- Dette er en helt fryktelig økonomisk cocktail

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim advarer mot den håpløse metoden til «Luksusfellen»-deltageren. Se video!

Publisert

SEOGHØR.NO: I ukens episode av «Luksusfellen» tar økonomiekspertene Magne Gundersen og Hallgeir Kvadsheim turen til Hamar.

Der møter de Bjørnar Moen (35), som har hatt et høyt forbruk i alle år. Etter at han fikk sitt første kredittkort i 2006 har gjelden hopet seg opp.

Når «Luksusfellen»-ekspertene kommer på besøk, har han 450 000 kroner i inkassogjeld. I et desperat forsøk på å tjene penger, har Bjørnar dessuten kastet bort omlag 100 000 på nettspill.

- Frem til nå nylig er det er å drive og spille det eneste tiltaket du har gjort. Sitte hjemme og spille på automater på nett, dét skal liksom løse de økonomiske problemene dine. De eneste som har tjent på spillinga di, Bjørnar, det er jo spillselskapene, sier Magne Gundersen oppgitt.

Saken fortsetter under bildet.

BLIR OPPGITT: Økonomene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen forstår ikke helt måten Bjørnar har prøvd å hanskes med økonomien sin på.  Foto: TV3
BLIR OPPGITT: Økonomene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen forstår ikke helt måten Bjørnar har prøvd å hanskes med økonomien sin på. Foto: TV3 Vis mer

Utslitt av problemene

Bjørnar jobber omtrent 50 prosent som omsorgsarbeider for psykisk utviklingshemmede. Han elsker jobben sin, men sliter med å få endene til å møtes med en månedslønn på mellom 13 000 og 18 000 kroner. I flere år har han tydd til kredittkort, forbrukslån og nettspill for å spe på inntekten.

- I ren desperasjon etter å vinne penger, så ble all fornuft helt borte, forteller 35-åringen i episoden.

Se den tøffe konfrontasjonen mellom Bjørnar og «Luksusfellen»-ekspertene øverst i saken!

Også Hallgeir Kvadsheim stiller seg litt uforstående til Bjørnars metode for å hanskes med utgiftene og gjelden sin.

- Du har jobbet 50, 60, 70 prosent i alle disse årene, når du virkelig kunne ha stått på! Du kan ikke skylde på tidsklemma eller barn eller lang reisevei eller... hva har du? Du har valgt, virkelig, minste motstands vei, tror jeg, legger Kvadsheim til med ettertrykk.

- Som situasjonen har vært, så har man ikke klart å jobbe fulltid heller, for man har vært så sliten innimellom, forklarer Bjørnar.

Saken fortsetter under bildet.

TAFATT: I ukens «Luksusfellen»-episode innrømmer Bjørnar at han har vært for tiltaksløs med hensyn til å rydde opp i økonomien sin. Situasjonen har imidlertid vært tung for ham å takle.  Foto: TV3
TAFATT: I ukens «Luksusfellen»-episode innrømmer Bjørnar at han har vært for tiltaksløs med hensyn til å rydde opp i økonomien sin. Situasjonen har imidlertid vært tung for ham å takle. Foto: TV3 Vis mer

Valgte dumme løsninger

Til Seoghør.no forteller Hallgeir Kvadsheim hvorfor han ble såpass irritert i møte med Bjørnars situasjon.

- Jeg ble oppgitt fordi Bjørnar hadde valgt de løsningene som virket enklest for ham, men som faktisk var håpløse. De fleste tenker at de må jobbe mer hvis de trenger mer penger, og han hadde også muligheten til å jobbe mer. Men man må jobbe litt for å få mer jobb; være litt på, ringe vaktleder, og så videre. Men han har ikke prioritert det. Han satte seg heller ned og spilte på nett for å vinne seg penger, sier økonomieksperten.

- Men Bjørnar er ikke et spesielt håpløst tilfelle, jeg tror det er ganske vanlig: Vi går ofte for de enkleste løsningene, selv om disse ikke nødvendigvis er de økonomisk beste, legger Kvadsheim til overfor Seoghør.no.

GIR RÅD: «Luksusfellen»-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen hjelper gjerne folk som sliter med økonomien.  Foto: Rune Bendiksen/ TV3
GIR RÅD: «Luksusfellen»-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Magne Gundersen hjelper gjerne folk som sliter med økonomien. Foto: Rune Bendiksen/ TV3 Vis mer

Risikabel økonomisk cocktail

Siden 2011 har ikke Bjørnar fått mer kreditt, og han har i liten grad betalt ned på gjelden sin. I løpet av de fem siste årene har gjelden vokst med 200 000 kroner, mens han fortsatt har spilt på nett.

- Tidligere direktefinansierte han spillingen med kredittkort. Selv om han ikke får kreditt lenger, spilte han indirekte for lånte penger også like før vi kom: Han brukte pengene sine på spill i stedet for å betjene gjelden sin, påpeker Kvadsheim.

Den profilerte siviløkonomen advarer mot den farlig enkle økonomiske «løsningen» pengespill på nett tilsynelatende kan tilby.

- Å finansiere nettspill med kredittkort er den verste cocktailen du kan lage med din egen privatøkonomi. Det er et omvendt kinderegg som er helt fryktelig: For det første bruker du penger på noe der sannsynligheten er størst for at du taper. Du gjør det med lånte penger, og for det tredje løper det en rente på 20-30 prosent på de pengene, understreker Hallgeir Kvadsheim overfor Seoghør.no.

Se hvordan det går med Bjørnar i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30!

Bjørnar Moen selv ønsker ikke å uttale seg om programmet til media.

Nedenfor kan du se tidligere klipp fra «Luksusfellen»:

LES OGSÅ: - Det er det sykeste jeg har vært med på

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer