full frihet i hele landet. La Washington høre dere høyt og klart, sier hun.

Hun går samtidig ut mot bøller som plager barn, kvinner og alle de mener er svake.

Jenner kommer samtidig en støtteerklæring til 17-åringen Gavin Grimm, som Dagbladet skrev om i går. Saken hans starter i høyesterett i mars, etter at transkjønnede Grimm gikk til sak mot sin lokale skole i Virginia etter å ha blitt nektet å bruke herretoalettet på skolen.

- Høyesterett skal snart høre om en meget viktig sak med den modige unge mannen Gavin Grimm. Mr. President, vi sees i retten, sier Jenner.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Republikaneren Caitlyn Jenner har tidligere uttalt at hun er imot homoekteskap. - Jeg er en veldig tradisjonell kvinne, svarer Jenner som nå later til å være mer åpen, til tross for sitt noe diffuse svar. Video: Ellentube Vis mer

LES OGSÅ: Ricky Martin avslører hemmelig fetisj

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer