Madeleine McCann:

Dette er den Maddie-mistenkte

Tidligere dømt for seksuelle overgrep mot barn. Politiet tror den forsvunne jenta er drept.

NY UTVIKLING: Denne uken er det kommet nye opplysninger i Madeleine McCann-saken. Tysk politi uttaler torsdag at de nå går ut fra at McCann er død. Foto: NTB scanpix
NY UTVIKLING: Denne uken er det kommet nye opplysninger i Madeleine McCann-saken. Tysk politi uttaler torsdag at de nå går ut fra at McCann er død. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tyske 43-åringen som er mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning og antatte dødsfall, sitter fengslet i Kiel, melder storavisen Bild.

Påtalemakten i Braunschweig i Niedersachsen er koblet inn i etterforskningen. Byen er hvor 43-åringen sist har vært folkeregistrert.

Langt rulleblad

På en pressekonferanse klokken 13 opplyste påtalemaktens talsperson Christian Wolters at de nå går ut fra at Madeleine er død.

Politiet ba om hjelp fra personer som kan ha opplysninger om saken, men ønsket ikke å svare på noen spørsmål. De kom heller ikke med nye opplysninger om mistankegrunnlaget mot mannen utover det som allerede er kjent.

43-åringen er tidligere dømt for flere tilfeller av seksuelle overgrep mot barn, noe som ifølge politiet har vært ukjent for mannens omgangskrets.

Mannen bodde mellom 1995 og 2007 (året da Madeleine forsvant) i perioder på Algarvekysten, nær stedet hvor McCann-familien ferierte. Der gjorde han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og ferieboliger, samt narkohandel.

Ifølge Bilds opplysninger skal han i 2005 ha voldtatt en 72-årig amerikansk kvinne i Praia da Luz, byen Madeleine forsvant fra.

Ber om tips

Politiet kjenner til hvilke kjøretøy 43-åringen brukte i Portugal: En mørk tyskregistrert Jaguar XJR 6, og en portugisiskregistrert Volkswagen T3 Westfalia. De har beslaglagt sistnevnte, som er en campingbil.

Tipsere har informert politiet om hvordan ett av disse kjøretøyene kan ha blitt brukt i bortføringen av Madeleine.

Den beslaglagte Volkswagen-campingbilen undersøkes av kriminalteknikere. Etterforskerne ber nå om opplysninger om bilen og Jaguaren. Denne bilen overførte mannen til en annen person dagen etter at McCann forsvant.

DISPONERTE CAMPINGBIL: Den mistenkte tyskeren disponerte i det aktuelle tidspunktet denne Volkswagen T3 Westfalia-en. Politiet tror denne eller en Jaguar XJR 6 har vært brukt til å frakte Madeleine i. Foto: Metropolitan Police / EPA / NTB Scanpix
DISPONERTE CAMPINGBIL: Den mistenkte tyskeren disponerte i det aktuelle tidspunktet denne Volkswagen T3 Westfalia-en. Politiet tror denne eller en Jaguar XJR 6 har vært brukt til å frakte Madeleine i. Foto: Metropolitan Police / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Tror flere vet

Politiet har gått bredt ut og bedt om ytterligere tips i saken. Blant annet ønsker de å komme i kontakt med personer som kan være ofre for mannen.

I tillegg skriver det tyske føderale kriminalpolitiet (Bundesamt) i en pressemelding at de har grunn til å tro at flere personer har konkret kunnskap om den antatte forbrytelsen, eventuelt hvor liket av Madeleine havnet.

- Disse personene ber vi uttrykkelig om å melde seg og dele sin kunnskap, skriver etterforskningsledelsen.

Politiet mener de har sporet en samtale mellom den mistenkte 43-åringen og en så langt ukjent person forsvinningsdagen, 3. mai 2007. Mobilen de mener den mistenkte brukte, befant seg i Praia da Luz, mens den andre befant seg på et annet sted.

- Brukeren av dette nummeret [som tyskeren skal ha snakket med] anses som et viktig vitne, understreker Bundeskriminalamt.

LES OGSÅ: - Feil å ikke si noe

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer