«Farmen kjendis» 2019:

Dette er den ukjente mannen bak «Farmen»-jukset

Danske Erik Plesner (51) visste knapt hva «Farmen» var da tv-kjendisene banket på døra. Nå forklarer han hva som egentlig skjedde.

REGELBRUDD: Runar Søgaard sto i bresjen for en storslått pizza-fest på Farmen Kjendis-gården under innspillingen. Det ville ikke Ronald Pulk være med på. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at noen banker på døren din, en varm sommerdag rundt middagstid, og presenterer seg som naboene dine. Du bor avsidesliggende, har aldri møtt menneskene før, men de virker å være skikkelige folk. I tillegg er de sultne, så du inviterer dem inn. Du har tross alt matrester i kjøleskapet som likevel må spises opp.

Det du derimot ikke vet, er at mennene på trappa di deltar i en pågående tv-innspilling noen kilomenter unna, og har lagt ut på en hemmelig ferd. Du vet ikke at de har brutt regler i en tv-kontrakt ved å sitte i solsteika på balkongen din, med øl i glasset og nøtter i hånda.

Aller minst vet du hvem de er.

Regelbrudd

- De lurte på om jeg ikke visste hvem de var. Jeg hadde aldri hørt om verken Runar Søgaard eller Charter-Svein, forteller Erik Plesner til Se og Hør.

Den siste uka har 51-åringen - uten å være klar over det selv - vært delvis årsak for en rekke overskrifter i norsk underholdningspresse. Det var forrige uke at Se og Hør først omtalte regelbruddene som foregikk bak ryggen på «Farmen kjendis»-produksjonen i fjor sommer, der deltakerne lyktes i å smugle inn store mengder pizza, brus og sjokolade til tv-gården.

Stikk i strid med tv-konseptets premisser, selvsagt, der visjonen er å gjenskape et Norge for 100 år siden.

LURINGER: Kjendisene avslører hva de prøvde å smugle med seg inn på Farmen-gården.Vis mer Vis mer

Smuglingen fortsatte likevel i det skjulte fram til deltakerne ble tatt på fersken, og skal ha foregått via en kontaktperson på en nabogård - som bisto med diverse forsyninger som ikke hører hjemme i et «Farmen»-univers.

- Har det vært skriverier om dette?

Se og Hør har altså sporet opp den nevnte kontaktpersonen, en dansk 51-åring som opplyser at han knapt ser på tv eller leser norske nettaviser. I begynnelsen er han dessuten skeptisk til å snakke med Se og Hør.

BIDRO TIL TV-JUKS: Danske Erik Plesner (51). Foto: Privat
BIDRO TIL TV-JUKS: Danske Erik Plesner (51). Foto: Privat Vis mer

- Hvor har du fått nummeret mitt fra? Jeg leser verken Se og Hør eller ser på «Farmen», så jeg vet ikke om jeg kan hjelpe deg, lyder det fra andre enden.

Etter litt oppklaringshjelp og beroligende ord blir tonen mildere:

- Å ja, den tv-innspillingen! Har det vært skriverier om dette pizzagreiene nå? Det har jeg ikke fått med meg. La meg google litt her, så skal jeg lese.

Sekunder etterpå bryter han ut i latter.

- Se her, ja! Ha-ha, dette er gøy. Jeg ante ikke at det skulle bli noe oppstyr rundt dette, men siden deltakerne allerede har stått fram i avisene, kan jo jeg også fortelle litt.

Trodde de jobbet med landbruk

Plesner ber oss først og fremst understreke at han aldri hadde som mål å sørge for at kjendis-deltakerne havnet i trøbbel eller hisse på seg TV 2 og produksjonsselskapet Strix (vi kommer tilbake til det siste).

- Det var ikke sånn at jeg sto i buskene ved innspillingsgården og viftet med colabokser. De oppsøkte meg, og jeg synes synd på dem fordi de var så sultne, forteller han.

51-åringen skjønte etter hvert at det var noe som skurret. Da Søgaard og Østvik forklarte at de «kom fra Farmen-gården», trodde Plesner først at de jobbet med landbruk.

GIKK PÅ MÅFÅ: Runar Søgaard og Svein Østvik trasket noen kilometer før de fant boligen til Erik Plesner.
GIKK PÅ MÅFÅ: Runar Søgaard og Svein Østvik trasket noen kilometer før de fant boligen til Erik Plesner. Vis mer

- Så skjønte jeg hva de var med på, og kom på at det også hadde vært en liknende tv-innspilling her i 2014 (den tiende, ordinære «Farmen»-sesongen ble spilt inn på samme tv-gård, journ.anm.).

- Jeg hadde ingen anelse om at de ikke fikk lov til å komme til meg. Jeg hadde nok sluppet dem inn uansett, altså, påpeker han.

- Kunne ikke kaste dem ut

Plesner forklarer at han er en gjestfri og generøs mann, som har erfaring med å drive en fjellstue. I tillegg har han jobbet med veldedighet til fattige, et poeng han synes det er viktig å trekke fram.

- Det ligger ikke i min natur å bortvise mennesker som trenger mat. Ja, de deltok kanskje på dette programmet frivillig, og hadde skrevet under på en kontrakt, men jeg kunne ikke bare kaste dem ut. Sånn er jeg ikke, sier han, og legger til:

- Jeg var kanskje litt for snill mot dem, blant annet ved å la dem komme tilbake, men jeg har jo ikke akkurat gjort noe ulovlig, heller.

Det var 51-åringen selv som kjørte til Hamar sentrum for å hente de mye omtalte pizzaene fra Peppes. Maten ble deretter smuglet gjennom skogen av Søgaard og Østvik, som senere fortærte måltidet i all hemmelighet sammen med resten av deltakerne (minus Ronald Pulk).

Det er allerede kjent (se videoklipp øverst i saken), at Søgaard sto i bresjen for pizza-smuglingen. Det var han som overførte 5000 kroner til Plesner, via betalingsappen Vipps, der en andel av summen gikk rett i 51-åringens lomme.

Saken fortsetter under videoen.

REAGERER: Flere av deltagerne reagerer kraftig på Trude Mostues lederstil. Selv mener hun at hun kunne vært tøffere. Vis mer

Fikk kjeft

- Runar ringte en kompis, som fikset pengene, forklarer han.

Kompisen Plesner refererer til, var altså Søgaards manager Geir Hamnes, som krøp til korset i et VG-intervju mandag.

Hva skjedde så med Plesner da deltakerne omsider ble oppdaget av produksjonen?

- Det ringte en fyr fra produksjonsselskapet og kjeftet meg huden full. Jeg er jo dansk, så jeg spilte dum og lot som jeg ikke forsto så mye norsk. Personen i andre enden ble mer og mer frustrert, før han til slutt klappet på røret. Siden har jeg ikke hørt noe fra dem, humrer 51-åringen.

- Jeg tenker ikke spesielt mye på det i dag, og sitter ikke igjen med dårlig samvittighet. Dette handler bare om at jeg ønsket å hjelpe til, legger han til.

Angrer

TV 2s pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, opplyser at han ikke har noe å tilføye i saken.

Saken fortsetter under videoen.

TV-BRÅK: Erlend Elias tror lillebroren Erik Sæter hadde det ordentlig vondt da han måtte stå opp flere av de andre bøndene, under onsdagens episode av Farmen Kjendis. Vis mer Vis mer

Svein Østvik har tidligere forklart til Se og Hør at han angrer på «Farmen»-smuglingen:

- Vi tenkte jo bare at det skulle være et humoristisk påfunn, og visste ikke engang om vi fikk det til, men så gikk det i boks. Der og da var det vill jubel, men jeg angret etterpå. Det ødela jo litt av «Farmen»-opplevelsen, fortalte han forrige uke.

Se Runar Søgaards versjon i tv-klippet øverst i saken.

LES OGSÅ: Derfor bytter han navn

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer